Urška Polanc
20.3.2020

Okuženi koroški reševalec: "Visoka vročina, nato vojna v glavi"

Okuženi koroški reševalec: "Visoka vročina, nato vojna v glavi"
Jasmina Detela
Aktualno

Pogovarjali smo se z enim od dveh okuženih reševalcev ZRCK Koroška. Preberite, kaj je na lastni koži te dni izkusil 30-letnik.

"Ne vem, kako je prišlo do moje okužbe, začelo se je kar naenkrat. V roku pol ure. Ko sem prišel v soboto zvečer domov, sem imel visoko vročino (39 in pol) in mrzlico. Posumil sem, da je nekaj narobe, nisem si pa mislil, da je to to. Kljub temu sem vsem družinskim članom poslal sms-e, da naj nihče več ne vstopi v mojo sobo. Vedel sem, da moram opraviti test. Vročina ni minila do nedelje zvečer. Šele v ponedeljek zjutraj, ko sem šel tudi na bris, sem imel le še 37 in pol," je povedal.

Za testiranje je poklical dan prej, vprašali so ga različne stvari, če je bil kje v tujini, če ima možnost samoizolacije ipd. Povedal  jim je znamko avta, na vstopni točki so zato vedeli, da je on, bris so mi vzeli iz nosu. Nato je čakal. Da je okužen, so mu sporočili v ponedeljek ob enajsti uri zvečer. 

"Potem nisem več imel nobenih težav, kar "nezanimiva" korona, imel sem samo vročino, malo me je sicer "matralo", sem brez energije. Večji problem je mentalna vojna v moji glavi, ki je posledica samoizolacije, zaprtja v enem prostoru. Od domačih sem izoliran, hrano mi nosijo do vrat, potrkajo in gredo, nihče še ni potrjen oziroma ne kaže kakih znakov. Skupno imamo le kopalnico in sanitarije, a vse sproti razkužimo, kljuko, umivalnik. Šampone in zobne ščetke imamo ločene. Vsega, kar se dotaknem, razkužimo, a ker se nisem izoliral prej, je čisto možno, da bo tudi kateri od domačih pokazal simptome.

Odpreš si lahko le okno, a še to je problem, saj ne vem, če je kaj prišlo do domačih. Strah me je zanje, če so vredu, kako bo z njimi, babico in dedkom.  Ne vem več vredu, kateri dan je, osebnega stika nimam z nikomer. Hvala bogu za današnjo tehnologijo videoklice, da si lahko s tem krajšam čas. Veliko mi pomeni podpora vseh sodelavcev, domačih in kolegov," je razložil.

Pregledali so ga tudi na infekcijski v Mariboru, poslušali so mu pljuča, a rekli, da lahko gre domov, da ni nobenih posebnosti. Od ponedeljka naprej je v dvanajstdnevni izolaciji, nato mu bodo napravili nov test, če bo negativen, bo moral počakati še tri dni, nato bodo opravili še drugega. "Če bo negativen še ta, sem v redu. Med tremi okuženimi, ki smo bili skupaj v Mariboru, moški, eno leto mlajši od mene sploh ni kazal kakega simptoma, a je bil pozitiven, drugi, ki je bil starejši, nekaj čez petdeset, pa je imel iste simptome kot jaz. Ostati je moral tam, ker mu je kazalo, da lahko dobi pljučnico, imel je tudi druge zdravstvene težave," nam je povedal.

Kaj sporoča ljudem?
"Naj ljudje ne jamrajo, dokler lahko narediš dva kilometra na dan, dokler nimaš zaprtih vrat in masko na glavi, ko greš doma na wc, naj bodo veseli. Edino, kar nas bo rešilo, je, da se sedaj res distanciramo, si vzamemo čas za sebe, da se ne družimo. Čas za to bomo še imeli. Naj ostanejo doma. Žalostno pa je to, da se moramo v današnjih časih učiti, kako se umivajo in razkužujejo roke," razmišlja.