Andreja Čibron Kodrin
18.2.2020

Kotlje: Poklon kulturi in rojaku, pisatelju Prežihovemu Vorancu

Kotlje: Poklon kulturi in rojaku, pisatelju Prežihovemu Vorancu
Andreja Čibron Kodrin Prireditev v Prežihovem rojstnem kraju je bila sestavljena iz različnih zvrsti umetnosti; s plesnimi gibi so se pod mentorstvom Aleksandre Knez predstavile učenke Osnovne šole Prežihovega Voranca.
Kultura

Na dan, ko je pred 70 leti preminil eden najpomembnejših slovenskih pisateljev in politik Lovro Kuhar - Prežihov Voranc, so v njegovi rodni vasici spomin nanj počastili na osrednji občinski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku. Udeležil se je je tudi predsednik republike Borut Pahor.

"Slovenija je ena redkih držav, ki ima za svoj državni praznik kulturni praznik. To ni prav nič čudno. Slovenci – majhen narod se je prebil do svoje države najprej predvsem s pomočjo kulture," je uvodoma dejal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Ne da bi podcenjevali našo vojaško zgodovino, je poudaril, da je res, kot bi rekli s Trubarjem, smo stali in obstali najprej z besedo. Izrazil je svoje veselje in opažanja, da državljani prav državni praznik, posvečen kulturi, med vsemi državnimi prazniki najbolj obeležujemo in praznujemo s prav posebnim žarom. "Opažam, da nas kultura zelo povezuje. Čeprav smo majhen narod, smo, kot drugi demokratični narodi v svetu, med seboj različni, so pa mostovi med nami, ki nas združujejo, povezujejo v domovino, in morda je prav kultura eden pomembnejših," je dejal predsednik in spomnil na praznovanje kulturnih spomenikov v zadnjih letih, leto reformacije, Cankarjevo in Vodnikovo leto. Kot zanimivost, ob omembi 220. obletnice rojstva Franceta Prešerna je predsednik omenil, da pesnikov portret visi tudi v njegovi pisarni, v prostorih drugih predsednikov držav pa denimo vojskovodje ali drugi pomembni ustanovitelji države.

image
Andreja Čibron Kodrin Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: ”Opažam, da nas kultura zelo povezuje.”

Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo, da se slovenskega kulturnega praznika Slovencev iskreno veselijo tudi ljudje, ki prihajajo iz drugih narodnih okolij in živijo pri nas. "To pove, da smo Slovenci znali vzpostaviti neko družbo, ki je dovolj tolerantna, da povabi medse vse, 'ki v srcu dobro mislijo'."

"Vsi naši kraji in dežele imajo, če smem tako reči, svoje Vorance," je Pahor spomnil na okroglo obletnico smrti pisatelja, socialnega realista, ki je, kot je dejal, del koroške identitete in je izražal našo bit.

"Skozi kulturo gojimo medsebojno spoštovanje, povežimo se, kolikor je mogoče, ne glede na razlike med nami, tam, kjer so nepremostljive, jih spoštujmo in se izogibajmo sovražnim besedam. Živimo strpno, kolikor je to mogoče. Tudi v političnem smislu gojimo kulturo, kolikor je le to mogoče, da ostanemo povezani, ker bomo to povezanost znotraj nas in z drugimi narodi potrebovali, če hočemo otrokom in njihovim otrokom zagotoviti mir in varnost," je sklenil predsednik Borut Pahor in za Antigono ponovil njeno misel: "Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu."

image
Andreja Čibron Kodrin Pevski zbor Osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem pod mentorstvom učiteljice Tanje Krivec je zapel himno šol s Prežihovim imenom.
image
Andreja Čibron Kodrin Učenec Osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem Anej Gorenjak je zaigral državno himno.

Prežih, navdih kulturnim ustvarjalcem

"Pred 70 leti nas je zapustil literarni velikan, ki je zapisan v kanon slovenske literature. Za nas Ravenčane in Koteljčane pa on pomeni veliko več. Pomeni navdih mnogim našim umetnikom in kulturnim ustvarjalcem," je o Prežihu, čigar dediščina v različnih oblikah še vedno živi tudi v krajih pod Uršljo goro, v nagovoru dejal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. "Kultura je pomemben utrip vsake skupnosti in je hkrati branik slovenstva zlasti v obmejnih pokrajinah, kamor spada Koroška regija. Tukaj smo še posebno občutljivi in pripadni slovenski kulturi in slovenskemu narodu," je nadaljeval in poudaril zelo razširjeno ljubiteljsko kulturo, ki bogati tako ustvarjalce kot gledalce in poslušalce.

image
Andreja Čibron Kodrin Župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen: ”Naj nas kultura bogati, razveseljuje in združuje.”

Obsežen kulturni program, prikaz bogate ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti in posredno ter neposredno povezan s Prežihovim življenjem in delom, po scenariju Bojane Verdinek in Irene Oder ter z voditeljico Janjo Širnik, so na odru s sceno Alje Tertinek sooblikovali učenci ravenskih osnovnih šol Prežihovega Voranca in Koroški jeklarji, podružnice Kotlje, Ženski pevski zbor Solzice in Mešani pevski zbor Rožmarin (Kulturno društvo Kotlje), Koroški oktet, Ženska vokalna skupina Deteljica, Harmonikarski orkester, Folklorna skupina in bralka Jožica Brežnjak (Kulturno društvo Prežihov Voranc Ravne) ter kantavtor Milan Kamnik.

image
Andreja Čibron Kodrin Pevski zbor Osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem pod mentorstvom učiteljice Tanje Krivec je zapel himno šol s Prežihovim imenom.

Ob 70. obletnici Prežihove smrti sta v počastitev spomina na velikega pisatelja izšli publikaciji domačih ustvarjalcev. Prežihova ustanova je založila slikanico o Vorančevi poti Prežihovi odtisi z besedilom Klavdije Kie Zbičajnik in ilustracijami Mojmirja Plevnika - Mojča, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne pa knjižico Prežihov Voranc in venec anagramov avtorja Mirana Kodrina.

Aktualen naslov prireditve
Naslov prireditve v Kotljah … iz nicin k soncu … so organizatorji povzeli po Prežihu. "Jemljimo ga kot njegovo vodilo, da v življenju vedno znova najdemo pot iz sence na svetlobo, iz slabega v dobro, iz sovraštva v prijateljstvo ter iz razhajanja v sodelovanje," je ravenski župan Tomaž Rožen pojasnil vselej aktualno maksimo.

image
Andreja Čibron Kodrin Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v družbi koroškega poslanca Janija Prednika.