Vesna Pušnik Brezovnik/STA
25.4.2020

Pesniška olimpijada vstopa v tretje desetletje

Pesniška olimpijada vstopa v tretje desetletje
Tisa Praprotnik
Kultura

Pesniška olimpijada, ki se vsako jesen odvija v dvorcu Bukovje v bližini Dravograda, po lanski 20. izvedbi vstopa v tretje desetletje. V tem času so na Koroškem pod vodstvom mentorjev pesnikovali, kot pravijo organizatorji, številni mladi ljubitelji poezije. Ob pravem pristopu mladi poezijo naravnost obožujejo, je povedal mentor David Bedrač.

"Na Pesniški olimpijadi se mladi zberejo, da delijo svoje misli o poeziji, o tem, zakaj pišejo, kako pišejo, kaj bi si želeli v poeziji izboljšati. Pesniška olimpijada da priložnost mladim glasovom," je za STA povedala od leta 2009 vodja projekta Pesniška olimpijada Barbara Žvirc.

Pomembno se ji zdi, da se o jeziku govori in piše in da se omogoči mladim, da o poeziji razmišljajo ter da na takšen način ohranjajo ljubezen do slovenskega pisanega jezika, sploh ob številnih drugih jezikovnih in kulturnih vplivih.

"Pesniška olimpijada je prav gotovo festival, ki je že zdavnaj prestopil okvire Dravograda in Koroške in postal vseslovenska pesniška manifestacija mladih lirskih glasov," pa je izpostavil pesnik, sourednik pri reviji Mentor in profesor maternega jezika David Bedrač, ki kot mentor pri projektu Pesniška olimpijada sodeluje od leta 2012.

Organizatorji vsako leto ob začetku novega šolskega leta objavijo razpis in k sodelovanju povabijo mlade ustvarjalce, ki pišejo pesmi v slovenskem jeziku in torej prihajajo iz Slovenije in zamejstva.

image
Ciril Horjak Barbara Žvirc

Jesenski pesniški vikend v dvorcu Bukovje

Že 20 let medse vabijo dijake in študente, od leta 2011 tudi osnovnošolce. Ti pošljejo po eno pesem na izbrano temo, žirija pa izbere najboljše v posamezni triadi osnovne šole. Dijaki in študenti se k sodelovanju na olimpijadi prijavijo z do deset pesmimi.

Najboljšim osnovnošolcem podelijo nagrade, mnogi se predstavijo tudi na literarnem večeru. Izbranih okoli 20 dijakov in študentov pa povabijo na jesenski pesniški vikend na dvorec Bukovje. Tam jim ponudijo brezplačno bivanje in delavnice z mentorji, najboljše pa predstavijo in nagradijo na sobotnem literarnem večeru.

Na delavnicah mladi pesniki predvsem ustvarjajo s svojo poezijo. V preteklosti so se mentorji, ki sodelujejo pri projektu, menjavali, od leta 2012 pa kot mentor sodeluje David Bedrač, ki je tudi avtor leta 2007 izdanega priročnika o pesnjenju z naslovom Brez uteži.

Nekateri mladi udeleženci Pesniške olimpijade se radi vračajo, nekateri med njimi so kasneje tudi sodelovali in slavili na Festivalu mlade literature Urška in drugih festivalih, nekateri so izdali svoje pesniške zbirke.

"Prav ti 'povratniki' so dokaz, da delamo dobro. Še zlasti pa so dokaz za to, ker večina njih zelo napreduje. Od enega do drugega srečanja tudi pričnejo zreleje razmišljati o lastnem ustvarjanju, več berejo, postanejo predvsem odgovorni pisci. To pa je največji mentorski dosežek!" je za STA izpostavil Bedrač, ki se kot doktor literarnih ved ukvarja tudi z vprašanjem ustvarjanja mladih.

Poezija zahteva določen premislek, postanek, tudi pogovor

"Mladi poezijo naravnost obožujejo, seveda pa jim mora biti predstavljena na ustrezen način. Začne se že zelo zgodaj, z branjem najmlajšim otrokom v krogu družine - če je to okolje dinamično in poezijo predstavi kot prostor svobode, jezikovnih iger in magije besed, bo takšen otrok tudi kot odrasel človek vzpostavil drugačen odnos do poezije," je poudaril Bedrač.

image
Tisa Praprotnik

"Seveda pa poezija zahteva določen premislek, postanek, tudi pogovor, še zlasti, če gre za starejše ali kake zelo sodobne tekste. Ko pa mladim enkrat 'odklenemo' to 'pesniško ključavnico', nadvse uživajo v ritmih, zvenih, zvokih in pesniškem jeziku v najširšem pomenu besede," opaža mentor.

Kot še ugotavlja, poezijo ustvarjajo in berejo celo otroci, ki jim slovenščina ni ravno najbolj blizu. In tudi tisti, za katere bi morda kdo mislil, da jim je poezija nek povsem tuj svet. "A vse je v učiteljevem pristopu. Če je ta energičen, vitalen, poglobljen, če učitelj vključi čustva in v svoje delo verjame, bodo otroci poezijo vzeli za svojo. Pa saj tudi pri udeležencih Pesniške olimpijade, ki so dijaki in študenti, in vsemi nami, starejšimi, ni prav nič drugače," sklene mentor.

Doslej so v vsej zgodovini projekta Pesniška olimpijada našteli 26 zmagovalcev med dijaki in študenti in okoli 240 sodelujočih. Dvakrat so izdali tudi zbornik, po 15. Pesniški olimpijadi pa tudi poezijo zmagovalcev od prve do vključno 15. olimpijade.

Projekt, ki ga je v Dravogradu leta 2000 začela Vesna Roger Lužnic in ga od leta 2009 z ekipo vodi Barbara Žvirc, od vsega začetka pripravljajo v sodelovanju z dravograjsko izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Dravograd. V dveh desetletjih pa so nekaj časa projekt podpirali tudi številni drugi, med drugim Klub koroških študentov in donatorji.