Tomaž Ranc
7.2.2020

Na Kulturnem šoku slavili rekreatorji pred vojaki in novinarji

Na Kulturnem šoku slavili rekreatorji pred vojaki in novinarji
Tomaž Ranc Nogometno druženje, Kulturni šok 2020.
Šport

Po stari navadi so se v športni dvorani na Prevaljah nogometno spopadli in družili župniki, rekreatorji, policisti, vojaki in novinarji.

Na Prevaljah so tudi letos ob 8. februarju pripravili malonogometni turnir Kulturni šok. Pet ekip se je srečalo tokrat: ekipa policistov, vojakov, duhovnikov, rekreatorjev in novinarjev.

image
Tomaž Ranc Novinarji in policisti.

Posebej motivirani so bili duhovniki, saj so v pripravah na evropsko prvenstvo duhovnikov, ki bo ta mesec v Pragi na Češkem. Ekipa med tednom marljivo trenira v Žalcu, ko njenim članom to dopuščajo duhovniške obveznosti in se na trening pripeljejo domala iz vse Slovenije. Med igralci na Prevaljah je bilo nekaj starih znancev, ki so na Prevaljah že večkrat igrali in jih je selektor Jože Povh, župnik iz Kamnice, vpoklical. Korošce je zastopal hitri Robi Sekavčnik, Ravenčan, župnik iz Črne, med povabljenimi pa je bil tudi Marjan Plohl, ki deluje na avstrijskem Koroškem na Radišah, nekdaj pa je pasel duše v Kotljah.

image
Tomaž Ranc Rezultat tega ni pokazal, a duhovniki so vsako leto bolj uigrani, saj imajo tudi nekaj mlajših članov.
image
Tomaž Ranc Tekma, Kulturni šok 2020.

Ekipo rekreatorjev je vodil župan Prevalj Matic Tasič, ki je ob sebi zbral izkušene in uigrane domače rekreatorje, med katerimi je blestel zlasti Mitja Marin. V ekipi novinarjev pa je med drugim igral tudi Celjan Dejan Obrez, med ljubitelji nogometa je znan kot komentator angleške lige na Sportklubu, ki je nekdaj igral tudi za prevaljski Korotan. Na klopi je bil tudi njegov sin Matevž, ki je na koncu prevzel tudi pokal v imenu ekipe, ki jo je sicer vodil avtor članka.

image
Tomaž Ranc Tekma policistov in duhovnikov.

Policisti in vojaki seveda niso igrali v uniformah, so se pa tudi oni podili v športni dvorani kot za stavo. Ekipo policistov je vodil komandir ravenske policijske postaje Dimitrij Gaberšek, ki ji je pomagal tudi njegov talentirani sin, sicer nogometaš Dravograda, vojaki pa so prišli v glavnem iz celjske enote, vodil jih je Mežičan Miro Strčmnik. Mnogi imajo bogate izkušnje z mirovnih misij, zlasti s Kosova, so povedali.

image
Tomaž Ranc Kulturna točka, saj je vendarle Prešernov dan.

Med turnirjem so pripravili kratek kulturni program, ki so ga pripravile osnovnošolke, med izkušenimi udeleženci, večnimi zmagovalci pa je bil tudi Janko Miler iz gostišča Marin, ki je tudi tokrat poskrbel za domač koroški narezek, ki je igralcem z vseh koncev teknil in ga imajo mnogi še dolgo v lepem spominu.

image
Tomaž Ranc Pokal zmagovalcev.

In rezultati? Zmagali so rekreatorji z 10 točkami (tri zmage in neodločen izid), drugi so bili vojaki z 9 točkami (tri zmage in poraz), tretji so bili novinarji s 5 točkami (z eno zmago, dvema neodločenima izidoma, enim porazom), četrti so bili policisti s 3 točkami (ena zmaga, trije porazi), na peto mesto pa so se uvrstili duhovniki z 1 točko (en neodločen izid in trije porazi). Tekme so bile zanimive in nasprotniki precej izenačeni - le na treh tekmah od desetih je bila končna razlika v dveh doseženih zadetkih, na petih je bila razlika enega zadetka, dve pa sta bili neodločeni. Prav vsako ekipo je ob koncu čakal pokal, nogometaši pa so prejeli spominske majice in v pogovoru spominjali številnih nogometnih druženj, ki trajajo že dolga leta. Nekdaj se jih je z ekipo udeleževal tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

image
Tomaž Ranc V žaru borbe.
image
Tomaž Ranc Prijateljski objem -  Peter Šumnik in Dejan Obrez, nekdanja soigralca pri Korotanu in Rudarju.
image
Tomaž Ranc Policisti in vojaki.