Petra Lesjak Tušek
30.11.2019

Kot brez koroškega narečja ni jezika, brez Kompleksa ni koroške mladinske kulture

Kot brez koroškega narečja ni jezika, brez Kompleksa ni koroške mladinske kulture
Tisa Praprotnik Kompleks 15 let - Ana Pisar Čivčić in Dorijan Plevnik
Kultura

Neke vrste alternativni črni petek je bilo sinočnje praznovanje 15. obletnice KMKC Kompleks na Ravnah ob koncertu Milana Kamnika z bendom, ki je mladinski prelevil kar v medgeneracijski center s skupnim oprijemališčem.

Petnajsto obletinco je sinoči praznoval koroški mladinski kulturni center Kompleks, ki na Čečovju na Ravnah daje priložnost mladim, da si utirijo kulturno identiteto po svoji meri, ravno prav nekonvencionalno, da ohranja nekomercialni pečat, pa tudi ravno prav prilagojeno današnji spreminjajoči se, bliskoviti potrošniški realnosti. Neke vrste alternativni črni petek je bil v Kompleksu - kar nedvomno spodbuja nadaljnjo pot obstoja in razvoja, je, da ima svoje zvesto in hkrati priložnostno občinstvo. Sploh pa ima širok krog Milan Kamnik, ki je kljub nedavnemu velikemu koncertu v Kotljah sinoči napolnil še Kompleksovo dvorano - ta je med nastopom njegovega benda delovala kot kakšen večgeneracijski center, ki vzneseno prepeva v en glas. Več kot preprosto veselje, a tudi to. Povezanost, neomajna koroška identiteta, globoka sporočilnost besedil iz Prežihovega socialnega realizma in naturalizma, predvsem pa izpovedano v koroškem narečju, brez katerega ni jezika - bolj odločno, da se zaveže koroški biti, jo ohranja in ceni, hkrati pa ob domači zakoreninjenosti odprto sprejema in ponuja "druge kulture" - vse to, izraženo v opusu Kamnika, so na nek način tudi temelji Kompleksa. Da je Kompleks nekaj najboljšega, kar se je zgodilo Ravnam in da je ključen za identiteto mesta, je bilo sinoči večkrat izpostavljeno.

image
Petra Lesjak Tušek Milan Kamnik z bendom

Direktorica v odhajanju Ana Pisar Čivčić, ki predaja svoje mesto novemu direktorju Dorijanu Plevniku, je bila zato ob podajanju svojih zadnjih uradnih in hkrati udarnih besed ob praznovanju 15. obletnice, ki za tovrstne mladinske klube niso kar samoumevne, ganjena z razlogom. "S ponosom in hkrati strahospoštovanjem do prostora, kakršen Kompleks je, danes podajam popotnico ob njegovi 15-letnici. Čeprav smo prepogosto preveč skromni in v vrvežu rutinskih pa tudi vedno znova novih izzivov pozabimo izpostaviti vse dosežke ter pomembne mejnike, danes, s svojo pokončno držo dokazujemo, da je kultura na Ravnah še kako utripajoča, da nam je zelo mar za mlade in predvsem, da smo, kot najlepša klet na Čečovju, kot radi rečemo, pomembna institucija ne le za Ravne, temveč celotno Koroško," je poudarila in zaokrožila pozicijo današnjih trendov: "V teh instant časih všečkov, selfijev in gifov, ko smo navidezno vse bolj povezani, a v resnici vedno manj, je težko krmariti med željami mladih in držo mladinskega centra kot tistega mejnika v življenju mladine, ki generira nove pomembne izkušnje, dobre reference ter tudi življenjske popotnice. Na eni strani želimo biti njihov kul, nekompleksen prijatelj in zatočišče, na drugi strani avtoriteta, kalilnica znanj in talentov. Kar pa je že bolj kompleksno," je ocenila. Nedvomno je programska širina in zavezanost, da ne odstopa tudi od širše vloge ustvarjanja nekakšnega prostora kritične, razmišljujoče javnosti, ki ima svoje stališče, zasluga Ane Pisar Čivčić.

Pomen Kompleksa je ob praznovanju izpostavil tudi ravenski župan Tomaž Rožen, ki je pozitivno ocenil, da hodijo ostro po robu, in jim tudi v časih, ko "škripa", zaželel nadaljnjo uspešno pot. Ocenam o pomenu vloge mladinskih centrov se je pridružil še gost prireditve, direktor Urada RS za mladino Tin Kampl

Dobre popotnice so sicer zbrane v priložnostnem videu s pohvalami, čestitkami in dobrimi željami iz različnih vetrov, med drugim številnih nastopajočih glasbenikov, ki so izpostavljali vsakokratno nesamoumevno gostoljubje, zlasti v sklopu Jazza Ravne, ki ostaja srce Kompleksovega odra. Plevnik je sinoči prvič ponudil v nakup tudi klubsko kartico - zaveze, da podpiraš mladinsko kulturo -  ki jo pridobiš, ko odšteješ najmanj 20 evrov. Ob vseh karticah zvestobe je gotovo še vredno staviti na to karto v pričakovanju, da bo kompas tudi odslej v pravih rokah, celotne ekipe, ne le prvega v ekipi, in da bo ob pravi naravnanosti in smeri ohranil in še krepil tudi širše podporno lokalno okolje. 
 

image
Tisa Praprotnik Kompleks 15 let, praznovanje z gosti.
image
Tisa Praprotnik Kompleks 15 let - torta.