STA, VK
14.2.2019

NLB v Črni banko ukinila, v Slovenj Gradcu pa posodobila. NLB: "Izbirali smo manjše zlo."

NLB v Črni banko ukinila, v Slovenj Gradcu pa posodobila. NLB: "Izbirali smo manjše zlo."
Nejc STROJNIK NLB poslovalnica v Slovenj Gradcu.
Aktualno

NLB po besedah predsednika uprave Blaža Brodnjala ostaja na Koroškem trdno zasidrana, čeprav je morala zapreti črnjansko poslovalnico. Nekatere banke posodoblja, druge ukinja. "Banka je bila v to primorana," je tudi ob odprtju prenovljenih prostorov poudaril prvi mož NLB.

Potem ko je NLB včeraj v Slovenj Gradcu odprla prenovljene prostore osrednje poslovalnice na Koroškem, odzivi ob pridobitvi na Koroškem niso le pozitivini, temveč v luči nedavnega zaprtja črnjanske banke tudi kritični. Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, ki se je udeležil odprtja prenovljenih prostorov, je namreč ob tem poudaril, da ostaja NLB na Koroškem trdno zasidrana, kljub temu da je bila primorana zapreti poslovalnico v Črni na Koroškem. Razlog so kompenzacijski ukrepi v okviru državne pomoči.

Medtem ko je NLB del poslovalnic obnovila, pa jih je del tudi zaprla in bo v prihodnje še kakšno. Z lanskim decembrom je, ker Slovenija ni izpolnila prvotne zaveze Evropski komisiji za delno privatizacijo NLB do konca leta 2017, zaprla 14 poslovalnic po Sloveniji, med drugim tudi poslovalnico v Črni na Koroškem, čemur so tamkajšnji občani močno nasprotovali.

image
Sašo BIZJAK Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB.

Brodnjak je v zvezi s tem ponovil, da je bila banka primorana in da je pri tem "izbirala manjše zlo". Ponovno je izpostavil, da lahko komitenti s pomočjo tehnoloških rešitev opravijo večino storitev od doma, ponujajo jim tudi storitev mobilnega bančnika.

NLB je v zadnjih treh letih obnovila več kot 50 poslovalnic po Sloveniji, med njimi tudi nekatere na Koroškem. Interes banke je, da njeni komitenti rutinske, transakcijske storitve opravijo od doma, medtem ko za storitve, ki imajo bolj dolgoročne posledice, v NLB želijo, da jih stranke opravijo s posvetom v poslovalnici. Temu konceptu sledijo tudi prenove, ki v prostore prinašajo več barv in več prostora, je med drugim strategijo prenov opisal Brodnjak.

Dejal je tudi, da bo banka zagotovo v prihodnjih letih še zaprla kakšno poslovalnico po Sloveniji, ne načrtujejo pa radikalnega znižanja števila zaposlenih. "Zagotovo jih bo nekaj zaprtih tudi še v Ljubljani," je dejal Brodnjak, a dodal, da je kljub temu končni cilj ohranjati prisotnost na terenu, da pa se bo zagotovo obisk poslovalnic zmanjševal prav zaradi tega, ker ponujajo digitalne rešitve.

image
Nejc STROJNIK NLB poslovalnica v Slovenj Gradcu.

NLB je v Slovenj Gradcu poslovalnico obnovila v celoti, med obnovo pa je banka delovala na rezervni lokaciji. Med komitenti slovenjgraške poslovalnice NLB je okoli 10.000 fizičnih oseb in od 300 do 400 pravnih oseb, na Koroškem pa ima banka prek 30.000 komitentov, je STA povedal vodja slovenjgraške poslovalnice NLB Marjan Brdnik. Slovenjgraška poslovalnica ima 13 zaposlenih, v isti stavbi pa ima prostore tudi uprava podružnice za Savinjsko in Koroško regijo.

NLB je sicer ena od najmanj devetih bank, ki so s poslovalnicami prisotne v Slovenj Gradcu, na Koroškem pa ima NLB po besedah predsednika uprave Brodnjaka več kot 50-odstotni tržni delež. 

NLB je ob slovesnem odprtju prenovljenih prostorov Splošni bolnišnici Slovenj Gradec donirala 4000 evrov za naložbe na otroškem oddelku.