Urška Polanc
12.2.2020

Ljubitelja lesa iz Radelj z vrsto drobnih lesenih izdelkov, tudi za Valentinovo

Ljubitelja lesa iz Radelj z vrsto drobnih lesenih izdelkov, tudi za Valentinovo
Urška Polanc Klemen Knez in Ines Novak z darili za Valentinovo. 
Popularno

Hobi "tišler", kot se sam poimenuje Klemen Knez, skupaj s partnerico Ines Novak, izdeluje številne lesene izdelke, h katerim se ljudje tudi zaradi ekološke osveščenosti vedno bolj obračajo.

Ines Novak in Klemena Kneza smo ujeli pri izdelovanju unikatnih lesenih daril za Valentinovo. Če so bile prej najine naročnice v glavnem ženske, so se sedaj zbudili moški, nam je povedala Novakova. Lesene škatlice, uhani s posvetili in obeski so izdelki, ki jih te dni najpogosteje prodajata. Kupci le teh namreč niso le domačini, ampak prebivalci celotne Slovenije - iz Kranja, Ajdovščine, Kopra -, včasih kaj izdelata tudi za sosede čez mejo. Poleg risanja, izrezovanja, sestavljanja, lepljenja, barvanja in brušenja drobnih lesenih izdelkov, imata vedno več dela tudi z odpošiljanjem. Da ljudje vedno pogosteje z idejami prihajajo kar sami, povesta, lastne želje imajo predvsem z vabili za poroke, krste, obhajila, rojstne dneve. Pripravljata se že tudi na dan žena, materinski dan, kasneje na veliko noč, ko bosta ponovno izdelovala lesene rože, košarice, stojala za velikonočna jajčka. "Ljudje so vedno bolj ekološko osveščeni, vedno bolj kupujejo domače izdelke," je povedal Knez, ki ga les spremlja že od rojstva. "Ata je gozdar, že od malega sem z njim hodil v gozd, že v osnovni šoli, vse, kar imamo okrog hiše je les(eno). Prav tako je vse v zeleni barvi, ata vse pobarva na zeleno," je povedal nasmejan Radeljčan, ki bo letos dopolnil 30 let. 

image
Urška Polanc Leseni šopek, ki ga je Novakova izdelovala več tednov. 

"Medicinki" všečen les?

Da je tako kot oče tudi sam najprej želel delati v gozdu, a je imel težave s križem, zato se je odločil za srednjo lesarsko šolo v Slovenj Gradcu. Ko sta si z Novakovo pričela urejati stanovanje, je razmišljal, zakaj bi preplačal slabo mizo, če lahko boljšo, iz masivnega lesa, naredi sam. Še do lani je imel delavnico in več mašin, izdelal njima je mizo, posteljo, lesen umivalnik za kopalnico, za hišo tudi lesen rastlinjak. Drugim je naredil že tudi vrtno garnituro, otroške pomagalčke, celo lesen nagrobni spomenik. A vse je bilo iz masivnega lesa, zdaj gre za drobne izdelke iz lesa. Novakovi les še do nedavnega ni bil blizu. Bila sem totalno "anti-les", kako naj bo "medicinki" všeč les?, se je vprašala nasmejana Novakova. Da je vsemu nasprotovala, je dodal Knez, a je kljub temu izdeloval, na koncu je navdušena tudi ona, njuno stanovanje pa je odeto v hrast. Če najprej ni pokazala navdušenja nad novo mašino - CNC Laser, ki si jo je Knez tedaj kupil za nov hobi, z njeno pomočjo pa že eno leto ustvarjata, sedaj Novakova na mizi v delavnici, ki sta jo izdelala sama, pomaga skoraj vsak dan.

image
Urška Polanc Šivanje lesenega metuljčka. 

Sicer oba zaposlena v Avstriji, Novakova v domu za ostarele v Deutschlandsbergu, Knez pa pri Urbasu, kjer med drugim prevzema les, meri sekance. Je tudi prostovoljni gasilec pri PGD Radlje, že od osnovne šole dosti tudi pomaga na bližnjih kmetijah. Ljudje včasih ne razumejo, da ne počneva samo tega, je povedal Knez, ki ima registrirani popoldanski s. p.

image
Urška Polanc S CNC laserjem lahko gravirata na steklo, les, kamen, usnje, ipd.

 

Na izlet v Bauhaus

Knez je z novo mašino najprej graviral slike, nato pa je nastopil čas za nove stvari, detajle, nadgradnjo. Želi si narediti tudi novo delavnico. "Že do malega sem tak, da ne morem bit pri miru. Tudi ob sobotah smo vedno imeli delovne akcije, sekali drva ali pa kaj drugega, nobeno delo mi ni problem. Ko se lotim česa novega, tudi, če ne gre, to počnem toliko časa, da potem gre," je povedal. Da oče in mama v glavnem poskrbita za vse okoli hiše, zato imata mlada izdelovalca čas, da se lahko ukvarjata, s čimer želita. Si pa želita, da bi se njima pri ustvarjanju pridružila tudi mama Anica Knez, ki se je z leti priučila ogromno ročnih spretnosti. Trenutno izdeluje origamije, včasih je vezla gobeline, izdelovala iz krep papirja,  makrameje, že od nekdaj kvačka. Ideje dobi s tablice, na internetu, kjer vedno znova poišče nove stvari, nerada se ponavlja, hitro se naveliča. "Najini naprsni šopki tako ne bi rabili biti samo iz lesa, okrog bi lahko bila še kakšna juta, pri tem nama bi lahko pomagala tašča," razmišlja Novakova.

image
Urška Polanc Izdelki Anice Knez. 
image
Urška Polanc Izdelki Anice Knez. 
image
Urška Polanc Izdelki Anice Knez. 

Decembra sta izdelovala okraske za smrekico, adventne venčke, prej lesene sveče, okoli dvesto sta jih za dan mrtvih prodala na radeljskem pokopališču. Lesene ure, embalaže za vina, lesene štorklje, pleksi steklo za avto, tovornjak, med drugim še izdelujeta. Idej njima ne zmanjka, veliko jih dobita tudi na spletu. "Metuljčke delava iz masivnega lesa - javorja, hrasta, češnje, oreha, večino pa iz vezanih lesenih plošč." Ostanke lesa oziroma poškodovane izdelke sta nedavno podarila v domači vrtec, da so z njimi lahko krasili, jih barvali in lepili. 

Knez že načrtuje nakup novih strojev, s katerimi bosta lahko ponudila barvne in rezkane izdelke. Ko si Novakova v nedeljo zaželi na izlet, jo Knez vedno znova "preseneti" z obiskom trgovine Bauhaus. Ona si ogleduje kaktuse, ki so njena najljubša rastlina, on pa stroje. 

image
Urška Polanc Leseni metuljček, leseni izdelki
image
Urška Polanc Njuni izdelki. 
image
Urška Polanc Za njune uhane boste odšteli po deset evrov.