Andreja Kutin Lednik
13.7.2020

Odslej se lahko izgubite med koruzo

Odslej se lahko izgubite med koruzo
Andrej Petelinšek Pomembno je delovati kot ekipa. No, razen če koga ujame ležalnik.
Popularno

In ugotovite, kolikšne so vaše zmožnosti orientacije in kolikšna je stopnja tolerance med člani vaše družine. Ekipna preizkušnja v koruznem labirintu je poučna in zabavna.

Še preden se je nebo odločilo zagotoviti Sloveniji manjši vesoljni potop, se je v soboto zgodil otvoritveni (dopol)dan koruznega labirinta v Mariboru. Prvi lovci na doživetja so čakali pri leseni hiški že ob devetih zjutraj in bili so iz Ljubljane, nekoliko kasneje smo se med koruznimi stebli sprehajali z ekipo iz Celja. "Eh, starši se bodo ziher zadržali tam na ležalniku," so nekje okoli trojke (točka tri, za nepoznavalce) razglabljali starejši otroci, ki so jim vztrajno sledili malčki.

image
Andrej Petelinšek Otroci lahko navigirajo sami. In tudi rešijo poučne uganke in naloge.

Kaj, če se izgubim?

A začnimo na začetku. Nataša Drozg, predsednica Labirinta, vsakemu zagotovi osnovna navodila in svetuje, kje je najbolje pričeti. Otroška radovednost je seveda velika. Kako posadite koruzo, kako pa naredite labirint, sta temeljni vprašanji malih radovednežev. "Pomaga nam traktor. Najprej posadimo koruzo, nato pa populimo koruzo po poteh. Odpade približno 15 odstotkov koruze, ki bi sicer rasla na njivi, več ne, saj se tudi obiskovalci obnašajo lepo in ne uničujejo koruze," pojasni Drozgova. Letošnji labirint je malo drugačen, saj ima skriti del, ki ni izrisan na zemljevidu, a do tega pridemo na koncu. Bistvo izgubljanja in ovinkanja med koruzo je ekipa, sodelovanje. Brez tega ni nič, saj prepiranje med stebli koruze ne vodi nikamor, no, morda v kroženje pod žgočim soncem. Kaj, če se izgubimo v labirintu? "Ja nič, počakati je treba do jeseni, ko kmet pobere koruzo," pravi šefinja labirinta.

image
Andrej Petelinsek
image
Andrej Petelinsek

Po koruzno doživetje tudi z drugega konca Slovenije

Moja osemletna navigatorka se je odločila za strog red in dileme ni bilo nikoli - strumno iščemo vse točke in rešujemo vse naloge! Staršem na tem mestu toplo priporočamo, naj pripravijo ustrezno mero potrpljenja in nekaj kondicije, saj lahko dejansko otrok uspešno navigira po labirintu brez strahu, da boste obstali tam do jeseni. Le katere od poti spoznate malo bolje od drugih. No, razen v zadnjem, skrivnostnem delu, ki naj ostane zakrit za raziskovalce, a naj bo dovolj, da tam poti spoznate najbolj.

Da postaja labirint atrakcija za celo Slovenijo, pa tudi tujce, ki obiščejo Maribor, dokazuje obisk, pa tudi nestrpno pričakovanje otvoritve, pravi Drozgova, ki je idejo zanj dobila v tujini. Danes prihajajo na izlet na oddaljeni severovzhod zaradi koruznih doživetij Primorci, veliko pa je tudi ljudi iz osrednje Slovenije, zato labirintarji razmišljajo o širitvi tudi tja. A za zdaj Maribor ostaja edinstven - je edino mesto, v katerem se lahko izgubiš. V koruzi.

image
Andrej Petelinsek