Tomaž Ranc
25.1.2019

Na Prevaljah zaradi treh ukradenih čokolad več kot 1.000 evrov škode

Na Prevaljah zaradi treh ukradenih čokolad več kot 1.000 evrov škode
Tomaž RANC Policija je dolžna ukrepati po zakonu, a njeno delo ni zastonj.
Aktualno

Škoda zaradi ukradenih treh čokolad v športni dvorani na Prevaljah v resnici ni le štiri evre, ampak 1037 evrov, ki jih plačamo davkoplačevalci ali zavarovalnica

Tik pred božičem smo poročali o vlomu v prevaljsko športno dvorano, ko so neznanci razbili okno, nato še avtomat s hrano in pijačo ter pobegnili. Kot je pokazala preiskava, so si postregli zgolj in le - s tremi čokoladami, ki so po policijski oceni vredne štiri evre.

image
Tomaž RANC Popravljeni avtomat.

Banalno, poreče večina, dejansko pa navidez bagatelna zadeva v resnici potegne za seboj marsikaj. Preverili smo in ugotovili, da dejansko ne gre samo za tri čokolade, saj skupni stroški preiskave in škode v resnici sploh niso majhni.

Policijsko delo 156,60 evra

Najprej policija. Ta je za izvedbo nujnih ukrepov na kraju dogodka, kjer je storilec vlomil, odvrgel predmete ali orodje, pustil sledi, v konkretnem primeru uporabila dve službeni vozili, je sporočila Milena Trbulin s celjske policijske uprave. Skupaj so prevozili 36 kilometrov, kar znese 30,77 evra.

image
Tomaž RANC Decembrske razbitine in policijska preiskava.

Naloge na kraju so opravljali trije policisti. Za delo skupaj porabili okoli deset ur, kar pri plačilu za peti tarifni razred znese 156,50 evra. Šlo je za zavarovanje sledi, fotodokumentiranje, primerjavo in analizo sledi, zbiranje obvestil prič in oškodovancev ter izdelavo administrativnih opravil - do podaje kazenske ovadbe tožilstvu. Ukrepe policiji nalaga zakon o kazenskem postopku. Storiti mora vse potrebno, da izsledi storilca, zavaruje sledi in zbere vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo postopka. Pogosto so v podobne primere vključene še varnostne službe, ki prav tako niso zastonj - a v tem primeru vsaj teh nimajo.

image
Tomaž RANC Objestnost ne pozna meja.

Saniranje in materialna škoda

Oškodovanca sta Športna dvorana Prevalje, torej Osnovna šola Franja Goloba, in zasebnik, lastnik avtomata, saj so storilci s kamni razbili okno pri vhodu v dvorano, nato vstopili skozi odprtino, razbili avtomat, vzeli zgolj tri čokolade - in odšli.

Upravnik športne dvorane Gvido Lužnik - Luka pravi, da mu je primer povzročil nevšečnosti: "Vse skupaj mi je vzelo kakih devet ur. Najprej sodelovanje in delo s policijo, ko je končala delo, pa sem moral najprej sanirati začetno škodo, razbito okno, pospraviti območje, zaščititi odprtino in nato v kasnejših dneh poskrbeti za zamenjavo okna." Tudi njegove ure niso zastonj, skupaj jih ocenjuje na 50 evrov, obenem pa bi vmes lahko počel kaj drugega.

image
Tomaž RANC Gvido Lužnik - Luka.

Materialne škode je po Lužnikovi oceni za 800 evrov. Zmontirati je bilo treba novo okno v dvorano, pri avtomatu pa zamenjati razbito tako kaljeno kot zaščitno steklo. Poškodovan pa je bil tudi mehanizem za štetje denarja.

TEŠ težko ovrednotiti
Če je že tako majhen primer tako drag, nas je zanimalo, koliko je Policijsko upravo Celje stala preiskava v razvpitem primeru TEŠ. Sporočili so, da je tako obširne in dolge preiskave izjemno težko finančno ovrednotiti. Zapisali so, da so v letih 2014 in 2015 skupaj podali pet kazenskih ovadb, in sicer zaradi storitve enajstih kaznivih dejanj, in da je z obravnavanimi kaznivimi dejanji bila povzročena premoženjska škoda za okoli 297 milijonov evrov. V celotni zadevi TEŠ je bilo zaseženih in pregledanih več tisoč dokumentov v slovenskem in tujih jezikih, več 10 tisoč elektronskih sporočil, kazenski spis pa vsebuje več kot 30 tisoč listin. Seveda pa je naloga policije varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja - ne glede na stroške, ki pri tem nastanejo.

Kot je povedal direktor policijske uprave Celje Niko Kolar, preiskava še poteka. Seveda pa postopek s kazensko ovadbo ni nujno končan. Če pride primer do tožilstva oziroma sodišča, se z njim ubadajo še pravosodni organi, tudi njihovo delo ni zastonj, pa seveda so spet na vrsti priče in oškodovanci. "Če moraš kot oškodovanec na pričanje, ti gre cel dan, pridejo še porotniki, sodniki, če vse skupaj sešteješ, pride do velike številke, ki jo na koncu plača država," pravi Lužnik. Pravzaprav davkoplačevalci - za tri čokolade. V tem primeru so imeli sicer premoženje zavarovano.

Iz tatičev rastejo veliki tatovi

Lužnik s svojimi dolgoletnimi izkušnjami še pravi, da gre običajno v takih primerih za mlajše prestopnike, ki se delajo pomembne, in za njihovo objestnost: "Včasih je skoraj bolje, da jih ne najdejo, ker so mladoletni in brez premoženja, torej se jih niti ne izplača tožiti in prideš bolje skozi z zavarovalnico." Vendarle pa seveda ni tako, saj iz malih lumparij nastanejo velike. In tudi primer treh čokolad dokazuje, da v resnici - brez potencialnih sodnih stroškov - povzročena škoda in stroški v resnici niso le štiri evre, ampak 1037 evrov. In tako je znesek kar 259-krat višji.

image
Tomaž RANC Kamni, s katerimi so decembra razbili okno, so še danes v Lužnikovi pisarni.

  • 4 evre so po oceni policije stale ukradene čokolade.
  • 187 evrov je policijo stal postopek, izgubila je tudi 10 ur časa.
  • 50 evrov vrednoti svoj čas upravnik, ki mu je primer vzel 9 ur časa.
  • 800 evrov je ocenjena materialna škoda razbitega okna in avtomata.
  • Stroški postopka na tožilstvu ali sodišču še niso zajeti.

Lužnik se na leto sooči s petimi primerljivimi dogodki - uničevanjem ograje, razmetavanjem ali poškodovanjem druge vrste. Športni dvorani sta dve, ob šoli pa je tudi vrtec, kjer so neko poletje razmetavali igrala - tudi na streho, nato pa so se otroci v šoli hvalili, kaj so storili.