Petra Lesjak Tušek
8.11.2019

Orala je po Jazbini in pridelala "tovsti" zaklad

Orala je po Jazbini in pridelala "tovsti" zaklad
Petra Lesjak Tušek Marija Makarovič, predstavitev knjige Jazbina, podpisovanje knjige.
Kultura

Dr. Marija Makarovič se je nocoj v Žerjavu pronicljivo, kot ji je lastno, predstavila z novo knjigo, ki je rezultat preučevanja arhivov in predvsem terenskega dela med ljudmi - z Jazbino. Knjiga ima kar 845 strani, nastajala pa je štiri leta.

Dolgo in neprizanesljivo je orala po Jazbini, s spoštovanjem in ljubeznijo do koroških krajev in ljudi v občini Črna, ki niso le v njenem raziskovalnem fokusu, ampak so prodrli tudi v njeno srce - kot se je ne nazadnje prav zaradi svoje preprostosti in strokovne avtoritete hkrati sama zasidrala v srce domačinov. Dr. Marija Makarovič, priznana etnologinja, je nocoj v polni dvorani Delavskega doma v Žerjavu skupaj s svojo tesno sodelavko Marto Repanšek predstavila rezultat štiriletnega oranja po terenu in natančnega brskanja po arhivih - garanja, ki je pospremljeno s čutom in odgovornostjo. Občina Črna je namreč izdala njeno knjigo na kar 845 straneh z naslovom Jazbina, mikroetnološka predstavitev jazbinskih in podgorskih družin iz gorskega kmečkega naselja te občine.

Da je "tovsta" knjiga (debela knjiga, ki tehta preko dva kilograma) pravi zaklad, so izpostavljali številni zbrani v žerjavskem domu, tako ali drugače vpeti v nastajanje obsežnega dela, ki bo pomembno za kulturo in dediščino teh krajev. Velika vrednost obsežnega knjižnega dela je v natančno preučenih arhivih, v detajlnem preučevanju zahtevnega gradiva, in v hkratnem delu na terenu, med ljudmi, pripovedovalci svojih življenjskih zgodb. 

image
Petra Lesjak Tušek Marija Makarovič, Marta Repanšek, predstavitev knjige Jazbina.

Poseben del, ki ga je Makarovičeva izpostavila v predstavitvi in zadeva tudi status kmetij, je nekdanje težko življenje kmetov, ki so še danes na gorskih kmetijah v slabšem položaju kot na nižinskih, ne glede na to, da je sodobni življenjski standard bistveno boljši kot nekoč in da se morda tega dejstva ne zavedamo dovolj pogosto. Avtorica knjige se je tako znova zavzela za kmete, ki bi po njenem morali biti upravičeni do gozda kot nekakšne banke, v katero lahko gredo v slabih časih. Vrsta zadolženih kmetij v Mežiški dolini je namreč v preteklosti prešla v roke grofa Thurna.

Dokumenti pričajo, da je bil prvi prebivalec v Jazbini leta 1505, od takrat je bilo v Jazbini in Podgori, ki jo obravnava ločeno, naseljenih 30 kmetij. Najbolj žlahten del branja, ki je dolgo za celo zimo, kot so ugotavljali ob predstavitvi, so gotovo pričevanja tam živečih in z njimi povezanih oziroma tistih, ki so mladost preživeli v teh krajih. 

image
Petra Lesjak Tušek Jazbina dr. Marije Makarovič
image
Petra Lesjak Tušek Marija Makarovič, predstavitev knjige Jazbina v Žerjavu