Milan Januška, Slovenj Gradec
13.2.2020

Pisma bralcev: Slovenci, prebudimo se!

Pisma bralcev: Slovenci, prebudimo se!
Sašo Bizjak
Aktualno

Milan Januška v pismu bralcev: Vseh zagretih za SDS je okoli 8 odstotkov vseh volilnih udeležencev, kar je daleč od večine, s katero nas zavajajo. Res pa je, da SDS pridobi na volitvah relativno večino, ker ima disciplinirano volilno bazo.

V mislih imam trenutni politični kaos v Sloveniji. Nenaden odstop premiera Marjana Šarca me je, kot mnoge, neprijetno presenetil. Ne vem, ali se je pravilno odločil. Da je imel z neuglašeno manjšinsko vlado pri delu velike težave, je res. Res pa je tudi, da bi se moral pred nameravanim odstopom sestati z vsemi v koaliciji in jim povedati, da tokrat z odstopom, če se ne bo dalo normalno delati, misli resno. Če bi to opravil, mu ne bi mogli očitati, da tega ni storil. S to potezo si ni napravil usluge, kar dokazujejo rezultati barometra v Delu v četrtek, 6. 2. 2020, kjer je SDS za dva odstotka višje od LMŠ, in kar je še slabše, delo vlade je kar 43 odstotkov vprašanih ocenilo kot negativno. Ta ocena bo v prihodnje najbrž še slabša. Ne vem, kako se bo zaplet razrešil, bojim pa se, da bo oblast zopet prevzela SDS z Janšo na čelu.

In zakaj se bojim? Nobenega zagotovila ni, da bo bolje vodila vlado, kot jo je sedanja ali vse prejšnje. Znano je, da je SDS, ko je vladala v letih od 2004 do 2008, državo najbolj zadolžila, česar seveda ne priznava. Katera vlada je že priznala napake, ki jih je storila! In če je zadolžitev SDS bila res enormna, se lahko ponovi; torej v tem pogledu ni bila uspešna. Ne trdim, da ne bi SDS uspelo izboljšati zdravstvene reforme in še česa, kar sedaj očitajo Šarčevi in prejšnjim vladam. To so stvari, ki jih bo treba končno rešiti za vselej. Kdo bo to opravil in kdaj? Vsi se sklicujejo na lobije, mafijo, strice in podobno. Kot mnogi državljani bi rad končno izvedel, kdo so ti. Ali so resnični ali so namišljeni in jih uporabljajo za izgovor? Če so, kdo si jih bo upal razkrinkati in jih onemogočiti? Ali je res že vse tako pokvarjeno in skorumpirano, da to ni mogoče? Janša, s polnim nahrbtnikom afer, nima nobenih moralnih kvalitet in zato tudi pravice ne, da bi to reševal.

Gre pa za nekaj, kar me dosti bolj skrbi in bi moralo skrbeti vse Slovence. Program SDS je že vseskozi naravnan tako, da ga Slovenci ne smemo sprejeti. In to je: zanikanje in potvarjanje zgodovine Slovencev v času NOB, na primer zanikanje in omalovaževanje največjih epopej, kot so dražgoška bitka, Pohorski bataljon in bitka na Menini planini. Mislim tudi poveličevanje kolaboracije in kolaborantov med NOB (na primer Rupnika …); postavljanje spomenikov kolaborantom in čaščenje le-teh; preračunljivo spogledovanje s Cerkvijo (spoštujem vernike, ne pa Cerkve kot institucije); da se je zgodovina Slovenije začela z osamosvojitvijo leta 1991 in s tem prilaščanje zaslug posameznikov (o tem je več utemeljeno napisal g. dr. Marjan Linasi v Delu 18. 1. 2020); skrb vzbujajoča militantnost SDS in Janše, kar dokazuje tesno sodelovanje z madžarskim Orbanom; privatizacija šolstva in še kaj.

Vse našteto je sprevrženo in škodljivo za Slovence. Čudim se privržencem SDS, da tega ne vidijo. Najbrž je med temi še nekaj preživelih kolaborantov, večina preostalih pa njihovih potomcev, ki so obremenjeni z grehi svojih prednikov, niso pa sposobni, da bi se samokritično poglobili v zgodovino dogajanj in priznali napake svojih - to bi bilo častno dejanje. O drugih privržencih SDS, ki ne sodijo med opisane in podpirajo Janševo politiko, pa bi dejal: gliha skup štriha.

Vseh zagretih za SDS je okoli 8 odstotkov vseh volilnih udeležencev, kar je daleč od večine, s katero nas zavajajo. Res pa je, da SDS pridobi na volitvah relativno večino, ker ima disciplinirano volilno bazo. Mnogi, ki se volitev ne udeležujejo, pa čeravno SDS ne podpirajo, pomagajo SDS do relativne večine. To, kar počneta sedaj Počivalšek in Pivčeva, je sramotno dejanje. Da se trudita za svoja stolčka in ne za svoje volivce in državo, je več kot očitno. Dvomim, da si je njuna baza v enem letu premislila, kot sta si sama. Ali sta se z bazo posvetovala? Naj zaključim s pozivom vsem volivcem: prebudimo se, pojdimo na volitve, ko bodo, vsi in volimo po svoji vesti, četudi SDS.

Rad bi se prepričal, kakšno je resnično stanje duha Slovencev; škoda, da moj poziv ne more doseči vseh volivcev. Sam bom ponovno volil Šarca, saj je v preteklem letu z nekaj odločnimi in modrimi potezami dokazal, da je kljub kratki politični kilometrini zmožen uspešnega vodenja. Ob uglašenem sodelovanju koalicije bi lahko vlada zlahka in uspešno zaključila mandat.