Urška Polanc
30.5.2020

Namig za izlet: Grad Vodriž v Slovenj Gradcu

Namig za izlet: Grad Vodriž v Slovenj Gradcu
Tomo Jeseničnik Vir fotografij: arhiv Mestne občine Slovenj Gradec.
Popularno

Grad je nastal v začetku 14. stoletja in sodi med gotske gradove. Leži na slikovitem slemenu in ravno zaradi težje dostopne lege se je razvalina ohranila do danes. Posamezni detajli so ohranjeni v prvotni obliki, saj je grad pogorel in bil že v 17. stoletju opuščen. Za pohodnike je zanimiva Puščavnikova pot, ki je nastala po zgodbi o Puščavniku, ljudskem pesniku, ki je prebival pod gradom Vodriž.

Po Puščavnikovi poti se lahko mimo mogočnih dreves sprehodite do razvalin gradu Vodriž. Sedem kilometrov dolga pot vodi po čudovitih gozdovih, mimo mogočnih smrek, bukev, lip in gabrov, ki vas bodo navdali s svojo zdravilno energijo. Nastala je po zgodbi o ljudskem pesniku Valentinu Podstenšku – Puščavniku, ki se je po izgubi izvoljenke umaknil v samoto razvalin gradu Vodriž. Pot je rekreacijskega, poučnega in zdravilnega značaja. Njena osrednja zanimivost so razvaline gradu, ki so ga postavili oglejski fevdniki, vitezi Hebenstreiti, okoli leta 1300 v gotskem stilu. Grad Vodriž je bil nekdaj tudi lovski grad grofov Celjskih, v preteklosti je zamenjal veliko lastnikov.

image
Primož Ermenc

Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu je zasnovala Zeleno pot, krožno učno pot od Podgorja do Vodriža (Wiederdriessa). Na njej se lahko preizkusite v matematičnih, naravoslovnih in literarnih nalogah, ki so zastavljene na informativnih tablah. V objemu narave se sprehodite po gozdovih, travnikih, gozdnih cestah, mimo kmetij, vse do čudovitih razgledov proti Pohorju in Uršlji gori. Učna pot se začne pri Osnovni šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu, nadaljuje mimo gostilne Rogina, po gozdni cesti do kmetije Močivnik in naprej do Fidija, kjer se zaključi prvi del poti (5,9 km ali 2,5 ure hoje). Pot se nadaljuje proti kmetiji Prijolič, mimo grajskega ribnika in vodi vse do razvalin gradu (9,3 km ali 4 ure hoje). Primerna je za vse starostne skupine, so nam povedali v javni zavodu za turizem, šport, mladinske in socialne programe Spotur Slovenj Gradec.

image
Primož Ermenc

V bližini pohodniških poti, ki vodijo do gradu, je več možnosti za okrepčilo s tradicionalnimi koroškimi jedmi. V gostilni Bučinek se ponašajo z dolgoletno tradicijo, urejeni imajo tudi spominski sobi Jožeta Tisnikarja in dr. Ljube Prenner. V gostilni Rogina pohodnikom ponujajo tudi Puščavnikovo culo, po vrnitvi pa Puščavnikovo pojedino.