Gr.G., STA
1.8.2020

Na mejnih prehodih že daljši zastoji. Najdlje osebna vozila za vstop na Hrvaško čakajo na mejnem prehodu Dobovec

Na mejnih prehodih že daljši zastoji. Najdlje osebna vozila za vstop na Hrvaško čakajo na mejnem prehodu Dobovec
Sašo Bizjak Arhivska fotografija
Večer

Čakalna doba je na mejnih prehodih Obrežje, Sočerga, Sečovlje, Petrina, Starod, Gruškovje, Dragonja, Dobovec, Zgornji Leskovec, Rogatec, Jelšane, Vinica in Metlika. Na Karavankah je približno 17 km dolg zastoj vozil, trenutna cakalna doba je okoli 4 ure.

Na cestah je tudi ta vikend povečan promet, predvsem pred nekaterimi mejnimi prehodi nastajajo zastoji. Na avstrijski strani predora Karavanke, ki ga zaradi kontrole na slovenski strani občasno zapirajo, je kolona vozil dolga 17 kilometrov, trenutna cakalna doba je okoli 4 ure, so s PU Kranj sporočili kmalu po deseti uri dopoldne. V smeri Avstrije je kolona dolga okoli 1 km. Na Ljubelju je čakalna doba za vstop do 30 minut. Kontrolni točki Korensko sedlo in Jezersko sta namenjeni izključno državljanom Slovenije in Avstrije.

Čakalna doba je tudi na več mejnih prehodih s hrvaško mejo, poroča prometnoinformacijski center. Zgoščen promet in zastoje na slovenskih cestah je ta vikend pričakovati tudi zaradi začetka tradicionalnih italijanskih počitnic v avgustu in množične odprave Italijanov proti turističnim krajem.

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na nadzornih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi zunaj nadzornih točk.

Zaradi okvare vozila je na primorski avtocesti pred Logatcem proti Kopru zaprt počasni pas. Na štajerski avtocesti pa je zaradi poškodovanega vozišča zaprt vozni pas pred predorom Trojane proti Ljubljani. 

Policisti opozarjajo, naj vozniki upoštevajo prometna pravila in naj bodo v prometu previdni. Danes je vroče, kar bo vplivalo tudi na voznike, motoriste, kolesarje, dodajajo. Voznikom svetujejo, naj uživajo dovolj tekočine, v primeru utrujenosti pa naj naredijo postanek.

Stanje na hrvaških mejnih prehodih lahko spremljate TUKAJ

image
Prometno-informacijski Center Za Državne Ceste Predor Log pred mejnim prehodom Gruškovje.

Čakalna doba je na mejnih prehodih Obrežje, Sočerga, Sečovlje, Petrina, Starod, Gruškovje, Dragonja, Dobovec, Zgornji Leskovec, Rogatec, Jelšane, Vinica in Metlika.

Najdlje, kar tri ure in pol, morajo osebna vozila za vstop na Hrvaško čakati na mejnem prehodu Dobovec. Na podravski avtocesti pred prehodom Gruškovje proti Hrvaški je zastoj dolg približno tri kilometre. Na prehodu Gruškovje je za izstop iz države treba čakati uro in pol, za vstop pa do pol ure.

Okoli eno uro je za izstop dolga čakalna doba na mejnih prehodih Metlika in Sečovlje, kjer je za vstop v Slovenijo treba čakati do 40 minut. Na prehodu Dragonja se tako za vstop kot izstop čaka do dve uri.

Zastoj, dolg dva kilometra, je nastal tudi pred mejnim prehodom Pince proti Sloveniji, okoli šest kilometrov pa je dolga kolona vozil na avstrijski strani prehoda Šentilj.