Tomaž Ranc
11.9.2019

Novi kompleks na Prevaljah: Nekoč lepenka, danes vzmeti

Novi kompleks na Prevaljah: Nekoč lepenka, danes vzmeti
Tomaž Ranc Kompleks UR-NA je nared za odprtje. 
Aktualno

Na Prevaljah že teče proizvodnja. Podjetje UR-NA iz Mežice bo ta petek slovesno odprlo novi kompleks na skupaj 10.000 kvadratnih metrih.

Lansko jesen je v Mežiški dolini preko našega portala vecerkoroska.com odjeknila novica, da bo dolga leta klavrno propadajoči objekt nekdanje Palome končno dobil novega lastnika in da bo tovarna ob glavni prometnici dobila novo vsebino.

Območje 12.000 kvadratnih metrov zemljišča z objektom v dveh nadstropjih, s prizidki in še nekaj samostojnimi stavbami je tedaj kupilo podjetje UR-NA, d.o.o. (lastnikov Saša in Nastje Uranc iz Mežice), ki izdeluje tlačne, natezne in torzijske vzmeti ter izdelke iz žice in vzmetnega traku. Za zemljišča so po stečaju Papirservisa na tretji licitaciji konec septembra odšteli 653.000 evrov.

image
Tomaž Ranc ​Pogled na nekdanjo tovarno lepenke, danes tovarno vzmeti na Prevaljah

"Ne zame, gre za podjetje"
Podjetje UR-NA je nastalo iz obrti, ki jo je v domači kleti stanovanjske hiše v Mežici leta 1979 s prvim strojem za izdelavo vzmeti zagnal Sašo Uranc. Čez pet let so dejavnost preselili v najeto delavnico, nato leta 1992 v lastne prostore v Mežici. Dosedanji objekt, ki je postal pretesen, so ob selitvi na Prevalje prodali sosednjemu podjetju Ferolin. Kljub temu da je besedo ob našem obisku prepustil direktorju, pa je projekt komentiral tudi Uranc sam. "Malo so me čudno gledali, da grem leto dni pred penzijo v take premike, odločitve in naložbe. Ampak pravim, ne gre zame, gre za podjetje in podjetje mora iti naprej, pa če gre kdo v pokoj ali ne. Bil je velik korak, tudi finančno velik zalogaj, ampak zaenkrat mi ni žal. Nekaj smo naredili, tudi časovno smo zadeve izpeljali, na začetku sva morda verjela dva, da bo šlo skozi, ampak smo speljali, tako da je dejansko šlo v mejah, ki smo si jih zadali," je komentiral danes prokurist Uranc.

Po živahnem letu bodo ta petek, 13. septembra, obnovljeni Palomin kompleks končno tudi uradno odprli. V slabem letu dni je bilo podjetje preseljeno iz Mežice, medtem pa je potekala - ljudem na očeh in v ozadju - vrsta aktivnosti. Po nakupu je bilo treba urediti formalnopravno lastništvo od podjetja v stečaju, januarja so pričeli urejati projektno dokumentacijo, sledila so rušitvena in gradbena dela vse do tega poletja in do petkove otvoritve. Skupaj so v obnovo vložili še okoli milijon evrov.

image
Tomaž Ranc Sašo Uranc

Fitnes in Nomago

"Poradirali smo nekaj stavb, naredili dosti posegov, glavno stavbo statično ojačali. Naši proizvodnji, skladiščem in pisarnam je namenjenih 3000 kvadratnih metrov, v kompleks in glavno stavbo pa prihajajo tudi najemniki. Že septembra prihaja na zunanja parkirišča podjetje Nomago, v delu glavne stavbe je fitnes Herkul na 500 kvadratnih metrih. V tem delu stavbe je v zgornjem nadstropju na razpolago še 150 kvadratnih metrov pisarn za kakšno storitveno dejavnost, denimo prodajo ali zastopstvo, najemnika pa iščemo še za ločeno stavbo s 400 kvadratnimi metri na drugi strani, dva potencialna že imamo," je povedal generalni direktor podjetja Srečko Černjak.

image
Tomaž Ranc Sašo Uranc, prokurist (levo), in Srečko Černjak, generalni direktor (desno).

V kompleksu je vsaj 35 parkirišč, skupaj pa je prostora za dvakrat toliko vozil, okoli glavne stavbe je tudi uporabna cesta za večje tovornjake in logistiko. Za podjetje sta bila ob gradnji ključni del selitev proizvodnje, gre za 24 strojev različnih dimenzij, vrednih od 80 do 300 tisoč evrov, in njihov zagon na novi lokaciji, da kupci tega niso čutili. Začasno so povečali zaloge, pljunili v roke in uvedli delovne sobote. Levji delež je prevzela notranja ekipa, pri čemer so prve stroje na novi lokaciji zagnali v tednu dni.

image
Tomaž Ranc Srečko Černjak, generalni direktor

Pljunili so v roke in uspeli

Podjetje ta hip zaposluje 33 ljudi, ob poprejšnji utesnjenosti v Mežici se zdaj ponuja tudi možnost širitve, zato so pospešili iskanje novih kupcev. Odzivi na selitev so pozitivni, ob ureditvi v kraj prinašajo delovna mesta. Potem ko sta lastnik in direktor ob lanskem pogovoru, ko je bil posel speljan, še potarnala, da je v panogi dandanes težko najti prave kadre, si sedaj obetajo boljši izbor. "Kot vidimo že po prošnjah, bo ugodnost bližina, saj se je kdo s Prevalj ali Raven težje peljal do Mežice, obenem ljudje iščejo neko stabilnost na dolgi rok in urejeno firmo," meni Černjak.

image
Tomaž Ranc Nova proizvodna hala - nič več utesnjenosti
image
Tomaž Ranc Nadzor kakovosti

Kupci uveljavljena podjetja

"Poslovno leto smo končali z 2,1 milijona evrov prihodkov, v zadnjih treh letih se kaže trend rasti, vzporedno z novimi prostori in vložki, torej z naložbo, bomo morali povečati obrate, seveda pa z večjo lokacijo pridejo tudi višji stroški," se zaveda direktor. Na leto izdelajo 88 milijonov vzmeti, njihovi kupci prihaja s področja avtomobilske industrije, bele tehnike, kmetijske tehnike, opremogradnje in energetike, tako doma kot v tujini. Med njimi so BSH Bosch & Siemens, BSH Hišni aparati, TBP, d.d., Mahle, Küster - automobilova technika, OTT, ECS, Geberit, Grammer Automotive Slovenija, Gorenje, Unior, SG Automotive, Iskra, Tajfun Planina, Turna, Struc management ... Podjetje je v letu 2003 pridobilo certifikat ISO 9001, s katerim zagotavljajo kvaliteto svojih izdelkov.

image
Tomaž Ranc V novem skladišču

"Tukaj na tem območju je stoletna zgodovina različnih sistemov in zanimivih lastništev, če pa imaš prave sogovornike na upravni enoti ali občini, se najde rešitev. Problem je bil samo čas, ki ni bil naš zaveznik, ampak smo uspeli," se spominja Černjak. S slovesno otvoritvijo se pomemben del projekta končuje, ker je sočasno ob objektu potekal tudi državni projekt ureditve porečja Meže - prav tako je končan -, pa so vrata v kraj sedaj precej drugačna že na prvi pogled.

image
Tomaž Ranc Delo z materialom
image
Tomaž Ranc Vzmeti za številne ugledne kupce