Gr.G.
29.6.2020

Neurje podiralo drevesa, drog električne napeljave, odkrivalo strehe, zalivalo objekte

Neurje podiralo drevesa, drog električne napeljave, odkrivalo strehe, zalivalo objekte
PGD Dvorjane
Slovenija

Od Avstrije se je nad Koroško, Štajersko in Pomurje ter naprej proti jugovzhodu pomikalo več nevihtnih celic.

Popoldne so predvsem na severovzhodu Slovenije nastala krajevna neurja z močnimi sunki vetra in nalivi, ki so povzročila precej nevšečnosti in dela predvsem gasilskim društvom in komunalnim službam. Od Avstrije se je nad Koroško, Štajersko in Pomurje ter naprej proti jugovzhodu pomikalo več nevihtnih celic, Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je napovedovala tudi možnost toče. 

V Mariboru je močan veter v centru mesta Maribor podrl tri drevesa. Gasilci JZGB Maribor in PGD Maribor-mesto so drevesa odstranili. V naselju Pleterje v občini Kidričevo je močan veter zlomil drog električne napeljave. Gasilci PGD Pleterje so drog odstranili in zavarovali.

V Mariboru se je temperatura s slabi uri spustila z 32 na 19 stopinj Celzija.

V občini Šentilj je v naselju Ceršak meteorna voda zalila poslovne prostore objekta. Gasilci PGD Ceršak so meteorno vodo izčrpali. V občini Sveta Ana je močan veter v naselju Krivi Vrh podrl drevo preko ceste. Gasilci PGD Sveta Ana so drevo odstranili s cestišča. V občini Duplek je veter odkril dve strehi. Del strehe stanovanjske hiše v Zgornjem Dupleku gasilci PGD Dvorjane že pokrivajo, druga jih še čaka. 

Zaradi močnega vetra se je v popoldanskem času na ulico Trg svobode v Sevnici podrlo drevo. Posredovali so dežurni delavci pri podjetju Komunala Sevnica. V občini Poljčane je močan veter v naselju Lovnik podrl drevo preko ceste. Gasilci PGD Poljčane so drevo odstranili.

Zaradi neurja podrta drevesa ovirala promet na cesti Ožbalt - Kapla na Kozjaku. Dežurni delavci cestnega podjetja so drevesa razžagali in odstranili.  V naselju Šardinje v občini Ormož je močan veter lomil drevesa, ki so padala na cestišče. Gasilci PGD Velika Nedelja so razžagali in odstranili 5 dreves. Močan veter je na cesto Zgornja Pohanca-Križe v občini Brežice podrl več dreves. Posredovali so dežurni delavci pri podjetju KOP Brežice.

image
Urška Polanc Arhivska fotografija.

Ob 15:39 je neurje z močnim vetrom zajelo občino Muta. Gasilci PGD Muta so na več lokacijah odstranjevali podrta drevesa, ki so ovirala promet na lokalnih cestah. V občini Slovenska Bistrica pa je močan veter v naselju Zgornja Ložnica razkril del strehe osnovne šole, medtem ko je v naselju Spodnja Polskava je podrl drevo, v naselju Visole pa je drevo padlo na streho stanovanjske hiše. Na intervencijah so posredovali gasilci iz PGD Slovenska Bistrica, PGD Zgornja Bistrica in PGD Spodnja Polskava.

V občini Miklavž na Dravskem polju je močan veter na cesto podrl dve drevesi. Na intervenciji je posredovalo 6 gasilcev iz PGD Mikavž na Dravskem polju. V občini Lovrenc na Pohorju je močan veter podrl dve drevesi preko ceste v naselju Puščava in Rdeči Breg - del. Na intervencijah je sodelovalo 7 gasilcev in PGD Lovrenc na Pohorju.