Jasmina Detela
5.12.2019

Na Kopah v petek odpirajo zimsko sezono

Na Kopah v petek odpirajo zimsko sezono
Vabo Na Kopah je vse pripravljeno za novo smučarsko sezono, ki jo odpirajo v petek.
Aktualno

Na otvoritveni vikend bodo omogočali smučanje pod ugodnejšimi pogoji, vsi koncerti v Holcerju brez vstopnine

Na največjem koroškem smučišču Kope ta konec tedna s ski openingom odpirajo zimsko sezono. Cel vikend bodo omogočali smučanje po ugodnejših cenah. Vrata odpira tudi Holcer, kjer bodo letos, ko praznujejo 20 let delovanja podjetja Vabo na Kopah in Holcerja, vsi dogodki brez vstopnine. V petek bo v njem nastopila skupina Zvita Feltna, v soboto pa bo veliki koncert Jelene Rozge.

image
VAbo

Smučišče odpirajo v petek ob 9. uri. Prvi dan bodo dnevno smuko omogočali za 15 evrov z malico vred, nočna smuka pa bo brezplačna. V soboto in nedeljo bo dnevna karta veljala 19 evrov, otroška 12 evrov, nočna pa 10 evrov. Vse vključujejo tudi malico.

image
Vabo

Na Kopah imajo ta čas med 40 do 50 centimetrov kompaktnega snega. Obratovali bosta štirisedežnica Pungart in vlečnica Sedlo, obe smučišči so ob posodobljenem sistemu zasneževanja uspeli zasnežiti v treh dneh.

"Progi sta odlično pripravljeni. Imamo pet centimetrov naravnega snega, ostalo je umetni sneg, ki smo ga s 26 topovi naredili v treh dneh, ko so temperature padle tudi do minus šest stopinj Celzija. Kapaciteta zasneževanja nam omogoča, da delamo sneg kar 2,5-krat hitreje kot v prejšnjih sezonah," je povedal Boštjan Paradiž, direktor slovenjgraške družbo Vabo, ki je od letošnjega poletja lastnik Kop.

​Tudi zasedenost je zelo dobra. Ta konec tedna imajo tako na Kopah kot v hotelu Slovenj Gradec nočitvene kapacitete polno zasedene, v ponedeljek začenjajo še s šolami v naravi. Kot prvi prideta na Kope osnovna šola (OŠ) Stična in OŠ Antona Linharta Radovljica. Dobro jim kaže tudi za naprej. Med tednom imajo kapacitete zasedene s šolami v naravi, čez vikende je nekaj prostih postelj le v še dolini.

image
Vabo

Takoj, ko bodo temperature ugodne, predvidoma že v začetku prihodnjega tedna, začenjajo z zasneževanjem preostalega dela smučišča. Paradiž izpostavi, da je prioriteta štirisedežnica Kaštivnik, še pred božičem pa bi radi odprli vse proge.

​Spomnimo, da so na Kopah letos kupili nove snežne topove in uvedli nekaj izboljšav na smučišču in žičniških napravah. Med drugim so kupili deset novih snežnih topov, posodobili črpališče in zgradili dodaten vod, ki omogoča zasneževanje in polnjenje jezera hkrati. Na ta način želijo postati še konkurenčnejši ostalim smučiščem. Cilj za letošnjo sezono je, da bi na največjem koroškem smučišču ob lepem vremenu smučalo okoli 90 tisoč ljudi. Med letošnjimi novostmi je tudi, da omogočajo pet dni smučanja na smučišču Golte in prav tako pet dni smučanja na smučišču Cerkno v mesecu januarju in marcu. Velja tudi obratno.