A.L., STA
12.2.2020

(FOTO) Na Severnem Irskem prva poroka istospolnega para: "Dolgo in težko smo se borili za to priložnost"

(FOTO) Na Severnem Irskem prva poroka istospolnega para: "Dolgo in težko smo se borili za to priložnost"
Profimedia
Svet

Na Severnem Irskem je bila včeraj prva poroka istospolnega para. Borci za pravice istospolnih oseb so ta dan že označili za zgodovinski trenutek. Poroko 26-letne Robyn Peoples in 27-letne Sharni Edwards je omogočila sprememba zakonodaje, ki so jo kljub velikemu nasprotovanju lokalnih politikov in verskih voditeljev sprejeli lani.

Zakonodaja je začela veljati v ponedeljek, prvo poroko istospolnega para pa so pripravili včeraj v enem od hotelu v kraju Carrickfergus v bližini Belfasta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Dobesedno živiva sanje. Neverjetno je," je po obredu dejala Edwardsova, natakarica iz Brightona v Angliji. Dodala je, da nista pričakovali, da bosta prvi poročeni istospolni par na Severnem Irskem in da gre za naključje.

image
Profimedia

Njena soproga Robyn Peoples, višja negovalka iz Belfasta je dejala: "Dolgo in težko smo se borili za to priložnost, da bomo enakopravni in sedaj sva tukaj in to je preprosto čudovito". Najina poroka je "zgolj pokazala, da sva enakopravni moškemu in ženski. Najina ljubezen ostaja ista", je še dejala.

"To je moja soproga. Končno lahko rečem, da je moja soproga," je ob pogledu na Edwardsovo še dejala Peoplesova. Obe sta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nosili podobni beli poročni obleki.

Par se je tudi zahvalil aktivistom iz pobude Love Equality, ki se je več let borila za spremembo ustrezne zakonodaje, ter politikom, ki so glasovali za spremembe. "Brez vas najina poroka ne bila mogoča. Večno bova hvaležni," sta dejali mladoporočenki.

image
Profimedia

Peoplesova and Edwardsova, ki sta par šest let, sta prvotno načrtovali civilno partnerstvo, a sta takoj, ko sta izvedeli za spremembo zakonodaje, vložili prošnjo za čimprejšnjo poroko.

Poslanci v britanskem parlamentu so julija lani glasovali za istospolne poroke in razširili tudi pravico do umetne prekinitve nosečnosti na Severnem Irskem. To so storili v času triletnega zastoja pri dogovoru o delitvi oblasti na Severnem Irskem. Severnoirska skupščina se je po zastoju prvič sestala januarja letos.

image
Profimedia