Tomaž Ranc
17.8.2019

Kremenčkovi iz Pameč so več kot klub, skupaj pa že 40 let

Kremenčkovi iz Pameč so več kot klub, skupaj pa že 40 let
Arhiv KMN Kremenčkovi Gradnja razsvetljave na igrišču v Pamečah.
Šport

Mali nogomet je na Koroškem zelo popularen, ena vodilnih ekip pa je vseskozi ekipa Kremenčkovih iz Pameč, ki pa se je izkazala tudi na organizacijskih in humanitarnih področjih. Sedaj si želijo igrišče z umetno travo.

Začetki igranja malega nogometa ekipe Kremenčkovih v Pamečah in širši okolici segajo v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, torej 40 let nazaj. Takrat se je med pameškimi fanti porodila ideja, da bi svoj prosti čas združevali na malonogometnem igrišču, poudarja Franjo Paradiž. Najprej so igrali pod imenom Puma, kasneje pa so si nadeli ime, ki ga s ponosom nosijo še danes - Kremenčkovi. Mali nogomet takrat še ni bil tako razširjen kot veliki, se je pa klub uradno registriral leta 1988 kot Klub malega nogometa (KMN) Kremenčkovi. Takratno vodstvo kluba so bili Emil Popič, Vinko Cehner, Peter Pirkmajer in Franc Epšek. To poletje so proslavili 40 letnico.

image
Arhiv KMN Kremenčkovi Kremenčkovi iz Pameč v veteranski zasedbi.

Zgodovinska pot uspehov kluba pa je tako športna kot delovna. KMN Kremenčkovi so bili ponos tako mesta Slovenj Gradec, zlasti pa Pameč. Do danes se je nabralo več kot 300 osvojenih pokalov, ki so razstavljeni v klubskih prostorih, pokale pa so osvajali tudi posamezniki iz ekipe, med njimi so fantje osvojili tudi neuradno prvenstvo Slovenije. Zmage so nizali širom Slovenije kot tudi v Avstriji. V KMN Kremenčkovi se spominjajo tudi prvih nočnih turnirjev, ki so jih organizirali. Da bi lahko igrali nogomet tudi ponoči, pa je bilo potrebno zgraditi razsvetljavo na igrišču v domačih Pamečah - in to so storili z lastnimi sredstvi in z lastnim delom. Za turnirje, ki so jij prirejali, je bilo toliko zanimanja, da so morali ekipe tudi odklanjati. Med uspehi izpostavljajo osvajanje turnirjev za Slovenski revijalni pokal, trikrat so osvojili Pokal občinskih prvakov Slovenije, kjer so tekmovanja potekala po vsej Sloveniji, ko današnjih ligaških tekmovanj še ni bilo. Večkrat so osvajali tudi občinsko ligo malega nogometa in pokalna tekmovanja po Koroškem, štiri sezone so bili tudi zmagovalci lige Radia Celje. Sedaj ko so fantje že v zrelejših letih, pa uspešno tekmujejo v veteranskih vrstah.

image
Arhiv KMN Kremenčkovi KMN Kremenčkovi na fotografiji iz devetdesetih let.

V Pamečah so s pomočjo občine in z veliko lastno vnemo zgradili še igrišče za odbojko na mivki in s tem k športu in rekreaciji privabili krajane. Rekreacija odbojke je prav tako vključena v njihovo dejavnost, klub pa se je vključil tudi v pomoč na humanitarnem področju in je uspešno organiziral odmevno dobrodelno prireditev za pomoč bolni deklici. Na ta svoj prispevek so še posebej ponosni.

Zadali pa so si tudi naslednji cilj: v Pamečah želijo pridobiti tudi igrišče z umetno travo. Načrti za to že obstajajo in prepričani so, da bodo slavili tudi to zmago.

Kdo so Kremenčkovi?
Klub sedaj vodijo Franjo Paradiž, Tine Nabernik in trener Zlatko Kotnik, igralci pa so Zvonko Lakovšek in Tomaž Lakovšek, Zlatko Kotnik, Maks Matavž, Borut Kac, Vlado Grum, Sašo Plaznik, Samo Goričan, Jože Knez, Simon Pečnik, Jože Podstenšek, Tine Nabernik, Primož Kuder, Hinko Gregor, Jani Plevnik.
S klubom so sodelovali še Drago Šebez, Zoran Gluhovič, Ivo Beliš, Ferdo Matavž, Jože Cehner, Vinko Cehner, Igor Poberžnik, Emil Popič, Dani Breznik, Jure Cesar, Gojko Cesar, Mario Dumančič, Edo Sidar, Matjaž Vrečko, Zdenko Verhovnik, Janez Jeromel, JankoVerhovnik, Aleš Kotnik, Bojan Grešovnik, Tomaž Smonkar, Franjo Logar, Bojan Hodnik in Marjan Hodnik.