Tomaž Ranc
12.11.2019

Koroški jadralci premagali zahtevno regato Jabuka

Koroški jadralci premagali zahtevno regato Jabuka
Vili Toplak Nagib jadrnic po startu ...  
Popularno

Koroška nima morja, ima pa navdušene jadralce, ki so v dežju in vetru premagali tudi regato Jabuka 2019, ki velja za eno težjih regat na Jadranu. "Če ne gre drugače, se je treba pač zbruhati in potem naprej, " ekstremne razmere ob vetru in valovih opisujejo posadke, ki jih ob prihodu v cilj zgrabi nepopisna sreča.

V Vodicah je bila drugi novembrski konec tedna že 17. regata Jabuka, med 106 posadkami, ki so bile na štartu, pa so jo uspešno premagale tudi tri koroške posadke Koroškega navtičnega društva Slovenj Gradec. Gre za posadke z jadrnicami Pancho 1 Igorja Filipančiča, Siera Marjana Djurasa in Sara Vlada Krajnca.

image
Koroško navtično društvo Ko posije sonce proti Jabuki...

Jadralci morajo iz kraja Vodice pri Šibeniku obpluti najoddaljenejši hrvaški otok Jabuka in se vrniti pred luko v Vodicah. Posadke se za regato pripravljajo že mesece prej, seveda tukaj ne gre za turizem, pač pa tekmo jadralcev, ki jih družijo tako ljubezen do morja kot tekmovalnost – tudi v težkih razmerah, saj zna biti novembra, precej hladno, deževno in vetrovno. Regata velja med jadralci za eno težjih in zanimivejših na Jadranu, kar se je potrdilo tudi tokrat, ko jih je od skupaj 106 posadk na startu na cilj uspelo pripluti 92-im.

Nočni start prestavljen

Že sam prihod na dirko je doživetje, pri čemer jadralci nestrpno čakaj na luški štart, pri čemer z enim očesom nenehno zrejo v nebo in vremenske napovedi. Praviloma je start Jabuke ponoči, proti temu neobljudenemu otočku bi se morali spustiti v petek ob 21. uri, zaradi močnega juga pa so oranizatorji štart prestavili na 7. uro zjutraj.

Posadka vmes čaka in se tako ali drugače "krepi", da bi se zjutraj lahko pognala. "Hitro smo nazdravili tej odločitvi o prestavitvi, saj je že v luki je pihalo v sunkih tudi do 30 vozlov, "se spominja član posadke, Slovenjgradčan Grega Andrejc. "Jugo povzroča visoke valove, kar je nevarno zlasti za manjše jadrnice. Potem ki se je v petek tudi močno ulilo, je ob sobotnem štartu le rahlo deževalo," razlaga član posadke, Ravenčan Vili Toplak.

image
Vili Toplak Jabuka, najoddaljenejši hrvaški otok.

Posadke so razdeljene v več kategorij in skupin glede na različne parametre in velikosti jadrnic. In naposled se je začelo. Že manevrirati na štartu s 15 metrsko jadrnico v gneči med stotimi ni mačji kašelj, nato pa je veliko - za morje gre - odvisno od vetra in vremena. Če vetra ni, ne gre nikamor, če je premočan, so spet druge težave, zato se je na barki nenehno treba prilagajati ob sodelovanju celotne ekipe "Vleči, dvigni, spusti, pazi," je slišati na barki, visoki valovi povzročajo slabosti tudi izkušenim jadralcem, ki jim včasih od slabosti pošteno obrne želodec. Močan jugo je tokrat pustil posledice - visoke valove, ki so terjali kar nekaj "žrtev", saj je mnogim potrgalo jadra ali uničilo nekaj opreme.

"Naša odisejda se je začela s strgano škoto genove v orco. Pri plovbi z vetrom s dvometrskimi visokimi valovi v nos, smo nekje na pol poti do Jabuke strgali še dvižnico in še sreča oziroma pravi potezi krmarja se lahko zahvalimo, da se nismo zapeljali čez 200 kvadratov špinakerja," je avanturo opisoval Andrejc.

image
Koroško navtično društvo ”Niti dež, niti veter nam ne moreta do živega...”
image
Koroško navtično društvo ”Trimanje” jader.

