Tomaž Ranc
4.2.2019

(FOTO) Mladi prevaljski planinci zimovali na Golteh

(FOTO) Mladi prevaljski planinci zimovali na Golteh
Lara FAJMUT Zimovanje prevaljskih mladih planincev. Koča pri Treh plotih
Aktualno

Šesto zimovanje mladih prevaljskih planincev, tokrat na Mozirski koči na Golteh, je postreglo z mešanim vremenom, vendar pa za planince ni slabega vremena, je le slaba oprema, pravijo. Seveda pa se je gorah vedno treba prilagoditi.

Zima ima svoje čare, narava je lahko kljub mrazu in nizkim temperaturam prav lepa in prijetna. Če k temu dodamo še zimska doživetja, je lahko še bolj zanimivo.

Otroci prevaljskega planinskega društva in planinskega krožka na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje so minuli konec tedna - od petka do nedelje - preživeli na 6. planinskem zimovanju, tokrat na Mozirski koči na Golteh. Udeležilo se ga je 18 otrok od drugega do sedmega razreda osnovne šole, pridružila pa sta je jim tudi dva srednješolca.

image
Lara FAJMUT Nočni pohod do Mozirske koče na Golte.

​"Bilo je mokro sneženo, v nedeljo pa smo se prebudili v sončno jutro. Nismo se obremenjevali z vremenom, vreme pač pozimi kdaj nagaja. Za planince slabega vremena ni, ampak je zgolj slaba oprema. V gorah se morajo znajti v vseh pogojih", pravita mentorici krožka Lara Fajmut in Sonja Grnjak. ​ In kakšen je bil program? Potem ko so starši v petek otroke pripeljali do spodnje postaje nihalke, so se z njo zapeljali na Golte. Sledil je nočni pohod od Hotela Golte do Mozirske koče.

image
Lara FAJMUT Igre na snegu.

V soboto so krenili na planinski pohod na vrh do koče pri Treh plotih. V prostem času pa so sledile igre na snegu, dričkanje ali gradnja snežnih skulptur. Zimovanje sta spremljala tudi vodnika Izidor Močilnik in Primož Grešovnik, ki sta poskrbela za varnost.

image
Lara FAJMUT Z nihalko na Golte in nazaj.

Ker gore zahtevajo primerno opremo, so udeležence seznanili tudi s tem in nevarnostmi v gorah v zimskem času. V nedeljo je sledil pohod do hotela, spust v dolino, kjer so planince počakali starši za skupni povratek na Koroško.

image
Lara FAJMUT Diplome za udeležence.