Petra Lesjak Tušek
18.9.2019

Menjava na čelu SIJ Metala: Gradišnik odhaja, prihaja Urnaut

Menjava na čelu SIJ Metala: Gradišnik odhaja, prihaja Urnaut
Marko Vanovšek Proizvodnja Metala Ravne
Aktualno

Pričakovana menjava dolgoletnega direktorja ravenske jeklarske družbe, ki ji je botrovalo več razlogov. Namesto Andreja Gradišnika na čelo podjetja dosedanji direktor razvoja in kontrole Borut Urnaut.

Andrej Gradišnik z današnjim dnem ne vodi več SIJ Metala Ravne, največje koroške družbe v Skupini SIJ - Slovenska industrija jekla, na čelu katere bo poslej novi direktor Borut Urnaut. Kar se je nekaj časa ugibalo, pred časom že tudi pričakovalo, nato pa se začasno ustavilo, se je zdaj torej uresničilo - uprava SIJ se je naposled odločila za menjavo dolgoletnega glavnega direktorja Metala.

Iz SIJ sporočajo, da so se z Gradišnikom sporazumno razšli in še, da dosedanji direktor nadaljuje poslovno pot zunaj skupine. Po dolgih letih uspešnega sodelovanja tudi ocenjujejo, da je čas za spremembe, odločitev pa prava. Gradišnik je Metal vodil od leta 2007, od prodaje ruskemu lastniku dalje.

Urnaut je posle tako danes že prevzel. Kot dolgoletni izvršni direktor razvoja in kontrole bo do imenovanja novega izvršnega direktorja še naprej vodil tudi to področje. "Urnaut dobro pozna poslovanje SIJ Metala Ravne, v naslednjih dneh pa se bo seznanil s projekti in aktivnostmi na vseh ostalih področjih za čim bolj nemoteno poslovanje družbe SIJ Metal Ravne," poudarjajo v SIJ. Neuradno menjavi botruje slabše poslovanje družbe in tudi poslabšanje odnosov, za spremembe pa so bili v vsakem primeru ključni poslovni izzivi in težnja, da se z njimi spoprimejo tudi s spremembo vodstva - na trgu so namreč kljub nadaljnjemu uspešnemu poslovanju že opazni znaki ohlajanja.

Po nerevidiranih podatkih poslovanja je Skupina SIJ v prvem polletju leta 2019 ustvarila 417,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, od tega 84,4 odstotka na tujih trgih. Doseženi Ebidta je 38 milijonov evrov, Ebidta marža pa 9,1 odstotka. Tako so v prvem polletju letos ustvarili 81,2 milijona evrov čistega dobička.

V sindikatu SKEI, kjer že nekaj časa opozarjajo na nujnost nadaljnjih pogajanj za spremembo plačnega sistema, pričakujejo, da se bodo pogajanja čim prej nadaljevala in tudi, da bo dogovarjanje in sodelovanje korektno. Kot poudarja predsednik Skei konference v družbah Sij Ravne Boris Štriker, si zaposleni želijo predvsem ustreznega nagrajevanja dela in poštenega dogovora o vrednotenju dela.

Zanimivi detajl je, da sta direktorja največjih družb v SIJ-u v preteklosti bila tudi v vodstvenih strukturah mariborske Livarne - tako Branko Žerdoner, ki je od junija lani direktor jeseniškega Acronija, kot Urnaut, ki se je nato zaposlil v Metalu in sodeloval v Gradišnikovi ekipi.