Andreja Čibron Kodrin
12.4.2019

O pudlovki Marjetki, ki iz čokolade naredi mafine

O pudlovki Marjetki, ki iz čokolade naredi mafine
Nika Hölcl Praper Ustvarjalci animiranega filma PUDLOVKA z leve: Katja Vravnik, Jernej Kovač Myint, Tea Kovše, Aleš Gangl in Karla Oder.
Kultura

Industrijska dediščina kot navdih mladim ustvarjalcem, nastal je didaktični pripomoček za najmlajšo muzejsko publiko.

Potem ko je bila pred petimi leti v Štauhariji Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne na Koroškem, večkrat uprizorjena uspešnica Gledališča DELA, predstava Ahti, šiht!, sta se glavni akterki, Tea Kovše in Katja Vravnik, lani jeseni povezali z Jernejem Kovačem Myintom in Alešem Ganglom in nastal je nekaj manj kot petminutni animirani film Pudlovka. "Namenjen je predvsem mlajšim generacijam in mladim po srcu, ki jim tako želimo približati industrijsko dediščino," je pojasnil direktor muzeja mag. Tadej Pungartnik ob premieri v okviru festivala Koroška, kdo si? in Slovenske poti kulture železa, prav na predvečer praznika občine Ravne na Koroškem.

image
Ilustracija: Jernej Kovač Myint Likovna podoba pudlovke, metalurške peči iz 19. stoletja, v kateri so surovo železo, grodelj, pri temperaturi med 1000 oC in 1100 oC predelali v jeklo z rafinacijo oziroma razogljičenjem. Kot gorivo so uporabljali črni premog z visoko kalorično vrednostjo. Iz pudlanega jekla so izdelovali železniške tirnice.

"Večstoletna prisotnost jeklarske industrije v naših krajih je pustila globoke korenine. Vse bolj se zavedamo te naše identitete in postajamo pozorni do metalurške in tehniške kulturne dediščine. Posebno veseli, ko interpretacija industrijske dediščine postane vodilo tudi mladih kulturnih ustvarjalcev, umetnikov, ki jim je kulturna dediščina navdih za nove stvaritve," je poudarila dr. Karla Oder, ki v muzeju skrbi za tehniško dediščino in je ekipi tudi pomagala s strokovnimi nasveti. Nastala je čokoladna zgodba, poseben didaktični pripomoček za približevanje kulturne dediščine najmlajši publiki.

"Odločili smo se, da pudlovko predstavimo kot osebo s specifičnimi karakteristikami," je povedala Kovšetova, ki se je podpisala pod idejno zasnovo, dramaturgijo in scenarij.

image
Nika Hölcl Praper Obiskovalci dogodka so bili večinoma mladi veseli obrazi.

"Pudlovka naj bi bila zanimiva in privlačna za otroke," je dodala Vravnikova, odgovorna za vizualni koncept, zgodboris in sorežijo animacije, zato ji je izbrala visoko frizuro in velike oči ter, po lastni podobi, veselje do peke mafinov.

Marjetko, kot so poimenovali to metalurško peč, značilno za 19. stoletje, je v življenje prebudil Jernej Kovač Myint, avtor njene likovne zasnove, animacije in montaže in sorežiser. "Srčno upam, da bomo predstavili še druge stroje," je potrdil napovedi o petih animiranih filmih, ki bodo del stalne razstave Mati fabrika.

Za zvok in glasbo je poskrbel Aleš Gangl. "Obiskal sem železarno in posnel zvoke strojev ter prisluhnil ritmu proizvodnje," je pojasnil podlago ustvarjalnega procesa.

image
Nika Hölcl Praper Vizualne projekcije in koncert skupine ZircuS so oživeli in ogreli Štauharijo.

Premierno predstavitev animiranega filma o pudlovki, ki ga je kot "moderno metodo predstavljanja tehniške dediščine" opredelil in pohvalil podžupan Aljaž Verhovnik, je pospremil nastop članov Društva glasbene spektakularnosti (ZircuS). Glasbeni mehanizacijo in avtomatizacijo industrije ter strojev je nadgrajevala virtualna scenografija (Gangl production). Multimedijski dogodek je bil uvod v praznovanje 400-letnice jeklarstva v Mežiški dolini v letu 2020.

image
Ilustracija: Jernej Kovač Myint Animirani film Pudlovka - pogled na Ravne v 19. stoletju
image
Ilustracija: Jernej Kovač Myint Animirani film Pudlovka - kako nastajajo mafini