Nejc Strojnik
13.10.2019

Ne le ljubitelje kruha, droži navdušujejo tudi picopeke

Ne le ljubitelje kruha, droži navdušujejo tudi picopeke
Nejc Strojnik
Popularno

Prvo srečanje drožomanov in drožomank v Mislinji je presenetilo vse. Obiskovalce odlična organizacija in bogat program, organizatorje z Anito Šumer na čelu pa izjemen obisk.

Da je uporaba droži namesto pekovskega kvasa vedno bolj priljubljena, je po včerajšnjem droženju dokončno jasno. To potrjuje tudi množica obiskovalcev, ki je včeraj napolnila center Lopan v Mislinji in v živo doživela drožomanijo, ki je, to zdaj že lahko rečemo, zajela Slovenijo. "Obisk me je presenetil. Imeli smo sicer spletne prijave, kjer se je prijavilo nekaj manj kot 300 ljudi. Ampak dejanski odziv, ta je pa vav. Navdušeni smo in veseli, da smo uspeli na Koroško privabiti toliko ljudi iz celotne Slovenije," se je smejalo Aniti Šumer, avtorici najboljše knjige o kruhu na svetu, ki je dogodek organizirala s pomočjo Saše Djura Jelenko. "Na začetku smo si dogodek predstavljali v nekoliko manjši različici. Potem pa je vse skupaj raslo. Kot droži," pa je pripomnil Sašo Šumer, Anitin mož, ki so mu pred sedmimi leti odstranili žolč in ni smel več jesti kruha pečenega s pekovskim kvasom. Anita je zato iskala način, kako speči drugačen kruh. Spomnila se je na babico, ki je pekla z drožmi. Od takrat jo je peka na ta najstarejši način povsem prevzela. 

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Peka z drožmi pa ni navdušila le nje, ampak se širi kot gobe po dežju. Ena izmed tistih, ki jo je boljši kruh, kot mu reče Šumerjeva, povsem prevzel je tudi Jana Bergant iz slovenske Istre, ki kruh z drožmi ponuja gostom na svoji turistični kmetiji Histria Botanica. "Vse se je začelo pred dvema letoma in pol, ko sem spoznala Anito. Od takrat pečem le še z drožmi. Ideja je sicer stara, že 15 let nazaj sem poskusila, a so mi droži umrle. Takrat sem obupala, a želja je ostala," pravi Bergantova, ki je svojim drugim drožem, te so žive še danes, nadela ime Genaro. "Po italijanskem kuharju Genaru Contaldu, ki mi je zelo všeč. Nasploh ima italijanska kuhinja pri nas velik vpliv." In kako kruh, ko jim ga postreže, komentirajo gostje? "Večina mojih gostov je tujcev. Iz Nemčije, Nizozemske, Anglije ... Veliko jih droži že pozna in so zelo navdušeni, ko jim ponudim takšen kruh." Pa je kruh z drožmi res kisel kot pravijo nekateri? "Ne, to je mit. Če pečeš na pravilen način, kruh vsekakor ni kisel, ampak pride do izraza okus moke," je prepričana Bergantova, ki kruh, tako kot Anita, tudi okrasi. "Sicer nisem tako spretna in izberem bolj enostavne vzorce," pove drožomanka s Primorske, ki je prepričana, da se peke z drožmi lahko nauči vsak. "Bi pa toplo priporočala obisk delavnice z Anito."

image
Nejc Strojnik Jana Bergant
image
Nejc Strojnik

Na srečanju ljubiteljev boljšega kruha v Mislinji je bilo več kot 20 stojnic. Na voljo je bilo vse za kruh, v kruh, ob kruh ali na kruh. Obiskovalci so prisluhnili predavanjem, nagovoril jih je Karl de Smedt, ki v Belgiji vodi prvo in edino knjižnico droži na svetu, kjer je skrbno shranjenih več kot 100 droži. V to knjižnico so včeraj poslali tudi Rudla, kot je Anita poimenovala svoje droži. Rudl bo prvi Slovenec v knjižnici, Šumerjeva pa mu bo vsako leto poslala 25 kilogramov moke, s katero ga bodo hranili, naredili pa bodo še obsežno analizo in ugotavljali, kaj vse se nahaja v njem. Srečanje v Mislinji je imelo tudi dobrodelno noto. Lizi, ki trpi za cerebralno paralizo so namreč predali 2.000 evrov, ki so jih zbrali s prodajo knjige Drožomanija.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Anita Šumer je med drožomani in drožomankami prava zvezdnica. Ljudje so jo ustavljali, ji čestitali in razlagali svojo zgodbo. Polona Trbojević iz Celja je knjigo Drožomanija kupila pred enim letom. Hitro je naredila svoje prve droži, ki ji niso uspele. Na pomoč je priskočila soseda in ji podarila del svojih droži. Te so še žive in zelo aktivne. Pa ne le za kruh, z drožmi na veliko peče pice. Čez kakšen mesec bo odprla celo svoj popoldanski biznis. Pekla bo pice iz testa z drožmi. "Lažje so prebavljive. Sama zmešam več vrst moke skupaj. Potem je pica bolj hrustljava. Kot kruh," pove Trbojevićeva, dietna kuharica, ki prisega na peko v krušni peči. Kvasa, pravi, ne uporablja več. Razen če nenapovedano pridejo prijatelji. Ko je treba nekaj speči na hitro. Bo pa, ko bo začela pice prodajati, svoje droži morala povečati. 

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Včerajšnje prvo srečanje ljubiteljev kruha z drožmi bo, glede na odziv, postalo tradicionalno. To sta potrdila tudi Anita in Sašo. Vsako leto bo na sporedu pred 16. oktobrom, svetovnim dnevom hrane.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik