Nejc Strojnik
11.8.2019

Na K 24 spodbujal ženo in promoviral pivo 

Na K 24 spodbujal ženo in promoviral pivo 
Nejc Strojnik Toni Vencelj z lastnim pivom - Stezičarjem.
Šport

Toni Vencelj, ikona slovenskega gorskega teka tudi na ultarmaratonu K 24. A ne kot tekmovalec. 

Prve izvedbe koroškega ultramaratona K 24 se je udeležil tudi eden najboljših in najizkušenejših slovenskih "ultrašev" Toni Vencelj. Tekmoval sicer ni, je pa na teku spodbujal ženo Katjo Kegl Vencelj, ki na 100-kilometrski preizkušnji med ženskami ni imela prave konkurence. Drugouvrščeno je premagala za skoraj uro in pol, boljših od nje je bilo le deset moških. "Zanjo je bila to ena najtežjih tekem v zadnjih letih. Imela je prebavne težave, ki so na ultramaratonih precej pogoste. Prvo polovico je odtekla brezhibno, v drugem delu je čutila pomanjkanje hrane. Ko v teku ne uživaš, je zelo težko. A tekmovanje je oddelala rutinirano," je dejal Vencelj. Med tekom sta se nekajkrat slišala po telefonu, a ne dosti. "Proga niti ni tako tehnično zahtevna, kot so nekatere druge. Vedela sva tudi, da bodo dovolj ene superge. Precej težje bi bilo, če bi bil dež. Res je, da je bilo vroče, a če si vročine navajen, ti ne predstavlja težav," je dodal.

image
Nejc Strojnik Žena Katja je v cilj zanesljivo pritekla prva med ženskami. 

​K 24 palček v primerjavi s Tor de Geants

Katja je se je večkrat izkazala tudi pred ultramaratonom K 24. Letos je zmagala že na tekmovanju 100 milj Istre, lani je denimo postavila rekord in najhitreje premagala 600 kilometrov dolgo Slovensko planinsko pot. "Zdaj je ona v ospredju, njej sva dala prednosti. Odkar imava majhnega otroka, morava treninge prilagajati. Sam imam dosti dela tudi s poslom. Na koncu mi mogoče za trening zmanjka tudi kaj motivacije. Nekaj upanja še imam, da letos ob koncu sezone premagam Slovensko planinsko pot. Odlašam že celo sezono. Bomo videli. Rabim pa vsaj tri tedne dobrega treninga," razmišlja Vencelj. Velik izziv ima letos pred sabo tudi Katja. Že čez slabe štiri tedne jo čaka Tor de Geants v Italiji. 330 kilometrov in 24.000 višinskih metrov. Kultna tekma, ki jo bodo organizirali že desetič po vrsti in na kateri se je v preteklosti preizkusil tudi sam.

image
Nejc Strojnik

Spraševali so se, kdaj se bodo opogumili

Za ultramaraton K 24 pravi, da je bil skrajni čas, da so se ga odločili organizirati. "Spraševali smo se že, kdaj se bodo opogumili. Glede na to, da je hribovski izziv K 24 obstajal že dolgo, je bila dirka na nek način že narejena in le še vprašanje časa. "Organizatorji so se potrudili, nobenih pomanjkljivosti nisem opazil. Mogoče kakšna malenkost, a nič omembne vrednega," pravi Vencelj, ki se na tekmovanju ni preizkusil. "Seveda sem razmišljal o tem, da se prijavim. A sem zelo tekmovalen tip in enostavno nisem dovolj pripravljen, da bi nastopil. Ni pa mi dovolj, da le nastopim. Vedno si želim zmagati in če nisem samozavesten, da se bom uvrstil vsaj med prve tri, raje sploh ne štartam." V ciljni areni je tako raje postavil stojnico, na kateri je bilo moč kupiti športne pripomočke in pivo. "Oba s Katjo imava rada pivo, zato sva začela s svojim lastnim pivom. Najprej sva ga ponudila svojim prijateljem tekačem, ki so bili navdušeni. Pivo se imenuje Stezičar, midva namreč praviva, da ultramaratoni niso trail teki, ampak stezičenje," še doda vedno nasmejani Vencelj.