Jasmina Detela
15.5.2019

Mar mi je! Ko je učenje praznik in znanje vrednota

Mar mi je! Ko je učenje praznik in znanje vrednota
Dogajalo se je v slovenjgraškem MKC
Aktualno

Na Paradi učenja v Slovenj Gradcu pester program skozi cel dan, do konca junija se bo v različnih koroških krajih zvrstilo preko 200 dogodkov

Javni zavod Mocis je znova pripravil Parado učenja, letos pod sloganom Mar mi je, zato so tudi povabili goste za katere ocenjujejo, da jim je mar, od Jadranke Juras, raperja Zlatka do Vlaste Nussdorfer. Potekala je v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja, v okviru katerega Andragoški center Slovenije v sodelovanju z območnimi koordinatorji seznanja javnost o vseprisotnosti in pomembnosti učenja v vseh življenjskih obdobjih ter za vse vloge, ki jih posameznik v svojem zasebnem in poklicnem življenju prevzema.

Učenje kot nekaj prijetnega

Dopoldansko dogajanje naj bi sprva potekalo na prostem, a so ga zaradi dežja prestavili v Mladinsko-kulturni center Slovenj Gradec. Na okoli 30 stojnicah so svojo dejavnost predstavila različna društva in organizacije, da je bilo dogajanje še bolj pestro pa so poskrbeli otroci iz slovenjgraškega vrtca, šolarji, učenci glasbene šole eNota in drugi. Festivalski del dogajanja sta popestrila tudi Jadranka Juras in trio Okustični ter priljubljeni raper Zlatan Čardić - Zlatko, ki je zbranim med drugim povedal, da je v življenju pomembno, da nam je mar za vse in za vsakogar. In ker živimo v času nenehnih sprememb je pomembno tudi, da se učimo.

"To je praznik učenja. Mi želimo, da bi ljudje učenje sprejeli kot nekaj prijetnega. Da to ni izpitna situacija, ampak da narediš nekaj zase, pridobiš novo znanje, se vključiš v neko skupino, kjer se imaš fajn. To je temeljni moto, ki ga želimo predati ljudem," je povedala direktorica Mocisa Sonja Lakovšek. Po njenem mnenju čas, v katerem živimo, od nas zahteva, da se nenehno učimo: "Življenje samo nas sili v to, da moramo spremljati razvoj, družbo, medgeneracijsko sodelovanje..."

V spominskem muzeju Huga Wolfa so v okviru strokovnega dela srečanja pripravili okroglo mizo, kjer sta Vlasta Nussdorfer, nekdanja varuhinja človekovih pravic, zdaj svetovalka predsednika Boruta Pahorja, in Urška Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja, govorili o stvareh, za katere jima je mar in zakaj. Nussdorferjeva je nizala zgodbe iz osebnega življenja in med drugim povedala, da že od nekdaj poudarja skrb za ranljive skupine. Že v prvem razredu osnovne šole je na skrivaj učila sošolca, bila je tudi predsednica razreda, v času študija prava je teti pomagala pri delu za Rdeči križ. Pred leti je dala tudi pobudo za ustanovitev Belega obroča Slovenije, društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ki mu je predsedovala do nastopa funkcije varuhinje človekovih pravic. Kot je poudarila, se večina družb srečuje z različnimi oblikami nasilja nad šibkejšimi, ki ni samo fizično v obliki udarcev in podplutb, temveč tudi psihično, spolno in ekonomsko. Vedno več je spletnega nasilja, ki se pojavlja v različnih oblikah, izvajajo ga lahko mlajši in tudi starejši. Glede učenja pa je povedala, da je vsak primer nekaj novega. "Vsak dan, ko sem pred nekim izzivom, moram še kam pogledati. So primeri vsakodnevnega življenja, ki jim še nisem kos, zato se vsak dan znova učim."

Manj je več

Urška Zgojznik, ki je prvo ime Ekologov brez meja, znanih po akcijah čiščenja divjih odlagališč po Sloveniji, že vrsto let izpostavlja pomen skrbi za okolje. V življenju ji je mar za marsikaj, pri naravi in okolju se ji zdi, da res lahko še marsikaj naredi. "Znanje je vrednota, ki je še vedno izrednega pomena, tudi na področju okolja. Potrebno je najti še veliko rešitev, saj smo si zelo zakomplicirali življenje. Zelo mi je blizu koncept zero waste, ki pomeni oblikovanje in upravljanje izdelkov in procesov tako, da se zmanjša volumen in toksičnost odpadkov, ohranja ter predela vse materiale in se jih ne sežiga ali odlaga. Zlasti starejši ljudje povedo, da to ni nič novega, da to so počeli že včasih: pazili na stvari, vse večkrat uporabili in s stvarmi niso po nepotrebnem razmetavali."

V tednu vseživljenjskega učenja, ki se odvija med 10. in 19. majem, v širšem terminu pa do 30. junija, se bo na Koroškem odvilo preko 200 dogodkov.