Urška Polanc
11.9.2019

Na Poljani zbirateljica starinskih, a danes ponovno modernih emajliranih posod 

Na Poljani zbirateljica starinskih, a danes ponovno modernih emajliranih posod 
Urška Polanc Posebej drag ji je lonček iz leta 1953, ko so se koroški partizani srečali v Mežici in jih prejeli v spomin, našli so ga na Tolstem vrhu.
Popularno

Okoli 400 kosov emajlirane posode je za razstavo v kozolcu na Poljani pri Prevaljah (i)zbrala Marija Štaher iz tamkajšnjega turističnega društva. 

Emajlirane posode jo spremljajo že od otroštva, saj izhaja iz preprostega okolja, delavske družine, nam je povedala zbirateljica Marija Štaher. Preprosta, uporabna, a še kako všečna je lahko pisana emajlirana posoda, razmišlja. Danes posoda vseh barv, a najprej so izdelovali zelene, nato modre, šele kasneje pa rjavo-rdeče. Okoli 400 kosov rabljene emajlirane posode so obiskovalci lahko našteli na nedavni razstavi ob slikarsko-kiparskemu taboru. Štaherjeva ima sicer doma na vitrinah in pohištvu zbranih še okoli 150 kosov porcelana - jušnike, posodice za omake, sladkor-, a najbolj pri srcu ji ostaja emajlirana posoda.

image
Urška Polanc

"Nikoli nisem pustila, da bi kdo kaj metal stran, vzela sem posode, ki so ostale v kakšni kuhinji, večkrat sem tudi posebej prosila, če jih lahko dobim in kupim druge. Več lončkov sem na tak način dobila na kmetih, ko so zrno metali kokošim," je povedala. Veliko so ji je podarili. Okoli 90- odstotkov njenih posod je proizvedla celjska tovarna Emo, nekaj zagrebška Gorica in srbski Metalac. Ko se ji je v zadnjih letih nabrala večja količina posode, se je odločila, da bo pričela zbrati še intenzivneje in naredila razstavo.

image
Urška Polanc

Uporabljajo jo tudi mlade gospodinje

Danes se za nakup emajlirane posode odločajo tudi mlade gospodinje, popularne so predvsem rdeče z belimi pikami, opaža Štaherjeva, ki nekaj kosov uporablja tudi v svoji kuhinji. So tudi ene izmed najbolj zdravih posod, opozarja. Bolj stare, ki niso več primerne za v kuhinjo, pa se da uporabiti za dekoracijo, sama vanje nasadi rože. "Danes se sme kombinirati moderno in starinsko, včasih pa so bila pravila bolj stroga, nisi smel mešati," nam razloži.

Deža, piskri, kastrole
Zanimiva so tudi (koroška) poimenovanja posod. Okrogla, spodaj širša nizka posoda, zlasti za shranjevanje masti, se imenuje deža. V času kolin so jo uporabljali tudi za konzerviranje klobas ali prekajenega mesa, je povedala Štaherjeva in opozorila, da včasih pač niso imeli skrinj za zamrzovanje. Več "piskrov" oziroma loncev, "kastrol" (posod), "talirjev" (krožnikov), lavorjev (umivalnih skled) nam je še pokazala. Največ je zbrala navadnih lončkov, ki služijo najrazličnejšim namenom, v zbirki pa so še menažke, čajniki, lijaki, ponvice, kanglice za mleko ipd.

image
Urška Polanc

Okoliški prebivalci so bili ob ogledu razstave posebej nostalgični, nekateri so se spominjali, da so imeli takšne lončke pri svojih babicah. Navdušeni so bili tudi Celjani, ki so si jo ogledali na poti domov iz pliberškega Jörmaka. Celo nekdanji delavec Emo-ta je bil med njimi, ki ga je dobra zbirka posebej pritegnila. "Izmenjali smo si kontakte, da bomo sodelovali, zbirko še dopolnili in mogoče še kje drugje razstavili," nam je povedala navdušena Štaherjeva. Posebej ponosna je, da ji je za razstavo uspelo dobiti tudi emajliran štedilnik. 

image
Urška Polanc