M.R.
15.5.2019

(FOTO) Na Hrvaškem imajo še vedno težave s poplavami, slabo vreme terjalo tudi žrtev

(FOTO) Na Hrvaškem imajo še vedno težave s poplavami, slabo vreme terjalo tudi žrtev
REUTERS Poplave v kraju Turanj pri Karlovcu
Svet

Zaradi obilnih padavin v zadnjih dneh, ki so povzročile poplavljanje Kolpe in Korane, na območju Karlovca vladajo izredne razmere. Poplavljenih je okoli 20 hiš, poročajo hrvaški mediji. 

Veliko težav povzroča tudi naraščanje reke Une na meji z BiH. Gasilci in drugi delavci nujnih služb imajo zato polne roke dela. Stražijo ob nasipih, kjer pa je to potrebno, prečrpavajo vodo iz poplavljenih objektov. Samo včeraj so podelili tudi okoli 18.000 protipoplavnih vreč. 

image
Profimedia Reka Korana v kraju Rastoke 
image
Profimedia Reka Korana v kraju Rastoke

Je pa danes zjutraj na primer narasla gladina Save v Jasenovcu. Tudi tam bi lahko zaradi poplav razglasili izredne razmere. V Kostajnici je voda pritekla na dvorišča nekaj hiš, vendar pa jih danes zjutraj še ni poplavila. Prebivalci tamkajšnjih krajev morajo vodo prekuhavati.

Na območju Karlovca gladine rek sicer počasi upadajo. Kolpa je v približno 24 urah narasla za 5,5 metra, zdaj pa je začela upadati. ​

image
REUTERS Poplave v kraju Turanj pri Karlovcu
image
REUTERS Poplave v kraju Turanj pri Karlovcu

Meteoalarm je za danes razglasil oranžni alarm za zagrebško in osiješko županijo, na celotnem območju Jadrana pa velja rumeni alarm zaradi močnega vetra, ki lahko tam piha s hitrostjo do 75 kilometrov na uro. Na območju Velebita pa celo do 100 kilometrov na uro. 

Sicer pa v prihodnjih dneh pričakujejo manj padavin, to pa naj bi stabiliziralo stanje. 

Na Krku umrl 66-letnik

Na otoku Krk je včeraj umrl 66-letni moški, ki je skušal v izjemno slabem vremenu stopiti na plovilo, pri tem pa je padel v morje. Reševalci so razmeroma hitro našli njegovo truplo. 

Na morju pa so reševalci morali pomagati tudi jadralcem na območju Rovinja. Reševali so štiri člane posadke jadrnice, ki jo je pri malem otoku Figarola prevrnilo zaradi močnega vetra, poroča časopis Novi list. 

Težave s poplavami tudi v BiH

S poplavami se spopadajo tudi v BiH, kjer so stanje naravnih nesreč razglasili na območjih Bosanske Krupe in Sanskega Mosta, poplave pa so povzročile škodo tudi v drugih občinah. Samo v Cazinu je voda zalila kleti okoli 60 hiš.