Rozmari Petek
20.6.2020

Nova atrakcija: Na Rogli s smrekovih vrhov po toboganu

Nova atrakcija: Na Rogli s smrekovih vrhov po toboganu
Rozmari Petek Bernd Bayerköhler, predsednik uprave češkega podjetja Zažitkova Akademie, ob prvem spustu po novem toboganu.
Popularno

Zanimanje za lansko jesen odprto Pot med krošnjami je znova veliko. Sosednje podjetje Unitur, ki upravlja z Roglo, takšnega poletja, ki je pred vrati, ne pomni.

Uuuuuuuaaaaaa, so se včeraj slišali zvoki iz srebrne 60-metrske cevi novega tobogana, po katerem si lahko obiskovalci Poti med krošnjami sedaj skrajšajo pot nazaj od 37 metrov visokega stolpa, ki tvori leseno pot med pohorskimi vršaci. "Občutek je super. Sicer nekaj negotovosti sprva je, a težko kaj opaziš, ker vse tako hitro poteka," je dejal Srečko Fijavž iz konjiške upravne enote, ki se je med prvimi spustil po toboganu.

"Res je zanimivo, si pa vseeno želiš, da čim prej spet vidiš krošnje," je dodal konjiški poslanec Bojan Podkrajšek. "Je poseben občutek. Ko si na delu, kjer je hitrost zelo velika, moraš imeti zaupanje, da te bo nekaj ustavilo na koncu. Da te ne bo kar katapultiralo med krošnje," je dodala Eva Štravs Podlogar z gospodarskega ministrstva. "Občutek je podoben, kot bi se peljal na stari železnici, le da je hitrost občutno večja. Ko te sile vlečejo navzven, je kar malo adrenalina," je po prvem spustu dodal zreški župan Boris Podvršnik.

V dežju bi šlo prehitro

Novost, ki so jo sicer investitorji Poti med krošnjami, češko podjetje Zažitkova Akademie, napovedali že ob postavitvi temeljnega kamna pred dobrim letom dni, je včeraj tudi uradno zaživela. Cene vstopnic sicer zaradi tobogana niso spreminjali, saj vsi obiskovalci ne bodo imeli poguma poskusiti adrenalinske vožnje.

image
Rozmari Petek Tobogan med krošnjami na Rogli je menda najvišjeležeči tobogan v Sloveniji. Stal je 120 tisoč evrov.

So se pa zaradi dodatnih stroškov (za red pri spustih bo vedno skrbel eden od uslužbencev) odločili, da bo spust po toboganu stal dva evra. Čeprav je sama pot odprta v vsakem vremenu (izjema je premočan veter, ki lahko lomi vejice dreves in koga poškoduje), tobogan ob dežju ne bo obratoval. Pa ne zato, ker bi se uporabniki lahko zmočili, temveč ker bi po toboganu v tem primeru drveli prehitro. "Kakšnega adrenalinca bi seveda to zelo zanimalo, ampak z vidika varnosti to ni mogoče," opisuje direktor podjetja Pot med krošnjami Jurij Gulič. Že v običajnih razmerah hitrost v toboganu doseže dobrih 15 kilometrov na uro.

Tudi v Uniturju zadovoljni

Zavoljo tobogana lastniki pričakujejo, da se bodo na Pot med krošnjami ponovno vrnili tisti, ki so pri njih že bili. Teh ni bilo malo. Čeprav so pot odprli šele konec septembra lani, marca pa so jo morali zaradi znanih razlogov za dva meseca zapreti, so doslej zabeležili že več kot 110 tisoč obiskovalcev. Prve tedne po odprtju so zabeležili tudi po 6 tisoč obiskovalcev dnevno, kar so za Slovenijo impozantne številke, z njimi so bili zadovoljni tudi lastniki.

Zelo zadovoljni so s svojimi sosedi tudi v Unitorju, ki upravlja z vsemi drugimi kapacitetami in nastanitvami na Rogli. "Dejstvo je, da to pritegne obiskovalce. Mi česa takšnega ne bi mogli postaviti z lastnimi sredstvi. Prepoznavnost je tako, čeprav se tudi sami trudimo z oblikovanjem raznolike ponudbe, imamo tudi denimo adrenalinsko sankališče Zlodjevo, takoj precej večja," dodaja direktorica Uniturja Barbara Soršak, ki se letošnjega poletja še posebno veseli. "Dnevno na naši spletni strani zabeležimo po 7 tisoč obiskov, kar po navadi zabeležimo le pozimi, ko ljudje po spletni kameri preverjajo vreme. Ljudje se letos zaradi možnosti koriščenja turističnih bonov bolj odločajo za počitnice pri nas. Naši bookingi sedaj dežurajo še ob vikendih," opisuje Soršakova.

image
Rozmari Petek Tobogan med krošnjami na Rogli.

Cela regija z več obiska

Unitur ni edini, ki ima zaradi Poti med krošnjami več obiskovalcev. "Odprtje te aktrakcije se pozna celi destinaciji Pohorje, torej tudi okoliškim občinam, saj se obiskovalci predvsem ob vikendih ustavijo v gostilnah, kavarnah tudi drugih občin," opisuje župan Podvršnik. "Prvi vikend po odprtju so mi gostinci poročali, da je nekaterim celo zmanjkalo hrane. Vesel sem, da ima cela turistična regija nekaj od tega. Predvsem sem vesel, da nam je uspel ta turistični projekt z naravovarstveniki. Z njim želimo usmeriti goste, da bi si vzeli k srcu, da je narava ena in omejena."

Kot je dodal, s češkimi investitorji, ki so do zdaj na Rogli investirali 4,5 milijona evrov, že razmišljajo, kako bodo ponudbo še nadgrajevali. "Preden to storimo, bomo morali počakati na konec te sezone. Vendarle smo imeli naše sprehode med krošnjami po celi Evropi osem tednov zaprte, zato bomo morali najprej videti, kako bo z obiskom med poletno sezono, ki je za nas najpomembnejša. Ko bomo bolj gotovo vedeli, kakšno bo leto, se bomo lahko lažje odločili za naložbe," je dodal Bernd Bayerköhler, predsednik uprave češkega podjetja Zažitkova Akademie.