Igor Selan
4.2.2019

Nadzor vinjet - kolikor kršiteljev, toliko izgovorov

Nadzor vinjet - kolikor kršiteljev, toliko izgovorov
Andrej PETELINŠEK Darsovi nadzorniki so v eni uri odkrili osem voznikov, ki na vetrobranskem steklu niso imeli namešče ustrezne vinjete.
Aktualno

Na presenečenje Darsovih nadzornikov so bili ob nedeljskem nadzoru vinjet kršitelji predvsem tujci.

Čeprav bo letos minilo v Sloveniji že enajst let od uvedbe vinjet za plačevanje uporabe avtocest, se še zmeraj najdejo takšni, ki bi se po avtocestah vozili brezplačno. A takšni poskusi so lahko izjemno dragi: ne le, da globa za neuporabo vinjete znaša kar 300 evrov (150, če položnico plačate v osmih dneh), ampak mora kršitelj na koncu kupiti tudi vinjeto - lahko tedensko (15 evrov), mesečno (30 evrov) ali letno (110 evrov).

Nove, rožnate vinjete morajo biti na vozilih obvezno nameščene od minulega petka. Zato smo se v nedeljo zjutraj z nadzorniki Darsa odpravili na teren in na štajerski avtocesti, na počivališču Polskava v smeri proti Mariboru, preverjali, koliko voznikov je na obveznost "pozabilo". Kršiteljev je bilo presenetljivo veliko, v zgolj eni uri so jih namreč odkrili kar osem, od tega šest tujcev. "Običajno so na tej lokaciji kršitelji Slovenci, ki se v nedeljo z avtomobilom brez vinjete peljejo v Maribor na bolšji ali avtomobilski sejem. V glavnem s starejšimi, cenenimi vozili. Danes pa smo brez vinjete odkrili tudi precej tujcev z novimi in zelo dragimi vozili, kar ni običajno," je povedala nadzornica Petra Jerot.

"A v Sloveniji potrebujem vinjeto?"

Dve ukrajinski družini, prva v novem BMW X5, druga v prav tako novem Mercedesu SUV, sta kot izgovor navedli pomanjkanje časa. "Enostavno jih nismo uspeli kupiti." Ob izrečeni globi so nato samo globoko zajeli sapo. Za razliko od Slovencev, ki jim nadzorniki izdajo plačilni nalog, morajo namreč tujci kazen poravnati takoj, sicer jim zasežejo dokumente. "Plačajo lahko z gotovino, vzamemo pa tudi plačilne kartice. Če se vseeno ne odločijo za takojšnje plačilo, imajo tujci za plačilo polovičke 16 dni časa," je pojasnila Jerotova.

image
Andrej PETELINŠEK

Tako sta 150 evrov plus tedensko vinjeto za kombi (30 evrov) takoj plačala tudi italijanski in madžarski voznik kombija. Oba sta vinjete sicer imela, a napačne, za osebna vozila. Madžar se je izgovarjal, da se je po avtocesti peljal le od Slovenske Bistrice, vinjeto pa da je nameraval kupiti na Shellovi črpalki tri kilometre naprej. A tam vinjet sploh ne prodajajo, v Sloveniji jih je namreč mogoče kupiti le na črpalkah Petrola in OMV. "Ne vem, kaj se je zgodilo. Na prvi bencinski črpalki v Sloveniji smo kupili vinjeto, lepo sem povedal, da jo potrebujem za kombi, nimam pojma, zakaj sem dobil napačno," pa se je izgovarjal Italijan.

"Po naših izkušnjah se dostikrat zgodi, da na črpalkah rečejo, da želijo najcenejšo vinjeto, prodajna oseba na črpalki pa ne more vedeti, s kakšnim vozilom se je kdo pripeljal, in jim zato proda vinjeto za osebni avto," pove Jerotova. Še en Italijan, tudi ta z novim BMW X5, pa ponudi spet drugačen izgovor: "Niti sanjalo se mi ni, da v Sloveniji potrebujem vinjeto, zato sem kupil samo avstrijsko." Držanje za glavo ob izrečeni globi njegovi denarnici ni pomagalo.

image
Andrej PETELINŠEK

Za namestitev vinjete vedno ogovoren voznik

Globo pa sta plačala tudi dva Slovenca. "Vozilo je službeno, uporabljamo ga trije. Vinjeto naj bi kupil in namestil sodelavec, ki je avto uporabljal v soboto, jaz pa danes zjutraj, ko sem prevzel avto, res nisem preveril, ali je to res naredil. Drugače bi vinjeto kupil jaz, res. Globo boste napisali na firmo, ne?" se je osebni kazni skušal izogniti prvi, a brez uspeha. "Za namestitev vinjete je vedno odgovoren voznik, zato kazni na podjetje ni mogoče napisati," pojasni nadzornik Boštjan Gosak. Da si za nakup vinjete enostavno ni vzel časa, pa stoično pojasni Mariborčan in se sprijazni tudi s kaznijo.

A ta ne bo najhujša za vse omenjene. Najbolj jo bo skupil voznik rdečega clia mariborskih registrskih oznak, ki se je kontroli izognil. Ko je zagledal nadzornike, se je namreč takoj "nalepil" na avto pred sabo, ko ga je nadzornik z loparjem skušal ustaviti, pa je sunkovito speljal. Nadzorniki se zaradi tega niso pretirano vznemirjali: "V takšnem primeru javimo registrsko tablico policiji, ta pa potem po pošti pošlje globo v višini 500 evrov plus pet kazenskih točk."

image
Andrej PETELINŠEK

Prav toliko, 500 evrov, pa je kazen tudi v primeru, ko vozniki manipulirajo z vinjetami na način, da jih lahko nato premeščajo iz enega vozila v drugo. "Povedano po domače, nekateri si naredijo prenosne vinjete, kazen v tem primeru je zato pač še višja," pove Gosak.

Je pa za smeh med nadzorniki poskrbel voznik modrega renaulta. S presenečenjem so namreč ugotovili, da ima na vetrobranskem steklu nameščeni kar dve letošnji letni vinjeti. Ker to ni prekršek, ga niso ustavili, tako žal tudi nismo izvedeli razloga za nenavadnost.

image
Andrej PETELINŠEK