Zoran Mijatovič
9.9.2019

Matjaž Kek pred dvobojem z Izraelom: Samo naj ropota!

Matjaž Kek pred dvobojem z Izraelom: Samo naj ropota!
Robert Balen Kek je svojim varovancem privoščil več regeneracije, kot bi je klubi.
Šport

Po zmagi nad Poljaki slovenske nogometaše danes, ob 20.45, v Stožicah pričakuje "podcenjeni" Izrael, Kek napoveduje golijado.

"Samo naj ropota!" se je nogometni selektor Matjaž Kek navezal na ponedeljkovo tekmo 6. kroga kvalifikacij za Euro 2020. Ob 20.45 mu bo v Stožicah nasproti stal Izrael, ki je z osmimi točkami s Slovenci izenačen na tretjem mestu skupine G. "Pa vseeno imam občutek, da je Izrael nekoliko podcenjen. Ko pogledaš dele njihovih tekem, v napadu izgledajo zelo dobro. Tudi zato bo tekma zanimiva, padali bodo goli. Samo borba ne bo dovolj," je Kek pohvalil reprezentanco, ki je doslej zabila devet golov, prav toliko kot Slovenija, a jih dobila osem, torej pet več.

Na zadnji tekmi so Izraelci le remizirali s Severno Makedonijo, medtem ko je po zmagi Slovenije nad Poljsko zavladala evforija: "Zdaj se bo videlo, ali smo sposobni držati konstanto. To je stvar osmih, devetih mesecev skupnega dela in tudi psihičnega stanja igralcev. Vesel sem, da se je reprezentančni nogomet vrnil med vrhunce novic. A to je samo nov motiv. Začenja se druga polovica kvalifikacij. Prepričan sem, da bomo proti Izraelu morali trpeti še bolj kot proti Poljski, da pridemo do pozitivnega rezultata."

image
EPA

Zakaj? Kek poudari poimensko: "Moanes Dabour, Eran Zahavi, Manor Salomon, v ozadju gospodari Bibras Natkho ... Vsi ti lahko dajo vsaki obrambi v vsakem trenutku gol. A niti Zahavi niti Lewandowski nista sama toliko pomembna, da bi lahko pozabili na igralce okrog njiju. Zahavi se je v tej skupini izkazal z goli, ki Izraelce držijo pri življenju. A tudi njemu mora nekdo podati. Obenem ima Izrael dan več za regeneracijo. Morda bo kdo rekel, da jamram, a to so podrobnosti, na katere moraš biti pozoren, ne smejo pa te zanesti v alibi."

Tudi njegovi varovanci so dobili dva dni regeneracijskih treningov za lizanje ran. "Če bi bili v klubih, bi drugi dan po tekmi že dvakrat na dan trenirali," je Kek odpravil bojazen, da so po spopadu s Poljsko določeni posamezniki (Rene Krhin, Miha Mevlja), ki niso vajeni igrati dveh tekem zapored, preutrujeni. "Ne bojim se, da vsi ne bi šli do konca. A energetsko bo zahtevno. Pomembno bo, da držimo ritem igre, tempo. Podatki pretečenih kilometrov kažejo, da smo bili na visokem nivoju."

"Proti Izraelu bomo morali trpeti še bolj kot proti Poljski, da pridemo do pozitivnega rezultata"

Tokrat bo za mesto v ekipi lahko kandidiral tudi kapetan Bojan Jokić, a poraja se dilema, ali bi se spremembe pri poletni petkovi postavi kakorkoli poznale na igri. "Zadeve imam približno zložene v glavi. Pomembno bo, kako bo kdo sposoben igrati na tem zahtevnem nivoju. Je pa dobro, ko se ti ponudi kakšna rešitev več. Pomembne so tako izkušnje kot mladostniška agresivnost in angažiranost. Izraelski trije v zadnji liniji že v osnovi izgledajo drugače kot Poljaki," poudarja Kek, ki se je dotaknil tudi pozitivne spremembe v odnosu nogometašev do medijev in navijačev. "Neke obveznosti in odgovornost je treba vzeti v zakup in s tem živeti. Mediji so sestavni del našega posla. Poslanstvo, ki ga sporočamo do navijačev, mora biti na profesionalnem nivoju. Takrat, ko dobiš okrog ušes, vidiš pravo zgodbo, pravi obraz. Sodobni šport na tem nivoju to nosi. Ko ne gre, se je najlažje skriti v luknjo."