Žana Vertačnik
24.7.2019

Petdeseta zmaga volje, energije in moči

Petdeseta zmaga volje, energije in moči
Žana Vertačnik Janez Stočko je največkrat premagal največji koroški hribovski izziv, v katerem moraš v dnevu osvojiti pet hribov: Peco, Olševo, Raduho, Smrekovec in Uršljo goro. 
Aktualno

Korošec Janez Stočko je že petdesetič prehodil gorsko traso K-24, na kateri je pet koroških vrhov treba osvojiti v manj kot dnevu. V 20 letih na ta zahtevni gorski podvig več kot 400 pohodnikov.

Prav posebno vzdušje je vladalo v torek zvečer v središču Črne na Koroškem, ko so se prenekateri občani in podporniki zbrali ter z navdušenjem, zlasti pa z veliko mero spoštovanja in občudovanja pričakali Janeza Stočka. Kar petdesetič je 62-letnik opravil največji koroški hribovski izziv in tako jubilejno 20. sezono K-24 zaznamoval s še enim mejnikom. Da mu temperature na vroč julijski dan - na pot se je sicer odpravil ob desetih zvečer - med osvajanjem petih koroških vrhov, Pece, Olševe, Raduhe, Smrekovca in Uršlje gore v manj kot 24 urah, niso povzročale težav, je povedal ob prihodu in to pripisal svojemu poklicu, ko je 40 let delal v kovačnici. "Vročine smo navajeni, tudi nočnih 'šihtov' je bilo dovolj, tako da težav s spanjem oziroma nespanjem ni. Ni problemov, tudi v višini ni tako vroče kot v dolini," je dejal, ko je po premaganih 80 kilometrih proge z okoli pet tisoč višinskimi metri deloval predvsem vesel in ponosen.

Premierno K-24 Ultra trail avgusta
Še več pa je adrenalinskih navdušencev v teh dneh mogoče ujeti med pripravami na K-24 Ultra trail, tekmovanje, ki je navdih črpalo iz osnovnega izziva K-24. Organizatorji, med katerimi sta Klemen Pušnik in Fonza Prevorčič, so traso zastavili nekoliko drugače, podaljšana je na 100 kilometrov, s tekom skozi opuščene rove rudnika Mežica in hkrati še na vseh pet vrhov Koroške, pa bo tako obveljala kot edinstven trail na svetu. Lačen ob tem poudarja, da od osnovnega izziva, kjer vztrajajo pri planinski etiki in kjer nadzora nad pohodniki ni, preizkušnjo, ki se bo začela 9. avgusta, ločuje tekmovalna narava. "Tu bo šlo res za tekmovanje, šport in kontrolo. V interesu kraja in Koroške pa si seveda želimo, da bo tudi ta izziv zaživel in se ponavljal prihodnja leta," je dodal častni občan občine Črna.

image
Žana Vertačnik Ob prihodu v središče Črne je bil pohodnik Janez Stočko nasmejan, a utrujen. 

Biti vztrajen in dovolj psihično močan

Da v izzivu, za katerega se je zdaj že uveljavilo dejstvo, da je to tekma s samim seboj, Stočko ne išče najboljšega časa, je jasno, 50. krog pa je zanj poseben še zaradi zdaj že pokojnega Milana Savellija, enega od ustanoviteljev kluba K-24 in zlasti človeka, ki je s svojim delovanjem zaznamoval mnoga področja v športu, najbolj pa alpinizem in planinstvo. "V mislih sem imel, da je 49 krogov zame in mojo dušo, 50. krog pa je namenjen Savelliju," je dejal. Prva sezona K-24 se je sicer v letu 2000 odvila prav na pobudo Savellija ter ob njem še Dušana Štrucla in zdajšnjega predsednika Planinskega društva Črna Marijana Lačna. Slednji nam s ponosom pove, da se je število članov, ki so do danes opravili izziv, povzpelo na kar 423. Hitro se lahko pojavi občutje, da z vedno večjim zanimanjem za rekreacijo in pohodništvo nasploh, znatno iz leta v leto narašča tudi število pohodnikov, ki se odpravijo na to pot, a Lačen to vidi drugače: "Najbolj nas veseli, da smo skozi ta leta dosegli in dokazali, da izziv ni muha enodnevnica. Živi ves čas. Vsa ta leta ni bilo nekih velikih trendov naraščanja ali upadanja, ampak ciklično, kakšno leto manj, kakšno več." Njegove besede potrjuje tudi statistika, ki pravi, da je v eni sezoni izziv opravilo 41 pohodnikov, spet v neki drugi pa samo štirje. Da so ponosni in veseli ob dosežku Stočka, ne pozabi izpostaviti Lačen: "To je nekaj neverjetnega. Ko smo to ustanovili, se nam ni niti sanjalo, da je kaj takšnega možno ali da bi kdo imel toliko volje. Ker tukaj gre za veliko vztrajnosti in psihično moč."

image
Žana Vertačnik Podporniki so ga ob posebnem dosežku pričakali v središču Črne, kjer se nato v bližnjem lokalu pohodniki tudi vpišejo v knjigo. 

Vajen vročine že z nočnih "šihtov" v kovačnici

Ni vedel, kaj pričakovati od višincev

Pot je v primerjavi z začetnimi sezonami zdaj veliko bolj očiščena in markirana, nam je povedal Stočko, ki dandanes velja kar za neformalnega vodnika, ko ga mnogi zaradi podrobnega poznavanja poti poprosijo za nasvete in spoznavanje s traso. Kljub temu da v zadnjem podvigu ni imel večjih težav, tudi ker ni iskal novega časovnega mejnika - v dolino je prispel naslednji dan nekaj čez osmo zvečer -, je bilo za utrujeno telo to naporno, posebno pri vzponu na Uršljo goro. "Telo je že utrujeno in temu pravimo tudi zadnja ura resnice. Gledati moraš pač, da ne preceniš svojih moči. Moraš vedeti, koliko imaš moči, in to lepo razporediti," je prepričan. Na podvigih ga spremlja življenjska sopotnica Romana Oštir, ki je v Črni izpostavila njuno nedavno vrnitev iz Finske; Stočko ji je pritrdil: "Z Romano sva zdaj hodila na Finskem 14 dni po sami ravnini in nisem vedel, kaj lahko pričakujem od višincev. Ampak sem bil kar presenečen, šlo je."