Barbara Gavez Volčjak
26.6.2020

Kuhinja po vaši meri: Da boste zadovoljni plesali med lonci

Kuhinja po vaši meri: Da boste zadovoljni plesali med lonci
Danküchen
Kvadrati

Je vaša kuhinja prestala že kar nekaj delovnih zajtrkov, slavnostnih kosil in romantičnih večerij? Potem se najbrž na njej že poznajo sledi živahne preteklosti.

Če so se odtisi preteklosti močno zarezali v kuhinjsko opremo, je morda čas, da razmislite o spremembi. In ker je nova kuhinja investicija za naslednjih 15, 20 ali 25 let, jo bo treba zasnovati tako, da si boste v njej življenje kar se da olajšali.

Morda se je v času od zadnjega urejanja kuhinje tudi kaj spremenilo: na primer število ljudi, ki se sučejo med lonci, pa tudi njihova telesna višina in gibčnost, priljubljeni način priprave jedi, število jedcev, če je del kuhinje tudi jedilnica. Skoraj zagotovo pa so se spremenile možnosti postavitve in razporeditve elementov in kuhinjskih aparatov ter njihovega upravljanja. Vse to je dobro upoštevati, ko načrtujete spremembe v kuhinji.

Pečica, ki skorajda pozdravi uporabnika
Novost pri kuhinjskih aparatih je upravljanje preko intuitivnega prikazovalnika z neposrednim dotikom ali preprostim potegom po prikazovalniku, pojasnjujejo v podjetju Miele. Zraven besedila stojijo tudi simboli, svetlost prikazovalnika pa je mogoče nastaviti.
Najnovejše pečice se odlikujejo po tem, da reagirajo, ko se jim uporabnik približa pod določenim kotom, in se osvetlijo ter vklopijo prikazovalnik, saj razumejo, da želite z njimi nekaj početi, dodajajo v Mieleju. Njihove aparate lahko tudi povežete preko mobilnega omrežja in jih po mobilnem telefonu vklopite, izklopite ali jim spreminjate nekatere nastavitve. Zunaj Slovenije pa so na voljo tudi možnosti, da aparat zaznano napako sporoči neposredno servisni službi. “Stranka tega mogoče še ne ve, ko že prejme klic od servisnega tehnika,” razlagajo v podjetju Miele.

Idealen kuhinjski trikotnik

Ne glede na to, ali v naglici pripravljate zajtrk ali ste si vzeli čas za kuhanje nedeljskega kosila, se je treba dela lotiti ekonomično. Zato je pomembno imeti dovolj prostora, da pri pripravljanju hrane niste utesnjeni, pa spet ne toliko, da bi po nepotrebnem naredili preveč korakov. "Ko se odločamo za postavitev kuhinje, moramo imeti v mislih dejstvo, da naj bo vse na dosegu roke. Če nam prostor dopušča, je idealna postavitev t. i. kuhinjskega trikotnika, pri katerem so oglišča hladilnik, pomivalno korito in kuhalna plošča," razlaga Peter Krojsl iz podjetja DanKüchen. "V praksi to pomeni, da živilo vzamemo iz hladilnika, ga operemo v pomivalnem koritu in ga damo kuhat v lonec na kuhalni plošči. Med temi oglišči je zaželena čim večja površina delovne plošče, ki je bodisi delovni bodisi odlagalni prostor."

image
Danküchen Ena največjih odlik kuhinjskega pohištva, izdelanega po meri, je prosta izbira materialov. Poleg tega lahko uskladite tako oblike in slog kot materiale s pohištvom v dnevni sobi ali jedilnici.

Višina, ki je najbolj prijazna hrbtenici

Poleg elementov z nespremenljivo višino je v kuhinji še nekaj takih, ki jih lahko prilagajamo svojim željam in potrebam. Mednje sodita denimo pečica in pomivalni stroj: kam ju montirati, da ju bo najlaže uporabljati? "Kar 90 odstotkov strank želi pečico na višini, ker je to sedaj modni hit in ker je to pač lepo, malo kdo pa pomisli, da se pečica uporablja morda dvakrat na teden. Ali ne bi bilo v tem primeru bolj smiselno umestiti na višino pomivalni stroj, ki ga uporabljamo vsak dan?" razmišlja Peter Krojsl. In ko smo že pri višini: ali veste, katera višina delovne površine je najbolj prijazna vaši hrbtenici? To je približno deset do petnajst centimetrov pod višino vašega pokrčenega komolca. Vgradni aparati naj bodo od tal odmaknjeni 30 centimetrov, pa priporočajo v podjetju Miele. "To višino lahko zapolnite s praktičnim predalom, pomivalni stroj pa boste zelo ergonomično praznili in polnili brez nepotrebnega pripogibanja," svetujejo njihovi strokovnjaki. Stranke, ki imajo delovni pult na višini 90 centimetrov, se pogosto odločijo za vgradnjo povišanega pomivalnega stroja, ki v višino meri 85 centimetrov.

