N.S.
23.2.2020

(FOTO) Na slavnostni akademiji v Slovenj Gradcu tudi Pahor in Poznič

(FOTO) Na slavnostni akademiji v Slovenj Gradcu tudi Pahor in Poznič
Nika Hölcl Praper
Kultura

V okviru praznovanja Wolfovega leta je včeraj v Slovenj Gradcu potekala slavnostna akademija, na kateri bo je muzikolog Matjaž Barbo opredelil pomen in vlogo skladatelja Huga Wolfa v slovenskem in evropskem prostoru. Slavnostna akademija je eden večjih dogodkov v letošnjem jubilejnem letu ob 160. obletnici Wolfovega rojstva.

Kot poklon nekdaj na Slovenskem prezrtemu poznoromantičnemu skladatelju samospevov je ministrstvo za kulturo letošnje leto razglasilo za leto Huga Wolfa (1860-1903). Ta se je v takrat dvojezičnem Slovenj Gradcu rodil 13. marca 1860 v hiši v središču mesta, v kateri je od prenove leta 2011 urejen spominski muzej. Umrl je na včerajšnji dan leta 1903 na Dunaju, kjer je tudi pokopan.

Jubilejno leto prinaša v Slovenj Gradec in širše vrsto dogodkov in skladatelja postavlja za velik potencial nadaljnjega razvoja kulturnega turizma. Poleg včerajšnje slavnostne akademije bosta letos še dva večja dogodka.

image
Nika Hölcl Praper

To sta koncert v slovenjgraški cerkvi sv. Elizabete na obletnico rojstva 13. marca in osrednja spominska slovesnost s koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in solistko Nuško Drašček Rojko 30. maja v središču koroškega mesta. Skozi vse leto bo potekalo še več drugih dogodkov, jubilej bodo obeležile tudi nekatere druge ustanove po državi.

Koncertni program včerajšnje slavnostne akademije, ki je potekala v Koroški galeriji likovnih umetnosti, sta ob spremljavi pianistke Maje Kastratovik izvedla Mešani komorni zbor Carinthia Cantat in Komorni zbor Hugo Wolf Maribor.

Pred slovesnostjo je predsednik republike Borut Pahor v spremstvu ministra za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Zorana Pozniča, pri Wolfovem spomeniku na pročelju Wolfove rojstne hiše položil venec.

image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper