M.R.
5.2.2020

(FOTO) Veter lahko dosega hitrosti do 100 kilometrov na uro, možna tudi snežna ploha

(FOTO) Veter lahko dosega hitrosti do 100 kilometrov na uro, možna tudi snežna ploha
Pgd Smolnik Gasilci PGD Smolnik so tako včeraj odstranjevali podrta drevesa v občini Ruše. 
Slovenija

Danes bo po večjem delu države pihal močan severni veter, ki lahko povzroči več nevšečnosti. Meteorologi ne izključujejo tudi kakšne manjše snežne plohe.

Meteorologi pri agenciji za okolje (Arso) opozarjajo, da bo tudi danes pihal zmeren do močan severni veter, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 kilometrov na uro. Krajevno lahko tudi okoli 100 kilometrov na uro. Razglasili so celo oranžni alarm. 

image
Arso Oranžni alarm zaradi močnega vetra.

Drugod bodo najmočnejši sunki dosegali hitrosti okoli 70 kilometrov na uro, veter pa bo oslabel šele v drugi polovici noči na četrtek.

Veter je že včeraj povzročil kar nekaj nevšečnosti, predvsem na severovzhodu države, kjer je bilo tudi na tisoče gospodinjstev brez elektrike. 

image
Pgd Smolnik Odstranjevanje podrtih dreves v občini Ruše
image
Pgd Sevnica Posledice močnega vetra v Sevnici.

Danes bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možna bo kakšna manjša snežna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. 

Jutri bo pretežno jasno, občasno bo nekaj koprenaste oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do 0, ob morju okoli 3, najvišje dnevne od 4 do 10 stopinj Celzija. V petek in soboto bo precej jasno, na vzhodu bo občasno zmerno oblačno.

​Prihodnji teden spet padavine

V soboto bo nad našimi kraji območje visokega zračnega tlaka, k nam bo dotekal nekoliko manj hladen in suh zrak. Anticiklon bo v nedeljo oslabel, z zahodnikom pa bo v višinah k nam znova dotekal nekoliko toplejši in vse bolj vlažen zrak. V začetku prihodnjega tedna se poveča možnost prehoda nove hladne fronte.

Do nedelje bo prevladovalo precej jasno vreme z jutranjimi temperaturami pod ničlo v večjem delu Slovenije. V začetku prihodnjega tedna bo postopno topleje, v torek pričakujemo padavine in ohladitev.