Zmago Gomzi
24.6.2020

Muta nezadovoljna, koroški klub se je pritožil

Muta nezadovoljna, koroški klub se je pritožil
Sašo Bizjak Sklepni turnir v Mariboru je minil brez Danila Piljaka in njegovih soigralcev.
Šport

Koroški klub se je pritožil, ker njegovi igralci niso imeli možnosti za trening pred nadaljevanjem državnega prvenstva.

Sklepni turnir štirih najboljših slovenskih moških namiznoteniških ekip za naslov državnega prvaka minulo soboto v Mariboru je bil osiromašen, saj na njem ni nastopila ekipa Xioma Muta, ki je po prvem delu prvenstva osvojila tretje mesto. Mutčani bi se v polfinalu morali pomeriti z ekipo Interdiskonta Fužinarja z Raven na Koroškem, vendar sosedskega obračuna ni bilo, saj se niso pojavili v Mariboru.

Ekipa Mute je prvi del prvenstva končala na tretjem mestu, kljub temu da ni odigrala domače tekme 8., predzadnjega kroga državnega prvenstva proti Mengšu, na tekmi 9., zadnjega kroga, pa je na Ravnah igrala kadetska ekipa. Zaradi neigranja tekme proti Mengšu je ligaški odbor Namiznoteniške zveze Slovenije (NTZS) Muti odvzel točko, ki pa ni spremenila vrstnega reda na lestvici. Predsednik kluba Xiom Muta Damjan Cvetko nam je še pred turnirjem v Mariboru razložil, da njihovi igralci po sprostitvi vladnih ukrepov po koronavirusu niso imeli možnosti za trening, tako da se na nadaljevanje prvenstva niso mogli pripraviti tako, kot so se lahko v večini drugih klubov. Po končanem sklepnem turnirju pa nam je posredoval to sporočilo: "Naš klub na tekmah končnice državnega prvenstva ni igral zato, ker zaradi posledic covida-19 objektivno nismo imeli možnosti treninga in priprave na tekme. Naše dvorane kot tudi nadomestne, namenjene za treninge in tekme, so bile in so še vedno zaprte. O tem smo seznanili odgovorne v NTZS, vendar so ne glede na to izvedli redno kolo za dokončanje lige. Ker je bil naš klub zaradi neizvedbe tekme že sankcioniran, smo na ligaški odbor NTZS vložili pritožbo, saj je dejstvo, da je postopanje v direktnem nasprotju s sprejetim sklepom lige odbora, ki je na 6. korespondenčni seji 15. maja letos sprejel sklep, da se ligaško tekmovanje v vseh ligah za sezono 2019/20 do konca izpelje v juniju in juliju 2020. A le v primeru, da bodo vsi klubi imeli možnost igranja s svojo letošnjo najmočnejšo postavo in če bodo lahko pričeli treninge v najkrajšem možnem času - predvidoma 18. maja. To je ob odprtju šolskih dvoran, s čimer bi bile zagotovljene razmere za enakovredne (vsaj tritedenske) priprave vseh ekip. Mi te možnosti objektivno nismo imeli."

Da bi slišali še drugo plat, smo poklicali predsednika ligaškega odbora NTZS Saša Lasana. "Zadevo bomo preučili in sprejeli ustrezne sklepe. Ni naš namen, da bi jo zaostrili, ker se zavedamo, da je epidemija naredila svoje, saj klubi med njo in po njej niso imeli enakih možnosti za priprave na nadaljevanje prvenstva. Hkrati pa je bila želja vodstva NTZS, da se prvenstvo dokonča, da bi klubi, ki so imeli omejene možnosti za delo, v svojem okolju vendarle našli možnosti za trening in se pripravili za odločilne boje. Mutčani zagotovo niso imeli enakih možnosti za priprave, kot si jih imeli nekateri drugi klubi, saj so nam iz kluba sporočili, da imajo težave z dvorano in da ne morejo trenirali. O njihovi zahtevi, da se prvenstvo ne nadaljuje, bi morali razpravljati na izredni skupščini NTZS. Zadeva ni dobra popotnica za slovenski namizni tenis, v njej pogrešam predvsem pomanjkanje športnega duha, ki bi moral prevladovati nad klubskimi interesi."