Naj elementi segajo do stropa?
Se sprašujete, kako visoke naj bodo omare oziroma na splošno kuhinjski elementi? Marsikdo se odloči za kuhinjo do stropa, češ da se tako izkoristi prostor in da je moderno. Peter Krojsl iz podjetja DanKüchen pa se sprašuje, ali je smiselno kuhinjo podražiti za 20 odstotkov za nekaj, česar nimamo na dosegu roke. Zato je pred načrtovanjem in nakupom kuhinje nujen dober premislek.

Manj sklanjanja in počepov

Tudi če imate na voljo ogromen prostor, ga je smiselno izkoristiti tako, da si olajšate delo. Klasične elemente z vrati in policami na primer danes zamenjujejo predalniki, pri katerih ima uporabnik pregled nad vso vsebino in se mu ni treba sklanjati ali počepati. "Prav tako imamo danes praktične kotne rešitve, da uporabniku ni treba zaradi enega lonca v ozadju najprej premakniti vseh drugih, ki so pred njim. To nam omogočajo izvlečni mehanizmi, ki nadomestijo klasične kotne elemente s polico," našteva Peter Krojsl. Pri visečih (zgornjih) elementih je denimo moderno dvižno odpiranje vrat, ne le zaradi sodobnega videza, temveč je tudi manj možnosti, da se zaletimo v odprta vrata. Med nepogrešljivimi deli sodobne kuhinje pa so po sogovornikovem mnenju tudi visoke omare, ki ponujajo izredno veliko prostora za razne kuhinjske pripomočke in vgradnjo bele tehnike.

image
Miele Kadar je kuhinjski pult na višini 90 centimetrov, je običajno treba vgraditi povišan model pomivalnega stroja.

Enostavna za čiščenje

Praktična kuhinja je tudi taka, ki se ne umaže takoj in ki jo zlahka čistimo. Umazanija se pojavlja povsod, najbolj so na udaru stena nad kuhališčem, delovna površina - ta je obenem izpostavljena še mehanskim poškodbam, vročim loncem, vlagi in maščobi - in ročaji ličnic. Moderne so sicer brezročajne ličnice, pojasnjuje sogovornik iz podjetja DanKüchen, a ker jih uporabniki pogosto odpirajo tako, da se jih dotaknejo kjerkoli, se prstni odtisi poznajo po celotnih ličnicah. Nekoč je sicer veljalo, da se prstni odtisi manj poznajo na ličnicah z matirano površino, ki pa jo je težje čistiti kot površino z visokim sijajem. "Danes to pravilo ne velja več, saj so tudi matirane ličnice barvane in zato bistveno bolj gladke kot pri iveralih. Tako svetovalci izbiro prepustimo stranki, saj imajo vsake oči svojega malarja," pravi sogovornik.

image
Miele V brezročajni kuhinji vgradite pomivalni stroj tako, da ga povišate z odvijanjem nogic.

Pulti iz trpežnih materialov

Za delovne pulte se po izkušnjah podjetja Miele še vedno uporabljajo vse zvrsti pultov, od popularnih naravnih materialov, med katere sodijo marmor, granit, kamen, masivni les in obdelane iverne plošče, do umetnih mas, ki imitirajo kamen oziroma granit - okite, silgranit -, in večne keramike, kerrocka in drugih. Pri prenovi ateljeja Miele so uporabili nov material, imenovan dekton. Tehnološki proces pridobitve je tak, da različne materiale, sestavljene iz mineralnih surovin, stisnejo pod pritiskom na visoki temperaturi. Prednost te vrste pulta je, da nima skritih napak, por in je odporen proti visoki temperaturi, madežem in praskam. Z novo generacijo vgradnih kuhinjskih aparatov pa so pri podjetju Miele razmišljali tudi o pultnih oblogah iz stekla. Z njim je mogoče obložiti tudi steno nad pultom, saj ga je enostavno čistiti, poleg tega v njem odseva svetloba, kar daje prostoru globino.

image
Miele Imate radi novosti in napredno tehnologijo? Potem bi vam znala biti zanimiva mobilna aplikacija [email protected], ki omogoča upravljanje kuhinjskih aparatov na daljavo.