STA, M.R
30.7.2020

Mežiško dolino zajelo močno neurje s točo, hudo tudi v Domžalah

Mežiško dolino zajelo močno neurje s točo, hudo tudi v Domžalah
Sašo Bizjak
Črna kronika

Po večernem neurju z močnimi nalivi in vetrom, ki je zajelo večji del Slovenije in ponekod vključevalo tudi točo, so gasilci in druge službe posledice odstranjevali vso noč. Posredovati so morali na več kot 500 lokacijah, aktiviranih je bilo okoli sto enot.

V občini Črna na Koroškem se je sprožil zemeljski plaz, v naselju Lom v občini Mežica so gasilci posredovali zaradi odkrite strehe na stanovanjskem objektu. Hkrati so v Mežici ostali tudi brez elektrike. V večernih urah je neurje z dežjem zajelo tudi občino Prevalje. Meteorne vode so ogrožale stanovanjski objekt in kletne prostore podružnične šole. Prevaljski gasilci so črpali vodo iz objektov in čistili meteorne jaške. Na cesti Prevalje - Mežica je podrto drevo za nekaj časa zaprlo promet. Zaprta pa je lokalna cesta Brančurnik - Kot pri Prevaljah. Neurje z dežjem je zajelo tudi občino Ravne na Koroškem. Gasilci so morali vodo črpati iz kletnih prostorov poslovnega objekta.

Na območju Domžal padala debela toča

Več kot pol ure je na območju Vodic in Domžal padala tudi pet in več centimetrov debela toča. Poročajo tudi o vetrolomu. Sprva so padala manjša zrna toče, kmalu pa tudi pet in več centimetrov debela toča. Po podatkih centra za obveščanje je zaradi toče poškodovanih več 100 streh, številne objekte je zalivalo. Na terenu so bile vse enote Gasilske zveze Domžale, ki so pomagale prizadetim občanom. O toči poročajo tudi iz sosednjih občin.

Nevihte spet v nedeljo

Meteorologi za danes napovedujejo povečini sončno vreme, v gorskem svetu bo popoldne nastala kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32, na Goriškem do 34 °C. V petek in v soboto bo sončno in vroče. V nedeljo popoldne pa bo spet nastalo nekaj neviht.