N.S.
28.7.2019

Korošica peče najboljši kruh na svetu

Korošica peče najboljši kruh na svetu
Osebni arhiv
Popularno

Prva slovenska knjiga o peki kruha in peciva z drožmi Drožomanija avtorice Anite Šumer iz Slovenj Gradca je na svetovnem knjižnem kulinaričnem izboru Gourmand World Cookbooks Awards zmagala v dveh kategorijah: Kruh in Zbiranje dobrodelnih sredstev (Evropa). Izbor in podelitev nagrad sta potekala v Macau na Kitajskem.

"Na priporočilo prijateljev sem knjigo Drožomanija julija lani prijavila na največji knjižno-kulinarični dogodek na svetu. Spomladi letos so mi organizatorji sporočili, da je bila Drožomanija izbrana med devet najboljših v obeh prijavljenih kategorijah, en mesec pred podelitvijo kulinaričnih oskarjev pa so razglasili 3 najboljše v posameznih kategorijah, med njimi je bila tudi Drožomanija,"« je povedala Anita Šumer, ki se je dvodnevnega dogodka v Macau udeležila skupaj z možem Sašom.

image
Osebni arhiv

V ožjem izboru za najboljšo knjigo o kruhu za leto 2019 je bilo devet knjig iz devetih držav, in sicer iz Brazilije, Kitajske, Mehike, Južne Koreje, Francije, Italije, Španije, Švedske in Slovenije. "Zmaga mi daje nove moči za navduševanje ljudi po vsem svetu za peko 'boljšega' kruha, kruha z drožmi. Ponosna sem na nagrado za najboljšo knjigo v kategoriji Zbiranje dobrodelnih sredstev, saj že od prve izdaje knjige Drožomanija del sredstev od prodaje namenim deklici Lizi za pomoč pri njenih terapijah," je po zmagi povedala Šumerjeva.

image
Osebni arhiv

O Aniti Šumer in Drožomaniji:
Drožomanija avtorice Anite Šumer je bila prvič izdana decembra 2017, od takrat pa je bila že dvakrat ponatisnjena. Je prva in najobsežnejša slovenska knjigo o peki kruha in peciva z drožmi z več kot 300 stranmi in 45 recepti za sladko in slano pecivo. Vsi postopki priprave testa in peke z drožmi so prikazani tudi na fotografijah. Prevod knjige Drožomanija bo jeseni izšel na Hrvaškem in v Nemčiji.

image
Osebni arhiv

V sklopu dvodnevnega dogodka je potekal tudi knjižni sejem, na katerem se je Slovenjgradčanka predstavila s knjigo Drožomanija, za obiskovalce pa je pripravila tudi pokušino slovenskega kruha in pogače z drožmi. Obiskovalci so si lahko ogledali njeno demonstracijsko delavnico priprave pogače in palačink z drožmi ter jih tudi poskusili. Na osrednjem odru sejmišča v Macau je pripravila strokovno predavanje o peki z drožmi ter sodelovala na okrogli mizi, na kateri se je predstavila založnikom iz Kitajske in portugalsko govorečih dežel, Macao je bil namreč portugalska kolonija.

image
Osebni arhiv

O Gourmand World Cookbooks Awards:
Gre za največji tovrstni dogodek na svetu, na katerem podeljujejo nagrade kulinaričnim knjigam v različnih kategorijah. Edouard Cointreau, predsednik Gourmand International s sedežem v Madridu, ki prireja dogodek, pravi, da je glavni namen podeljevanja nagrad spodbuda in počastitev tistim, ki 'kuhajo z besedami' ter raznovrstni kulinarični kulturi po vsem svetu. Namen prireditve je promocija najboljših avtorjev in založnikov z vsega sveta. Na letošnjem izboru je sodelovalo 216 držav.

image
Osebni arhiv