STA, N.S.
6.9.2019

Na Jesenskih srečanjih na Prevaljah pričakujejo okoli 30.000 obiskovalcev

Na Jesenskih srečanjih na Prevaljah pričakujejo okoli 30.000 obiskovalcev
Organizator Jesenska srečanja na Prevaljah
Popularno

Občina Prevalje je tudi letos v sodelovanju z društvi in gostinskimi ponudniki ter soorganizatorjem, družbo Vabo, pripravila Jesenska srečanja, tokrat že 33. po vrsti. Med 6. in 15. septembrom na številnih prireditvah pričakujejo kakšnih 30.000 obiskovalcev.

Jesenska srečanja so festival športa, kulture in zabave za vse generacije. Pri organizaciji dogodkov poleg občine in podjetja Vabo sodelujejo večina društev v občini in številni drugi prostovoljci. V dogajanju, ki je namenjeno občanom, drugim Korošcem in tudi obiskovalcem od drugod, "se lahko vsakdo najde, v pasivni ali aktivni vlogi", pravi župan Občine Prevalje Matic Tasič.

Po že izvedenih nekaterih tradicionalnih dogodkih, med drugim so že izpeljali kolesarsko prireditev 19. Krejanov memorial in 11. mednarodni slikarsko-kiparski tabor, se bodo Jesenska srečanja danes uradno začela z večerom glasbe Lojzeta Slaka. Živahno, a precej odvisno od vremena, bo dogajanje v soboto na Uršlji gori, kjer bo potekalo tradicionalno srečanje Prevaljčanov na gori, hkrati pa bodo obeležili 100-letnico Planinskega društva Prevalje. To tudi upravlja s planinskim domom na Uršlji gori, ki je ena najbolje obiskanih turistično-planinskih točk na Koroškem.

Pravljična doživetja na Lešah

V sredo, 11. septembra, med drugim pripravljajo dan zdravja in solidarnosti, dva dni pozneje bo na Prevaljah semanji dan s pestro kulinarično in glasbeno ponudbo, isti dan zvečer pa bo nočni pohod na Lešah napovedal letošnji osmi družinski festival Pravljična vas Leše, ki bo nato potekal v soboto, 14. septembra. Festival v idilični vasici nad Prevaljami prinaša zabavno dogajanje predvsem za najmlajše, med drugim tudi inovativna virtualna pravljična doživetja.

Jesenska srečanja bodo sklenili v nedeljo, 15. septembra, s kmečkim dnevom na Poljani, vmes pa se bo v občini Prevalje zvrstilo še veliko drugih dogodkov, pri čemer so vse prireditve, razen dveh, brezplačne, med drugim bodo brezplačni tudi številni koncerti znanih glasbenikov v šotoru.

4.000 evrov iz proračuna

Občina Prevalje za Jesenska srečanja iz proračuna namenja 4.000 evrov, vse ostale stroške dogajanja, ocenjenega na okoli 70.000 evrov, pa pokrijejo sponzorji, donatorji in sodelujoči iz gostinskih prihodkov. Prireditve na Jesenskih srečanjih glede na izkušnje obišče okoli 30.000 ljudi, je ocenil župan.