Tomaž Ranc
4.4.2020

Minister Logar o Holmcu: včeraj daljši pogovor z avstrijskim kolegom

Minister Logar o Holmcu: včeraj daljši pogovor z avstrijskim kolegom
Tomaž Ranc Holmec bo od ponedeljka spet odprt v dveh časovnih pasovih.
Aktualno

Po diplomatski akciji ministrstva za zunanje zadeve bo Avstrija v ponedeljek odprla mejni prehod Holmec. Za to sta se dogovorila zunanja ministra Logar in Schallenberg, ki je prisluhnil potrebam Koroške. Logar: Dogovor po daljšem pogovoru z ministrom.

Potem ko se je Avstrija z 2. aprilom odločila zapreti mejni prehod Holmec, kar bi povzročilo težave zaposlenim Slovencem v Avstriji in je tudi v več drugih pogledih povzročilo skrb na obeh straneh obmejne regije, bo mejni prehod od ponedeljka spet odprt, je zdaj tudi uradno potrdilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Sporočili so, da je v minulih dneh tekla usklajena diplomatska akcija, na čelu katere se je zunanji minister dr. Anže Logar prizadeval za ponovno odprtje mejnega prehoda Holmec, potem ko ga je Republika Avstrija v okviru ukrepov proti novemu koronavirusu COVID 19 skupaj s še nekaterimi manjšimi mejnimi prehodi sklenila zapreti.

image
Robert Balen Zunanji minister Anže Logar je bil zaradi Holmca v diplomatski akciji. 

Z ministrstva so sporočili, da se je Logar v neposrednih pogovorih z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom uspel dogovoriti za izjemo v primeru Holmca. Mejni prehod bo zdaj odprt od ponedeljka, 6. aprila, in sicer med 5.00 in 8.00 uro zjutraj ter med 15.00 in 18.00 uro zvečer. To pomeni, da bodo zaposleni lahko prehajali na delo.

"Ukrep Avstrije odraža prožnost za potrebe prebivalstva ob meji in ga razumemo kot znak dobrega medsosedskega sodelovanja v kriznih časih poostrenega boja zoper pandemijo novega koronavirusa," so sporočili z ministrstva.

Logar: V akciji policija, sekretarji in ministra
Za kratek komentar smo vprašali tudi ministra Logarja. Sporočil nam je, da je ministrstvo za zunanje zadeve takoj, ko je bilo obveščeno o zaprtju mejnega prehoda Holmec, stopilo v intenzivno iskanje rešitve z avstrijsko stranjo. "Pogovori so potekali na ravni šefov obeh policij, na ravni državnih sekretarjev, v petek pa sva se o odprtju v daljšem telefonskem pogovoru o vprašanju odprtja mejnega prehoda Holmec dogovorila še ministra," je sporočil minister za zunanje zadeve.

image
EPA Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je prisluhnil Ljubljani in potrebam na Koroškem. 

Kot smo poročali, odhaja na delo v Avstrijo s Koroške po podatkih Regionalne razvojna agencije vsakodnevno okoli 2000 ljudi. Število zaposlenih je sicer zdaj nekoliko manjše, saj se tudi avstrijska podjetja soočajo s teževami zaradi koronavirusa in mnoga delajo v manjšem obsegu ali pa ne, ampak Slovenci so v Avstriji kot delovna sila še vedno potrebni v številnih panogah: zdravstvo, nega, promet, industrija in drugje. Zlasti pa je mejni prehod Holmec pomemben za lokalno prebivalstvo Mežiške doline.

image
Štefan Domej Zapora mejnega prehoda Holmec je bila kratkotrajna. 

Kot je znano Koroška regija in občine z obeh strani v zadnjem obdobju odlično sodeluje v skupnih čezmejnih projektih, kot je denimo Geopark Karavanke, kjer tečeta projekta Nature Game in Na Kult na področju turizma. Zato tudi ne preseneča, da so se k ponovnemu odprtju zavzeli župani Sveta koroške regije kot tudi župani in druge osebnosti z avstrijske strani.

Ne nazadnje pa ima Holmec za Slovenijo tudi pomembno zgodovinsko vlogo, saj je v času osamosvajanje Slovenije služil kot okno v svet in prehod, preko katerega je Slovenija v tistih časih iskala prepotrebno pomoč v Avstriji, Nemčiji in drugje. Tedanji šef slovenskega parlamenta dr. France Bučar je prav preko Holmca potoval na srečanje z avstrijskim zunanjim ministrom Aloisom Mockom (to je bilo na avstrijski strani mejnega prehoda Holmec-Grablach) in nemškim zunanjim ministrom Hansom-Dietrichom Genscherjem, ki je bilo v Beljaku. Novico o ponovnem odprtju so pozdravili tudi koroški župani. "Nekaj smo skupaj le dosegli," nam je, ko je izvedel, v prvem komentarju že sinoči dejal župan Prevalj Matic Tasič.

image
Boris Vugrinec Mejni prehod Holmec iz časa osamosvojitve 1991. Miličniki ga kljub napadu niso nikoli zapustili. V bojih sta tedaj umrla dva slovenska miličnika.