Andreja Čibron Kodrin
7.8.2019

Namig za izlet: K jezeru, omenjenem v noveli Samorastniki

Namig za izlet: K jezeru, omenjenem v noveli Samorastniki
Andreja ČIBRON KODRIN Zablatniško jezero/Turnersee
Popularno

Zablatniško jezero/Turnersee je danes prijetno kopalno jezero, pred davnimi časi pa je bilo usodno za Karničnikovega Ožbeja, ko je ponoči pijan kolovratil k Hudabivški Meti …

Korošci osvežitev poleti poiščejo tudi ob in v jezerih onkraj meje, v sosednji Avstriji. Priljubljeno je Klopinsko jezero/Klopeiner See, nekateri obiskujejo tudi Breško/ Pirkdorfer See, izbira je nasploh pestra, za vse okuse.

Eno od manjših kopalnih jezer, všeč je predvsem vsem, ki imajo radi čim bolj neokrnjeno naravo, preprostost, mir in ne prenesejo množic, je Zablatniško jezero v občini Škocjan/St. Kanzian am Klopeiner See. Kopališča so urejena ob penzionih in kampu, drugi obiskovalci pa lahko obiščejo občinsko kopališče v bližini Šentprimoža/St. Primus pri vasi Žamanje/Obersammelsdorf. Obsega približno tisoč kvadratnih metrov površine, urejeno je v terasah, svoj prostor najdejo tako tisti, ki se radi sončijo kot oni, ki so raje v senci. Vsi pa lahko uživajo v čudovitih razgledih, Karavanke (Obir in Peca) in Kamniško-Savinske Alpe so kot na dlani. Poskrbljeno je za osnovno infrastrukturo, tudi za otroška igrala. Za celodnevno vstopnico boste odšteli štiri evre.

image
Zablatniško jezero/Turnersee

Za Korošce pa to jezero ni le hitro dostopna in prijazna turistična točka. Svoje mesto je Zablatniško jezero (nekateri ga imenujejo tudi Zablaško), ki leži 481 metrov nad morjem, obsega 44 hektarjev in dosega največjo globino 13 metrov, dobilo tudi v noveli Samorastniki avtorja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca. Dogajanje v njej je postavljeno v svet pod Obirjem, na njegovih obronkih je bilo Karničnikovo posestvo, od koder je domači sin Ožbej hodil mimo Zablatniškega jezera h Hudabivški Meti. Vse dokler, kot piše Prežih: »Ožbej je nekoč spet nekaj dni pil in ko je ponoči hodil proti Hudabivški kajži, je štrbunknil v Zablatniško jezero, od koder so ga drugi dan mrtvega potegnili.«

image
Zablatniško jezero/Turnersee

V bližini Zablatniškega jezera sta za ogled zanimivi tudi ohranjeno Zablatniško močvirje/Sablatnigmoor z bogatim rastlinskim in živalskim svetom ter Ptičji park/Vogelpark, kjer so na ogled ptice z vseh koncev sveta.