Vesna Lovrec
10.7.2019

Osem minut prejemala navodila za oživljanje matere, ki jo je zadavila

Osem minut prejemala navodila za oživljanje matere, ki jo je zadavila
Sašo Bizjak Ivica Kalšek je bila ob prihodu reševalcev občutno zmedena. Ko so vstopili v hišo, jih je pozdravila: ”Dober dan, kar naprej,” kakor da se sploh ni zavedala, kaj je storila materi.
Kronika

Sojenje Ivici Kalšek, obtoženi umora svoje 88-letne matere, je danec večji del potekalo za zaprtimi vrati. Javnost je smela prisostvovati le v delu, ko je sodnik predvajal vsebino posnetega pogovora na številki 112.

Mariborsko sodišče še ni sklenilo kazenskega procesa zoper 63-letno Ivico Kalšek, obtoženo, da je 1. marca letos 88-letno mater Ivanko Dovnik umorila na način, da jo je udarila s polenom in jo zadavila s trakom od predpasnika. Danes je bilo pričakovati vsaj sklepne besede, a je sodnik Danilo Obersnel na sojenje še enkrat povabil psihiatra Mladena Vrabiča. Kaj je povedal sodni izvedenec, je ostalo za zaprtimi vrati, ker je sodišče med podajanjem njegove ocene tudi tokrat javnost izključilo iz obravnave.

"En, dva, tri,.....trideset"

Od današnjega dogajanja v največji sodni dvorani mariborskega sodišča je tako uradno znana le vsebina pogovora med obtoženo in operaterko na številki 112, kamor je Kalškova poklicala, ko mati ni več dihala. Med prvim pogovorom se je zveza prekinila, zato je operaterka Kalškovo poklicala nazaj. "Halo, kličem še enkrat iz nujne medicinske pomoč. Ste poklicali koga na pomoč?" je osumljeno spraševal ženski glas. "Nič nisem poklicala," je odgovorila Kalškova. "Pokličite okrog, morda je kdo v bližini in lahko pomaga. Kako dolgo je od tega?" so padala vprašanja. "Ne vem, 20 minut, eno uro," je mrmrala zdaj obtožena umora "Eno uro? Tako dolgo ne diha? Dajte jo na hrbet. Halo gospa. Se slišimo? Dajte telefon na zvočnik. Imate gospo na hrbtu? Eno roko ji postavite na čelo, z drugo ji privzdignite glavo in jo nagnite nazaj. Prislonite uho na usta gospe. Opazujte, če se ji dviguje prsni koš, opazujte deset sekund in poslušajte, ali slišite sapo. Se ji dviguje prsni koš?" je spraševala ženska, ki je sprejela klic v sili. "Ne," ji je odvrnila obtožena. "Gospa, pripravite se. Oživljati bomo začeli. Reševalno vozilo je na poti. Pokleknite zraven vaše mame, dajte dlan na sredino prsnega koša in drugo dlan položite na prvo. Pritiskajte in štejte na glas do 30. Roke morajo biti iztegnjene. Ena, dva, tri, štiri,.......trideset," je ženska preko 112 naročala Kalškovi in od nje zahtevala, naj šteje na glas, da jo bo slišala. "Nadaljujte, pritiskajte na prsni koš. Pet do šest centimetrov se mora premikati. Roke imejte stegnjene, če bi začela slučajno dihati, mi morate to povedati," so bila navodila za oživljanje. Vmes je ženska Kalškovo spraševala tudi o podatkih matere in kaj sploh se je zgodilo. "Špetirali sva se, se začeli ruvati," ji je odgovorila obtožena. Opisani klic v sili je trajal nekaj več kot osem minut. Na posnetku se tudi sliši, ko so v hišo v Ošlju nad Šmartnim na Pohorju vstopili reševalci. "Dober dan, kar naprej," jih je pozdravila obtožena umora, kakor da se sploh ni zavedala, kaj je storila materi. "Kaj se je zgodilo?" jo je vprašal moški. "Tu sva se,..." mu je odgovorila 63-letnica in zveza se je prekinila.

Priznala bi uboj na mah

Ivico Kalšek v procesu brani odvetnik Aleš Kolšek. Pri predvajanju posnetega pogovora klica v sili je vztrajal iz razloga, da bi dokazal, da je kvalifikacija tožilstva pretirana. Tožilstvo obtoženo bremeni, da je mater umorila na grozovit in zahrbten način. Odvetnik pa obrambo zanjo gradi na stališču, da to ni bil umor niti uboj, pač pa kvečjemu uboj na mah. Pri tem se opira na oceno psihiatra Vrabiča, ki je na obravnavi prejšnji teden povedal, da je bilo dejanje Kalškove posledica močne čustvene razdraženosti.

Kot smo že poročali, obtožena Ivica Kalšek priznava, da je odgovorna za materino smrt, vendar trdi, da se ni zgodilo tako, kot je opisano v obtožnici, zato očitek o umoru na zahrbten način zavrača. Na junijski obravnavi je dejanja obžalovala in se zagovarjala, da sta si bili z materjo vedno zelo blizu, vse do 18. februarja letos, ko se je v družini zgodila tragedija. Brat obtožene je namreč iz nepojasnjenih razlogov storil samomor. Kalškovo je po lastnih besedah takrat zajela depresija, z materjo pa sta se pričeli prepirati, ker naj bi jo bila ta obrekovala, da si je brat vzel življenje zaradi nje. "Materini očitki so v meni vzbudili tako močno prizadetost in občutke, ki jih težko pojasnim," je sodniku junija izpovedala Kalškova in mu rekla, da sta se ji zameglila um in presoja, saj lastnega ravnanja ni imela več pod nadzorom.

S ponovnim zaslišanjem patologa Rajka Kavalarja se sojenje nadaljuje 26. julija.

Sodišče bo še enkrat zaslišalo patologa