Urška Polanc
13.11.2019

Nakupi v Ribnici na Pohorju tudi v pričakovanju boljše zimske sezone

Nakupi v Ribnici na Pohorju tudi v pričakovanju boljše zimske sezone
Urška Polanc Podjetje Turi je za 185 tisočakov odkupilo celotno opremo smučišča v Ribnici. 
Aktualno

Turi je odkupil opremo smučišča v Ribnici, do 1. decembra naj bi še apartmajsko naselje, vlečnici pa so odkupili tudi upravljavci Ribniške koče.

Okoli 22 tisoč smučarjev so v lanski zimski sezoni našteli na smučišču v Ribnici na Pohorju, vsaj toliko ljubiteljev belih strmin pričakujejo tudi letos. Smučišče bodo odprli predvidoma 20. decembra, končni datum bo odvisen od vremena. Podjetje Turi, ki je imelo smučišče več let v najemu, je že sklenilo prodajno pogodbo za kompletno opremo smučišča, ki je bilo na prodaj v stečajnem postopku. Prenos lastništva je v teku. Kot nam je povedal Iztok Helbel, vodja smučišča, so zanj odšteli približno 185 tisočakov. Do 1. decembra naj bi odkupili še apartmajski hiši (Ribnica 1, Ribnica 2) s 16 apartmaji in restavracijo ob smučišču v Ribnici na Pohorju, ki sta bili del stečajne mase podjetja GTC Kope. Vse dražbe do sedaj so bile neuspešne (na zadnji je bila izklicna cena 1,1 milijona evrov), za kar so ločitvenim upnikom podali poziv za prevzem premoženja. "Trenutno čakamo, da nam sodišče sporoči, ali je kdo podal izjavo, da so prevzeli premoženje. Pričakujem, da bo ločitveni upnik apartmajski hiši prevzel," je povedala stečajna upraviteljica družbe GTC Kope v stečaju Simona Goriup. Pojasnila je še, da celoten postopek zimske sezone ne ogroža, apartmaji bodo ta čas normalno obratovali.

image
Urška Polanc

Priljubljena destinacija šol v naravi

V pretekli sezoni so bili apartmaji, ki jih ima v najemu Turi, 83-odstotno zasedeni, letos pričakujejo še več gostov. Ponovno jih bodo obiskale številne šole v naravi in vrtci pa tudi individualni gosti. Od 23. decembra bodo polno zasedeni, pravi Helbel. Na še več gostov v prihajajoči sezoni upajo tudi v apartmajskem naselju Breza & Tisa, v lanski sezoni so zabeležili 80-odstotno zasedenost, vreme jim namreč ni bilo najbolj naklonjeno, so povedali. Triintrideset apartmajev je trenutno 70-odstotno zasedenih, verjamejo pa, da se bo odstotek še povišal.

image
Urška Polanc

Tudi na manjšem smučišču Črni vrh, katerega vlečnico je v začetku letošnjega leta odkupila Ribniška, d.o.o., bodo v tej sezoni smučali predvsem šolarji, ki se na Ribniški koči zadržijo po cele tedne; 81 ležišč imajo na Ribniški koči od 14. januarja do 15. marca bolj ali manj zapolnjenih, tako kot že tudi prejšnja leta.

Sitarjeva hiša še prazna
Večer je razkril nepravilnosti pri oddajanju Rikomovih apartmajev v Sitarjevi hiši v Ribnici na Pohorju, najemnik Turi je namreč brez dogovora in soglasja apartmaje tržil in jih dajal v najem. Apartmaji Sitar so zdaj prazni in v prodajnem postopku. Kot del Ratajevega premoženja oziroma stečajne mase poleg nekaterih drugih zemljišč v Ribnici še vedno niso prodani. Stečajna upraviteljica Milena Sisinger nam je povedala, da bo peta dražba predvidoma januarja, tokrat z zneskom okoli 380 tisoč evrov.

Poleg Črnega vrha so iz stečajnega postopka odkupili še vlečnico Velka. V sezoni 2019/20 bo na Ribniški koči še vedno obratovala zgolj vlečnica Črni vrh. So pa upravljavci Ribniške koče (lastniki naj bi postali z novim letom) kupili nov teptalnik, zato bodo smučarjem lahko zagotovili še boljše razmere. Čeprav je smučišče na višini 1500 metrov nadmorske višine, bodo morali progo tudi letos zasneževati. Uredili bodo še tekaško progo od Ribniške koče do Črnega vrha, zato se tudi letos veselijo obiska vseh rekreativnih in profesionalnih tekačev. V marcu pa bodo priredili dva večja dogodka, in sicer tekaško državno prvenstvo in tradicionalno pležuhovanje. Želijo si urediti še cestno infrastrukturo do koče, a so še vedno neuspešni, saj je cesta državna.

image
Urška Polanc

Prenosljiva smučarska vozovnica v luči povezovanja

Smučarjem bo letos v Ribnici na voljo prenosljiva sezonska vozovnica, s katero bodo lahko smučali v Ribnici in na Kopah. "Smiselno je, da se Pohorje začne povezovati, povezava je dober zgled. Najbolje bi bilo, da bi lahko ponudili vsesezonsko karto, ki bi vključevala Mariborsko Pohorje, Ribnico in Kope," je povedal vodja smučišča v Ribnici. Cene smučarskih vozovnic bodo ostale iste, dražje bodo le sezonske, saj so cene dvignili tudi na Kopah. Za sezonsko vozovnico bodo smučarji tako odšteli 259 evrov, tisti, ki so člani društva, pa 209. Dnevna vozovnica bo stala 23 evrov, nočna pa 19 evrov, 17 evrov bo stala otroška dnevna in 14 evrov otroška nočna. Bo pa občina tudi letos subvencionirala smučarske vozovnice šolarjem iz Ribnice, 49 evrov bo vsakemu prispevala za sezonsko vozovnico.

Želijo si urediti še cestno infrastrukturo do koče.