A jadralci se ne predajo kar tako, vztrajnost, potrpežljivst in nenehno prilagajanje razmeram, je nujno, sicer na morju nimaš kaj iskati, da te kdaj potem morje tudi nagradi. In tudi tokrat jih je v bližini Jabuke, kjer obrnejo nazaj proti Vodicam, blagodejno nagradilo tudi nekaj sonca, ki takoj prinese potrebno motivacijo.

image
Koroško navtično društvo Ekipa Pancho 1 se bliža otoku Jabuka, kjer obrne in nazaj proti Vodicam.
image
Koroško navtično društvo Piha, a kmalu obračamo...

Dobre uvrstitve in sreča, ko prideš na cilj

"Vseskozi nas je spremljal močan jugo z dolgimi in visokimi valovi, cefralo nam je jadra, deževalo je, Jabuko smo dosegli po 7 urah in 45 minutah, ko je tam posijalo sonce in veter se je umiril. Po obratu pa se je veter spet okrepil, obrnil tudi na burjo in se mešal, pred ciljem nas je zalila še močna ploha. Del posadke se preobleče, posuši v palubi in gremo naprej," pravi Toplak. Odisejada enajstčlanske koroške posadke Pancho 1 na jadrnici Elan 50 Impression – do Jabuke in nazaj je tako trajala skoraj 18 ur.

Regate so timsko delo, kjer so razporejene dolžnosti, "komanda" pa je skiperjeva, da ne pride do težav. In kako prenesti težke pogoje? "Je tudi fizično naporno, saj moraš biti na palubi, zebe te, moker si, vmes prigrizneš kak sendvič, poješ sadje, počitka ni, zelo si srečen ko prideš na cilj in od adrenalina pozabiš na vse, kar te je spremljalo, vse je s srečnim koncem tudi poplačano, " pravi Toplak.

image
Koroško navtično društvo Del posadke v trenuutkih veselja... 
image
Trasa, ki so jo premagali. 

Njegova posadka je na cilj priplula v temi, okoli ene zjutraj. Njen član je sicer tudi izkušeni jadralec iz Velenja Dani Stropnik, ki je bil regati Jabuka najmanj šestkrat.

"Bilo je super, to je najbolj zahtevna regata na Jadranu, saj poteka novembra ne glede na vreme. Seveda pa tudi pri Jabuki regatni odbor upošteva varnost. V tako morje, kot je bilo tokrat, ne bi mogli izpluti, zato se odločijo za časovni zamik, ko je bilo morje nekoliko mirnejše. Še vedno pa so nekatera manjša plovila morala odstopiti. Za mnoge je trajala tekma po dvajset ur ali več, lahko bi bilo zunaj 4 stopinj in burja, tudi to se je že dogajalo pred leti, regato lahko tudi skrajšajo... Zahtevna je tudi regata Tisoč otokov od Reke do Tivta, ki pa je časovno raztegnjena in v lepšem vremenu septembra," razlaga.

Posadke prihajajo iz večih držav, Slovenci pa so bili že večkrat med uspešnejšimi in zmagovalci, tudi letos je slavila slovenska posadka JK Loka Timing z Goranom Djordjevićem s časom 14 ur in 53 minut. V Koroškem navtičnem društvu ocenjujejo, da je bila za koroške jadralce to ena najboljših regat doslej. Ekipa Pancho 1 je s časom 17 ur in 42 minut dosegla v skupini dosegla 3. mesto, v absolutni razvrstitvi 47. mesto in ORC 9. mesto. Ekipa Siera (jadrnica Elan 350) je prispela v cilj dve uri in pol za zmagovalci (dosegla je 6. mesto v skupini, 35. mesto v absolutni razvrstitvi – torej najvišje v koroškem klubu, in 6. mesto v ORC razvrstitvi). Jadrnica Sara Elan 31S pa je "priborbala" na cilj ob 4h zjutraj (v skupini je dosegla 6. mesto, absolutno pa 86. mesto). Nekateri člani posadk so počakali na slovesno podelitev pokalov, drugi pa so odhiteli domov.

image
Koroško navtično društvo Del posadke Pancho 1 s pokalom za tretje mesto.
image
Koroško navtično društvo Pokal za 3. mesto v skupini.
image
Maja Andrejc Regata jabuka, del ekipe Pancho 1.