Marko Kovačevič
7.9.2019

Ogromno slovensko srce zlomilo poljsko kvaliteto: Lepa popotnica, a Euro je še daleč

Ogromno slovensko srce zlomilo poljsko kvaliteto: Lepa popotnica, a Euro je še daleč
Reuters Slovenija je proti Poljski ujela veliko zmago.
Šport

"Ko premagaš vodilnega v skupini, je lahko to velik plus, velik zagon. Če pa si ‘budala‘, lahko to spelje na napačno razmišljanje," je po zmagi slovenske nogometne reprezentance proti Poljski dejal selektor Matjaž Kek.

Po prvi zmagi je prišla še druga. In to kakšna! Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah opravila z vodilno ekipo v skupini G kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Poljska je padla z 0:2. Aljaž Struna in Andraž Šporar sta z goloma poskrbela, da se je prekinil dvoletni post, Slovenija je po padcu Litve v kvalifikacijah za prejšnje svetovno prvenstvo ujela prvo domačo zmago. "Kvaliteta Poljakov je bila vidna, srce Slovencev pa je bilo ogromno. S tem je prišla igra, zmagali smo popolnoma zasluženo," je izpostavil selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek.

Bene dal dodatno moč in energijo
Zaradi zdravstvenih težav je izpustil gostovanji v Avstriji in Latviji, sinoči pa je že bil ob Igrišču. Igor Benedejčič je okreval po možganski kapi. "V največje veselje mi je bilo, ko sem videl Beneta, kako se veseli po koncu tekme. To mi daje novo voljo, novi elan," je o sodelavcu dejal selektor Matjaž Kek. "Glede na to, kaj se mu je zgodilo, smo zelo srečni, zadovoljni in presenečeni, da je tako hitro z nami, da tako hitro okreva. On je člen v naši ekipi, ki nam je dal dodatno moč in energijo," pa je vrnitev pomočnika selektorja pozdravil Jan Oblak.

image
Reuters Matjaž Kek je misli že preusmeril proti Izraelu.

Po štirih krogih je bila Poljska popolna, imela na računu 12 točk in gol razliko 8:0. V petem pa so Slovenci prekinili njeno serijo. "Ko premagaš vodilnega v skupini, je lahko to velik plus, velik zagon. Če pa si 'budala', lahko to spelje na napačno razmišljanje. Čestitke fantom in onima dvema, ki sta popoldne gonila na Vuelti. Pogačar in Roglič sta bila velika inspiracija za fante. S tem športnim dnem smo lahko Slovenci kar zadovoljni in ponosni," je dejal Kek. Ja, nogometaše sta v boj pognala tudi junaka kolesarske dirke po Španiji. "Super je bilo! Tudi dvojna zmaga na kolesarski etapi je dokaz, da Slovenci le nismo tako majhni v svetu. Sposobni smo narediti velike stvari, treba je le verjeti in to pokazati," je potrdil vratar Jan Oblak.

image
Matjaž Rušt/Dnevnik Reprezentančni prvenec Aljaža Strune je bil prvi gol, ki ga je Poljska prejela v teh kvalifikacijah.

Zvezdnik madridskega Atletica je sinoči v vlogi kapetana zamenjal kaznovanega Bojana Jokića. "Nasprotniku nismo pustili dosti prostora. Dogovorili smo se, kako bomo igrali. Tega smo se držali, na igrišču smo bili eno, na vsako žogo smo šli, kot da je zadnja. Le na tak način lahko Slovenija doseže dobre rezultate. Verjamem v nas, verjamem, da lahko tudi na naslednjih tekmah odigramo tako. Upam, da bomo tudi v ponedeljek pokazali podobno borbenost, pristop. Če bo vse kot tokrat, se nam ni treba bati za rezultat," se je Škofjeločan ozrl proti šestemu krogu in gostovanju Izraela v Ljubljani.

Prav veliko dela sinoči ni imel. Poljaki so sprožili le en strel v okvir vrat. "Če nimam veliko dela, pomeni, da na igrišču stojimo dobro, ne puščamo prostora. Če vratar nima dela, je ekipa odigrala fantastično tekmo. Želim si, da bi bilo do konca kvalifikacij tako," je dejal v tujini najbolj cenjen slovenski nogometaš. Tudi Robert Lewandowski, Bayernov stroj za gole, je zaman iskal luknje v slovenski obrambi. "Če ekipno stojiš dobro na terenu, se da ustaviti kateregakoli igralca na svetu. Tokrat so vsi, od napadalcev do branilcev, naredili pravo delo, skrajšali prostore. Tudi za najboljše igralce na svetu ni preprosto, ko ni veliko prostora," je pribil Oblak.

image
EPA Andraž Šporar je dokončno zlomil Poljake.

Selektor je nekoliko premešal prvo enajsterico. Vrnila sta se Rene Krhin in Benjamin Verbič, ki sta junijski gostovanji v Avstriji in Latviji izpustila zaradi poškodb, Jokića je zamenjal Jure Balkovec, Miha Zajc pa je moral svoje mesto na igrišču prepustili Romanu Bezjaku. "Zame je glavna informacija, kar vidim na treningih in tekmah. Posameznik me ne zanima. Kdor bo razumel včasih nerazumljive trenerjeve odločitve, bo v skupini, ki bo imela eno misel, en cilj in eno željo. Izpolnili smo tisto osnovno, kar nam je v Avstriji manjkalo. Fantje so šli na glavo. Vedeli smo, na kakšen način lahko Poljakom pridemo do živega, da moramo pokazati taktično zrelost in disciplino. Bili smo prepričani, da bomo v Stožicah prišli do svojih priložnosti," je pojasnil Kek. "Izpostavljati kogarkoli ne bi bilo fer. Vedno so nekatere žrtve, ki jih s svojimi odločitvami sprožiš, so pa tudi junaki. Danes je eden, jutri bo drug. Če bomo tako razmišljali, je lahko ta tekma dobra spodbuda. Vesel sem, da se je reprezentančni nogomet vsaj za 95 minut vrnil na naša igrišča, a to lahko hitro izpuhti. Zdaj me zanima le Izrael."

image
Matjaž Rušt/Dnevnik Roman Bezjak se je z borbeno predstavo vrnil v izbrano vrsto.

Mariborčan je pozval navijače, da napolnijo največji slovenski stadion tudi v ponedeljek. "Prepričan sem, da bomo še enkrat šli na glavo, čeprav nas čaka težek nasprotnik," obljublja Kek. Če bi ponovila predstavo proti Poljski, bi Slovenija naredila nov korak proti Euru 2020. Po polovici kvalifikacij je s po dvema zmagama in remijema ter enim porazom na tretjem mestu. Ob edinem porazu, v Celovcu, je pokazala precej drugačen obraz kot sinoči. "Če se ne bi zgodila Avstrija, se mogoče tudi Poljska ne bi. Za kontinuiteto potrebuješ stabilnost, zrelost, skupino fantov, ki verjamejo v vse skupaj. To sem tokrat videl, videl pa sem tudi, koliko stvari lahko naredimo boljše," pravi Kek.

image
EPA

Da je pot do evropskega prvenstva še dolga, se zaveda tudi Jan Oblak. "Vsi smo bili zadovoljni, srečni, a to je trajalo minuto ali dve. Ko so se glave ohladile, so se misli usmerile k ponedeljku. Nismo v evforiji, ne smemo si je privoščiti. To je bila ena tekma, v nogometu pa se stvari hitro spreminjajo. Verjamem, da je to lepa popotnica, a dela in tekem je še veliko," je zaključil sinoči prvi med enakimi v slovenski reprezentanci.