Jasmina Detela
12.2.2020

OŠ Podgorje: Za en dan v srednji vek

OŠ Podgorje: Za en dan v srednji vek
OŠ Podgorje Učenci in učitelji z gostoma, ki so sodelovali na delavnici historične glasbe
Aktualno

Kulturni praznik malo drugače, zmagovalec letošnjega kreativno-dobrodelnega natečaja je četrtošolec Matevž Skrivarnik

Na osnovni šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu so kulturi praznik zabeležili na poseben način. V tamkajšnjem kulturnem domu so dan pred praznikom pripravili glasbeno-plesno prireditev, dogajanje pa sklenili z delavnicami. Poleg učencev in njihovih staršev so na proslavo povabili tudi krajane in predstavnike občine.

image
OŠ Podgorje Priprave na proslavo..

V programu sta sodelovala dva zanimiva gosta: plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Tanjo Skok ter glasbenik in svetovalec za historični ples Janeza Jocifa, ki sta z zanimivo predstavitvijo historičnih plesov in glasbe popestrila uvodni del programa. S svojo strokovnostjo in z izbranim pristopom sta navdušila polno dvorano kulturnega doma in čas nekaj stoletij nazaj prikazala kot zanimiv in aktualen tudi za današnji čas. Z izbranimi glasbeno-plesnimi točkami so proslavo popestrili tudi učenci Glasbene šole Slovenj Gradec, predstavili so se tisti učenci, ki jo obiskujejo. Četrto- in sedmošolci pa so z dovršenimi deklamacijami Prešernove poezije dokazali, da nam je France Prešeren s svojim umetniškim opusom zapustil neprecenljivo bogastvo.

​Po proslavi so pripravili delavnice historične glasbe in plesa, kjer so učenci spoznavali osnove plesov in si ogledali različna zanimiva glasbila (dude, lajne, piščali, bobni), nekatera med njimi so tudi preizkusili. Osvojeno znanje so na koncu tudi predstavili.

image
OŠ Podgorje Podelitev priznanja Matevžu Skrivarniku

"Projektno delo na šoli že vključuje avtorsko knjigo Tisti grad tam nekje in šolsko učno pot Zelena pot z zgodbo. Pripravili smo tudi dramsko uprizoritev te zgodbe. Projekt želimo nadgraditi na način, da bodo v omenjeni igri tudi na srednjeveških glasbilih in pri plesu nastopali naši šolarji. Organizirali bodo neke vrste interesno dejavnost, kjer se bodo lahko učenci učili srednjeveških plesov in igranja na srednjeveška glasbila," je povedala učiteljica Majda Tamše Horvat.

image
OŠ Podgorje Zmagovalna risba Matevža Skrivarnika bo krasila šolske zvezke

Proslavo so izkoristili tudi za podelitev priznanja enemu od učencev. Predstavnica podjetja Acron je podelila nagrado zmagovalcu letošnjega kreativno-dobrodelnega natečaja z naslovom Rišem za prijatelja. Prejel jo je četrtošolec Matevž Skrivarnik, ki je ustvarjal pod mentorstvom Tamše Horvatove. Izbran je bil med 4100 likovnimi deli iz 120 osnovnih šol. Njegova risba (dinozaver) bo upodobljena na platnicah šolskih zvezkov. Izkupiček od prodaje zvezkov bodo med drugim namenili dobrodelnim organizacijam.