Andreja Čibron Kodrin
21.8.2019

Ob 120 metrih "štrudla" tudi 120 metrov knjig.

Ob 120 metrih "štrudla" tudi 120 metrov knjig.
Andreja Čibron Kodrin Knjige so nagovarjale mimoidoče: Tukaj sem. Preberi me.
Kultura

Po Knjižnični ulici na Kulturno plažo.

Med številne družabne, športne in zabavne dogodke, ki te dni potekajo na Ravnah na Koroškem, so organizatorji vpletli tudi kulturne prireditve. Naletele so na dober odziv, kar dokazuje, da ima kultura svoje mesto tudi v toplem poletju, ki sicer velja za ležernejši čas.

image
Andreja Čibron Kodrin Kulturna plaža – po počitku še kulturni užitki.

Letošnja novost je bila akcija Zamenjajva si knjigo, ki so jo pripravili v Koroški osrednji knjižnici po ideji sodelavke Manje Miklavc. Medtem ko so prostovoljke Koroškega medgeneracijskega centra spekle 120-metrski jabolčno-skutni zavitek in ga razporedile po mizah od trga do Kulturnega centra, so knjižničarke v sodelovanju s skupino Literarna čajanka vzporedno na ogled in za zamenjavo ali simbolični prispevek razstavile 120 metrov knjig. Svoja vrata je odprla tudi Bukvarna Ajta. "Naj vas ta 'hrana' spremlja vsak dan," je obiskovalce pozvala Irena Oder, direktorica knjižnice, ki letos praznuje 70-letnico delovanja in hrani več kot 260.000 knjig.

image
Andreja Čibron Kodrin Članice Literarne čajanke so sodelovale v akciji Zamenjajva si knjigo.

Knjig čez pol ure res ni zmanjkalo tako kot štrudla, vendar je kar nekaj obiskovalcev prineslo knjige za zamenjavo ali pa jih kupilo za majhen prispevek. "To je lepa gesta. Podpiram akcijo, ker imam rada knjige. Pišem ne, rada pa berem. Nekaj knjig sem prinesla s seboj. Z mano je tudi vnukinja, svojo ljubezen do knjig prenašam na mlado generacijo," je povedala gospa Danica.

image
Andreja Čibron Kodrin Recept za brezskrbni dan.

"Ideja združiti kulturo in kulinariko je edinstvena," je bil zadovoljen gospod Djuro in spomnil, da se pri Kulturnem centru začne Malgajeva pot, po kateri to soboto Koroško domoljubno društvo Franja Malgaja prireja tradicionalni pohod.

Sredino dogajanje pred Kulturnim centrom pa je zaznamovala Kulturna plaža. "Prostor za sončenje možganov, bistrenje misli in kopanje v vsem, kar nam lepega ponujajo knjige, glasba, gledališče in likovna umetnost," so jo opredelili in s plažnimi pripomočki opremili organizatorji. Najmlajši so lahko prisluhnili pravljicam iz gramofona, za ljubitelje glasbe sta bila kot nalašč akustični koncert Nejca in Maše ter instrumentalni hiphop dj Borka. Tea Kovše, Katja Vravnik in Stojan Brezočnik so premierno predstavili lutkovno-plesno postavitev Umami, na ogled je bila tudi plesna grozljivka Navzgor, ki govori o svetu smrti gledališke kritičnosti, kjer v praznem gledališču duhovi izvajajo ples smrti. Nastala je v produkciji Gledališča DELA in koprodukciji delavnic sodobnega plesa ter izobraževalnega programa Gledališče ŠOLA.

image
Andreja Čibron Kodrin Performerji iz predstave Navzgor.
image
Andreja Čibron Kodrin Ekipa grozljivke Navzgor: plesalki Sabina Pečovnik in Tisa Praprotnik (tudi performerka), koreografinja Katja Vravnik, kostumografinja Romanca Šart, performerja Fiona Sirovina Dvornik in Blaž Kitek ter dramaturginja Tea Kovše.

Svoja vrata je odprla tudi Galerija Ravne z razstavo PUSSY RIOT slikarke Tine Dobrajc. Za njena dela so značilni simboli popularne kulture, pomešani s tradicionalnimi etnološkimi atributi. Razstava bo na ogled do 18. oktobra.

image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Pussy Riot slikarke Tine Dobrajc.