Jasmina Detela
30.1.2019

Metal Ravne: Stavka na začasnem mirovanju

Metal Ravne: Stavka na začasnem mirovanju
Nejc STROJNIK Skei Koroška je v treh družbah skupine Sij 29. novembra lani izvedel opozorilno stavko.
Aktualno

Do poletja bi lahko bil pod streho nov plačni sistem v družbi Slovenska industrija jekla Metal Ravne

Stavkovni odbor Skei v družbi SIJ Metal Ravne je sprejel sklep, da bo stavka, dokler potekajo pozitivne aktivnosti o novem plačnem sistemu, o dopolnitvah kolektivne pogodbe in o nagrajevanju, na "začasnem mirovanju".

Sindikat kovinsko in elektro industrije (Skei) Slovenije, ki se zavzema za višje delavske plače v družbi Slovenska industrija jekla (Sij) Metal Ravne, je soglašal s predlaganimi rednimi in izrednimi napredovanji zaposlenih znotraj plačilnih razredov za leto 2019, ki bodo februarja. Prednost pri napredovanju bodo imeli zaposleni na proizvodnih in deficitarnih delovnih mestih ter zaposleni z najnižjimi osnovnimi plačami, so sporočili iz Skei Metal.

Prav tako potekajo pogajanja skupin sindikata in delodajalcev za dopolnitev podjetniške kolektivne pogodbe. Skei pričakuje, da bodo do zahtevanih popravkov kolektivne pogodbe oziroma skupnih rešitev prišli v februarju.

Glede poglavitne stavkovne zahteve, to je novega plačnega sistema, pa so pogovori v polnem teku. Gre za celovit projekt, ki je zelo zahteven, saj vsebuje vse elemente modernega plačnega sistema. Zastavljen je tako, da je njegova izvedba možna do 1. julija letos, ob predpostavki, če bodo vodstveni in vodilni zaposleni resno pristopili k njegovi izvedbi.

Kot poudarjajo v Skei Metal, mora nov plačni sistem povrniti zaupanje, da zadržijo in privabijo nove sodelavce, ki jim bo ta poklic zopet privlačen in zanimiv.

Variabilno nagrajevanje zaposlenih se izvaja po smernicah uprave skupine Sij. Sindikat Metal je za januar že podal soglasje za izplačilo mesečnega nagrajevanja, v februarju si želijo ponovna dogovarjanja.

image
Nejc STROJNIK Redna in izredna napredovanja zaposlenih v Metalu bodo izvedena februarja.

Spomnimo, da so zaposleni v treh družbah skupine Slovenska industrija jekla (Sij) na Ravnah na Koroškem - Sij Metal, Sij Ravne Systems in Zip Center konec novembra lani zaradi nizkih plač opozorilno stavkali. V primeru, če z delodajalcem ne bi dosegli dogovora glede dviga plač, so kot možnost navedli tudi generalno stavko. Regijska organizacija Skei Koroške je sredi decembra dosegla dogovor glede dviga plač v družbi Sij Ravne Systems. Tam so tudi ustavili stavkovne aktivnosti.