Nejc Strojnik
26.8.2019

Mladi Ravenčan bo nastopil v eni najmočnejših evropskih lig  

Mladi Ravenčan bo nastopil v eni najmočnejših evropskih lig  
Boulazac Basket Dordogne Igral bo v dvorani, ki sprejme 5.200 gledalcev.
Šport

Kariera Tineta Kotnika, 205 centimetrov visokega 19-letnika z Raven na Koroškem, se je vzpenjala precej strmo. Potem, ko se je v petem razredu osnovne šole odločil, da bo košarkar in ne plavalec, bo zdaj, manj kot deset let kasneje, igral v francoski ligi, eni najelitnejših v Evropi.  

Svojo kariero je začel v dravograjskem klubu. Tudi zaradi bratranca, ki je takrat že igral. Košarko je vedno bolj spremljal po televiziji, igral je igrice in se naposled le priključil tudi košarkarskemu krožku, ki ga je klub iz Dravograda organiziral na njegovi osnovni šoli na Ravnah. "Moj prvi trener je bil Urban Božič. On mi je pokazal prve korake in me navdušil. Kmalu sem se priključil klubu, nato pa po koncu prvega letnika srednje šole prestopil v Celje," se Tine Kotnik spominja svojih začetkov. Član Celja je bil tri sezone, zdaj pa se je ponudila priložnost, da slovensko drugo ligo zamenja za francosko prvo. Odločitev je bila lahka. "Miloš Sagadin, moj trener iz Celja, ki je nekaj časa deloval tudi v Franciji, mi je predlagal, da poskusim. Poslali smo posnetke iz zadnje sezone, zaradi katerih sta me kontaktirala dva kluba. Le Mans in Boulazac Basket Dordogne," pravi Kotnik, ki igra na položaju štirice. Odločil se je za Boulazac, kjer bo dobil več priložnosti in večjo minutažo v članski ekipi.

image
KK Celje V Francijo so ga pripeljale odlične predstave v celjskem dresu. 

​Cilj je končnica

V Francijo je odpotoval v začetku avgusta, na življenje se počasi privaja. Za zdaj mu je všeč. "Pogoji so izjemni. Treningi so sicer zelo naporni, saj velik poudarek dajemo fizični pripravljenosti. Veliko treniramo. So pa vsi prijazni in za zdaj imam samo pozitivne izkušnje," pravi Ravenčan, eden izmed treh belopoltih košarkarjev v ekipi. Nastopanja v eni najmočnejših lig se veseli in že komaj čaka začetek sezone. "Evropska košarka postaja vse močnejša. Potrudil se bom, da vsako priložnost maksimalno izkoristim in napredujem, se izboljšam." Boulazac je v zadnjih letih rezultatsko precej napredoval. Lani je sezono končal na desetem mestu in za las zgrešil končnico. Letos je vodstvo kluba izrazilo željo, da se uvrstijo med osem najboljših, kar bi bil, sploh glede na to, da je klub še v sezoni 2016/2017 igral v drugi ligi, velik uspeh.

image
Osebni arhiv

​Na samostojno življenje se je hitro navadil

Selitev iz Slovenije v Francijo, pravi Ravenčan, ni bila težka. "Ko sem bil star 15 let sem prestopil v Celje, se odselil od staršev, od doma, in se navadil na samostojno življenje. Zdaj je res druga država, a Francija ni tako daleč, letalske povezave pa so dobre." Starša ga sicer vseskozi podpirata, sta pa želela, da pred selitvijo opravi maturo. Veliko podporo ima tudi pri punci. V Slovenijo se bo sicer prvič vrnil okoli novega leta, ga bodo pa vmes večkrat obiskali domači.

image
KK Celje

Čeprav angleški jezik, s katerim se sporazumevajo tudi v klubu, obvlada, prizna, da včasih naleti na težave, saj si Francozi z angleščino niso preveč blizu. Kmalu se bo tudi to spremenilo, saj pridno obiskuje tečaj francoščine in upa, da se bo do konca sezone čim več naučil. "Nikoli ne veš, mogoče jo bom potreboval še kdaj v prihodnosti. Je pa res, da sem z jezikom vsak dan v stiku in se ga je zato precej lažje naučiti," še pravi Kotnik, ki se kljub svetli prihodnosti še vedno rad ozre nazaj k časom, ko je igral še v Dravogradu. V klubu, o katerem govori z izbranimi besedami.