Tanja Fajnik Milakovič
12.6.2019

"Otroški dodatek ni socialna pomoč"

"Otroški dodatek ni socialna pomoč"
Sašo Bizjak
Slovenija

Otroški dodatek naj se izvzame iz izračuna prihodkov družine, saj vpliva tudi na višino vseh drugih socialnih transferjev, do katerih je družina z otroki upravičena.

Otroški dodatek naj bi bil namenjen vzgoji, izobraževanju in preživljanju otroka, a kot opozarjajo v Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Moste - Polje, ga je vedno več družin, ki se znajdejo v stiski, primoranih porabiti za plačilo položnic, nakup hrane, tudi plačilo najemnine in druge nujne življenjske stroške.

Po sprejetju nove socialne zakonodaje pred sedmimi leti se otroški dodatek namreč šteje kot prihodek družine, ki vpliva tudi na višino vseh drugih socialnih transferjev, do katerih je družina z otroki upravičena. Zaradi prejetega otroškega dodatka se tako lahko družini zniža tudi subvencija vrtca in šolske prehrane. Skratka, na eni strani družina od države dobi, na drugi ji vzamejo, zato je sprememba te zakonodaje ena od ključnih zahtev manifesta, ki ga je lani Zveza prijateljev mladine Moste - Polje predala vladi, z namenom, da bi najrevnejšim družinam bolj učinkovito pomagali.

Na eni strani družina od države dobi, na drugi ji vzamejo

Ko smo pred časom v intervjuju ministrico za delo Ksenijo Klampfer vprašali, ali razmišlja o uvedbi otroškega univerzalnega temeljnega dohodka (UTD), torej neke vrste univerzalnega otroškega dodatka, ki bi ga tako kot v Avstriji dobili vsi otroci, ne glede na materialni položaj družine, je odgovorila: "Tudi sama si najbolj želim, da bi ločili družinsko politiko od socialne. V prihodnosti bomo zagotovo preučili tudi možnost uvedbe otroškega UTD. Pripravili bomo izračune in videli, kakšen bo družbeni odziv."

A če že ne bodo vsi otroci upravičeni do otroškega dodatka, v ZPM Moste - Polje od ministrstva vsaj pričakujejo, da čim prej predlaga spremembo spornega člena v socialni zakonodaji. Temu so naklonjeni tudi v SD, čeprav je bila ta določba sprejeta v času njihove vlade. Pobudo za spremembo so že lani in pred kratkim znova vložili tudi v Levici. Težava torej za ministrico nikakor ni nova, sicer pa so spremembo napovedali celo v koalicijski pogodbi. A pol leta po predaji manifesta sporni 12. člen ostaja nespremenjen.

"S tem ko se otroški dodatek šteje kot del skupnega prihodka družine, se izgubi njegov namen, kar seveda najbolj občutijo otroci iz revnih družin," že sedem let opozarjajo v ZPM – zdaj tudi skupaj s projektom Veriga dobrih ljudi. In dodajajo: "Čeprav je inštitut za socialno varstvo že leta 2013 v oceni učinkov nove socialne zakonodaje ugotovil, da je takoj po uveljavitvi otroški dodatek zaradi sporne določbe prejelo kar 5079 otrok manj, ker so ga družine izgubile."