Nejc Strojnik
13.10.2019

(FOTO) Milan Kamnik napolnil dvorano v Kotljah

(FOTO) Milan Kamnik napolnil dvorano v Kotljah
Nika Hölcl Praper
Popularno

Dveurno popotovanje ob 45-letnici glasbenega delovanja Milana Kamnika je v Kotljah pospremila do zadnjega kotička napolnjena dvorana. Koncert je prenašal tudi radio Prvi.

Vstopnic se v predprodaji ni dalo kupiti, kar je ljudi spodbudilo da so na koncert prišli prej. No, pa tudi dejstvo, da je koncert prenašal prvi program nacionalnega radia in da je bilo treba začeti točno ob 20. uri. Dvorana je bila že pol ure pred koncertom zelo živahna, deset do osmih so vanjo nosili dodatne stole. Zanimanje je bilo resnično veliko, Milan Kamnik pa je dvorano v Kotljah izbral tudi zaradi Prežihovega Voranca. On in Mitja Šipek, pravi, sta imela nanj največji vpliv. 

image
Nika Hölcl Praper

Na odru nove dvorane v Kotljah, Kamnik je med koncertom dejal "Hvala bogu in občini, da jo mamo", so ga spremljali hčerka Mojca Kamnik na več inštrumentih, Gorazd Čepin na klaviaturah, Jan Lužnik na kitari, Aljaž Lipuš na bas kitari, Bojan Beber - Vovk na bobnih in Urša Lorber na violini. Tudi Marijano Mlinar in Vero Trafela, ki sta zaznamovali njegovo pot je povabil. Mlinarjeva ga spremlja že 32 let, na vsa ta leta, pravi, je še kako ponosna. Skupaj so, le z njegovo kitaro in brez elektrike, zapeli čustveno Novo jutro z albuma Ibržnik.

image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper

Na odru so se mu pri določenih pesmih pridružili še Oskar Kolar na kontrabasu, član in ustanovitelj skupine Pohorje ekspress Mitja Novak na stil kitari, dobru in bendžu ter Marko Gostenčnik, ki je s harmoniko spremljal ponarodelo Pacl gr na ojgn. Pacl gr na ojgn in Ibržnika je na glas spremljalo tudi občinstvo. Kamnik je dejal, da imajo pod stoli mikrofone. "Naj se vas čuje v Ljubljani." Pred koncertom, pravi, je prejel veliko klicev s predlogi, katere pesmi naj uvrsti na koncert. "Nato sem ugasnil telefon," se je zarežal. "Ne moremo par dni pred koncertom spreminjat playliste."

image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper

Zaigral je tudi kakšno priredbo. Pa ne zato, ker bi mu zmanjkalo idej za svoje pesmi, temveč zaradi spoštovanja do avtorjev, ki so nanj imeli velik vpliv. Staram se, priredba pesmi Heart of gold Neila Younga je bila ena takšnih. "Čeprav, da ne boste mislili, sam se ne staram," je dejal in nasmejal občinstvo. 

image
Nika Hölcl Praper

Leto 2019 bo poleg velikega in odlično izpeljanega koncerta v Kotlajh zaznoval tudi izid novega albuma A še 'mam sploh pravico? Plošča bo izšla 29. novembra. "Za koline," je obljubil, da je datum fiksen. Na koncu se je iz srca zahvalil občinstvu in glasbenemu uredniku na radiu Prvi Janetu Webru, ki da zna prepoznati dobro muziko in ne le muh enodnevnic. 

image
Nika Hölcl Praper

​Je že tako kot poje, da ena pot vodi v Ljubljano, druga pelje na Dolenjsko, njegova pa na Koroško. In kako rad hodi po njej. Kako rad ima te kraje pod Peco in pod Uršljo, je večkrat povedal med koncertom. "Tukaj je moj raj." In tukaj je raj za veliko Korošcev ter Korošic. "Eni me celo z morja kličejo in pravijo, da cel dopust poslušajo moje pesmi. Pa jim rečem, na morju je treba pa ja uživati." Saj uživajo. Tako kot je uživala nabito polna dvorana v Kotljah.

image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper