Darja Kocbek
12.6.2019

(ODSTREL MEDVEDOV IN VOLKOV) Ministrica meni, da so ogrožena tudi človeška življenja

(ODSTREL MEDVEDOV IN VOLKOV) Ministrica meni, da so ogrožena tudi človeška življenja
Reuters Ker so volkovi začeli napadati drobnico, bi poleg enajstih volkov postrelili še 200 medvedov.
Aktualno

Aleksandra Pivec pravi, da je interventni odstrel medveda in volka nujen, ker zveri z napadi v naseljih predstavljajo neposredno grožnjo za prebivalce.

Ministrstvo za okolje in prostor bo danes na vlado vložilo predlog interventnega zakona o izrednem odstrelu medveda in volka, ki so ga pripravili na ministrstvu za kmetijstvo, je včeraj napovedala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Kot argument, da je ta odstrel potreben, je navedla, da je volk letos pobil že 78 glav drobnice, 19 govedi, 15 konj, tri domače živali in enega osla. "Razmere so izredno pereče, saj dnevno beležimo nove primere škode, zato je bilo treba ukrepati. Vedno bolj so ogrožena tudi človeška življenja," pravi ministrica. S predlaganim zakonom predlaga "odvzem" 200 medvedov in enajstih volkov iz narave.

Volkovi in medvedi so se zato, ker ni bilo odstrela, po njenih besedah preveč razmnožili, še bolj zaskrbljujoče pa je, da so se začeli izjemno nenavadno obnašati. Predvsem volk, za katerega odstrela ni bilo že vsaj dve leti, je začel prihajati v naselja. To pomeni, da je v dveh letih izgubil strah pred človekom. Večina napadov v zadnjem času se je tako zgodila na dvoriščih hiš.

Škoda, ki jo povzročajo kmetom, in nevarnost za ljudi je prevelika, da bi lahko čakali in ne bi ukrepali, razlaga Aleksandra Pivec. Zaradi tega je na zadnjem sestanku s predstavniki ministrstva za okolje in prostor predlagala sprejem interventnega zakona, na podlagi katerega bi v omejenem obdobju predpisali izredni odstrel medvedov in volkov.

Vlada je novembra lani že sprejela odlok o odstrelu 175 medvedov in enajstih volkov, ki ga je na upravnem sodišču izpodbijala okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green. Upravno sodišče ji je aprila letos dalo prav in tako rednega odstrela ni bilo. Po besedah ministrice za kmetijstvo je upravno sodišče ta odlok zavrnilo, ker ministrstvo za okolje in prostor "ni uspelo dokazati družbene nesprejemljivosti medveda in volka v primeru preštevilčne populacije". Na ministrstvu za okolje in prostor so razlagali, da bodo z rednim odstrelom, ki ga predpiše zavod za gozdove, zmanjšali populacijo na družbeno sprejemljivo raven. Kaj je družbeno sprejemljivo, pa so merili z anketami, kar za upravno sodišče ni bila ustrezna utemeljitev.

Ministrica za kmetijstvo pripravo interventnega zakona utemeljuje s tem, da so medvedi in volkovi, ker so se preveč razmnožili, spremenili obnašanje tako, da z napadi v naseljih predstavljajo neposredno grožnjo za prebivalce.